Home » Zakaj menim, da je nepredvidljiv teren varnejši od čiste ceste?

Zakaj menim, da je nepredvidljiv teren varnejši od čiste ceste?

Pretekli vikend smo napadli Jadranko. Čudovita cesta in še bolj čudovito okolje. Nisem se še vozil po boljši. No, tista od Sydneya na jug proti Melbournu ni slaba, pa obalna cesta iz Cape Towna ob obali indijskega oceana tudi ne. Ampak tam na vaši desni (ali levi, ko se vračate domov) ni Krka, Cresa, Raba, Paga in z njimi povezanih sladkoslanih poletnih spominov … No, pustimo zdaj to.

GOPR0850

Po lanski jeseni je bila to moja prva cestna tura. Vmes sem bil nekajkrat na motokros stezi in nekaj malega na terenu. Zato sem imel v prvih kilometrih kar nekaj težav s privajanjem na cesto. Res je, da so bili tudi motorji in gume na njih novi pa se jih je bilo treba privaditi in jih z občutkom lepo uteči pred prvim servisom, ampak gotovo sem bil sam bolj lesen kot mašine.

Ampak kako, da lahko po ‘nevarnem’ šodru letim s polnim plinom, na cesti pa ‘cvikam’? Cesta je ja boljša; varnejša, pregledna, z boljšim oprijemom, predvidljiva … Hmm.

Izvor občutka rahlega nelagodja je ravno ta lažna varnost. Zakaj?

Na terenu veš, da je povsod, kamor ti seže pogled, šoder, vmes pa tudi kamni in blato in listje in kar je še teh naravnih elementov, ki ti lahko spodnesejo gumo in se zakotališ v maline. Ampak na terenu vse to pričakuješ. Veš, da je oprijem nepredvidljiv. Predvsem pa si ves čas na preži in pripravljen, da te karkoli od napisanega ali morda kaj četrtega preseneti in boš moral reagirati.

Med Senjem in Karlobagom na svojem voznem pasu ne pričakuješ: peska, olja, nasproti vozečih avtodomov, živali, samokolnic. In naj boš še tako pazljiv in previden, te lahko preseneti karkoli od naštetega. Kljub vsemu predvidevanju je eden glavnih pogojev za živahno obiranje ovinkov zaupanje, da je s cesto vse v redu. Ravnovesje med previdnostjo in zaupanjem, da je cesta okej, je tisto, ki nam diktira tempo. Ali drugače povedano: hitrejši, ko si, bolj daješ na preizkušnjo ostale faktorje, ki lahko vplivajo na tvoje kosti.

Menim, da je terenska vožnja odlična podlaga za nadgradnjo vaših sposobnosti za upravljanje motocikla in za razmišljanje o tem, kaj vas na cesti lahko doleti.

Predvidevajte!

In ne vozite takoj na polno – sezona je še dolga.


Ti je zapisano všeč? Podpri batzajla.com.

Leave a Reply