Home » Reference » Mnenja

Mnenja

IMG_8823Ervin, tekmovalec v panogi crosscountry
KTM 250 EXC-F
Matevževa “mala šola” je primerna za vse, ki začenjate z endurom ali motokrosom in tudi za tiste, ki to počnete že nekaj časa. Moja izkušnja je zelo pozitivna, kar pove že to, da se stalno vračam na vikend paket na Rabu in vsakič odnesem nekaj več. Vsi, ki se vozimo in amatersko dirkamo, delamo napake v tehniki (položaj telesa, drža rok, pogled, …). Namen male šole je to tehniko izboljšati. Sami sebe na motorju ne vidimo, zato tudi ne vidimo svojih napak. Če pa te nekdo gleda in napake sproti popravlja, opaziš napredek. To pa je poleg dobrega vzdušja in vožnje po dveh raznolikih progah tudi vse, kar si želiš. Kdor ima možnost in voljo naj se udeleži. Mislim, da je cena glede na celoten paket ugodna, saj je pridobljeno znanje vredno več, kot na primer komplet novih nalepk 🙂 Velika zahvala gre tudi Baltiju, Špindlerju, Jagru in ostalim, ki vsak po svojih močeh pomagajo.

Dodano 2. februarja 2016.


IMG_9422Tilen Gabrovšek, Desertsoul.com
KTM 520 EXC

Odlična organizacija in potek delavnice, najbolj pa me je navdušil profesionalen in predvsem izredno didaktičen pristop Matevža. Priporočam vsakomur, ki želi izboljšati svojo terensko vožnjo na motorju.

Dodano 16. decembra 2015.


IMG_8415

Sebastjan
KTM 250 EXC-F

Po večletnem premoru vožnje z motokros in enduro motorjem sem letos ponovno zbral denar in si kupil motor. Vendar pa je bila to zelo težka odločitev. Do sedaj sem vozil 85 in 125 ccm. Sam sem si želel močan štiritakten enduro motor, vendar pa tudi proti dvotaktnem ne bi imel nič proti. Prijatelje, kateri vozijo že nekaj let, sem zasipaval z vprašanji in jim pošiljal izbrane oglase. Večina mi je svetovala dvotakten motor, predvsem zaradi stroškov vzdrževanja. Kljub temu, da se takrat še nisva poznala, mi je Matevž pri tej odločitvi zelo pomagal.
Kupil sem si testnega KTM-a 250 EXC-F. Motor ima več kot dovolj moči in agresije, z njim premagujem tudi najzahtevnejše strmine. Vendar pa bi si želel, da bi bil motor bolje vzdrževan, saj je bil motor pred nakupom na servisu pa tudi prodajalec mi je zagotavljal, da je motor brezhiben. Ampak to ni držalo. Takoj sem moral zamenjati kompletni verižni sistem in gume, po desetih urah vožnje pa še kolesne ležaje (zadaj komplet s pušami), spredaj pa samo ležaje in semeringe. Ugotovil sem tudi, da imajo ležaji v nihajki malo lufta. Kar se tiče motorja, za enkrat dela.
Hvala Matevžu za pomoč in svetovanje pri pravilni izbiri motorja.

Dodano 9. aprila 2014.


Honda CRF 250 L je za marsikoga boljša izbira od tekmovalne hard enduro specialke.

Miha
Honda CRF250L

Letosnjo jesen me je na vso moč zagrabilo, da bi si kupil enduro motor. Takšen, s katerim bom lahko plezal po kozjih stezicah, skakal, se vozil po zadnjem kolesu, … Želel sem čim lažji, čim močnejsi, čim novejši, ali pa kar nov motor. Seveda za čim nižjo ceno. Eno z drugim se seveda izključuje. Določil sem okvirni limit denarnih sredstev, izbral sem nekaj favoritov in z vprašanji zasul Matevža. On menda že ve, saj je v karieri vozil marsikaj. Kupiti hard enduro ali morda motokros? 2T ali 4T? Katero prostornino motorja izbrati? Kakšne stroške vzdrževanja lahko pričakujem? To so bila le nekatera izmed vprašanj.

Ugotovil sem, da izrazite specialke še ne potrebujem. Ogrel sem se za Hondo CRF250L in kupil novo. Vem, da ne ustreza opisu iz začetka. Ugotovil sem, da potrebujem motor, s katerim bi se sproščeno zapeljal po terenu okoli hiše, šel na krajši izlet, ga naložil v kombi ter vzel s seboj na morje, … Veseli me tudi predvideno ugodno vzdrževanje. Ko (če) bo Honda postala premajhna, jo bom pa prepustil punci, ki bo v začetku poletja naredila vozniški izpit A kategorije.

Dodano 9. januarja 2014.


ktm_250_EXC-F_jureJure
enduraš, KTM 250 EXC-F

Po več letih vožnje s 450-kubičnimi enduro motocikli sem se ponovno odločil za nakup novega. Matevž mi je svetoval, da za letošnjo sezono preizkusim 250-kubični motor. Na začetku sem bil zelo skeptičen, saj nisem vozil drugega kot 450- in 530-kubične motorje. Ampak Matevž je vztrajal, da je prostorninsko manjši motor veliko lažji in bolje vodljiv, kar na terenu pomeni večjo prednost kot dodatna moč. Pustil sem se prepričati in izbral KTM 250 EXC-F. Moram reči, da je imel Matevž prav. Motor se pele kot bi vozil kolo. Ker je lahek in manj brutalen se lahko z njim vozim dlje časa. Res, hvala Matevž za odlično svetovanje ter pomoč pri izbiri.

Dodano 17. aprila 2013.


Blaž
motorist, Husqvarna SMS4 125
Ker živim daleč od mesta in ker so vozovnice za v šolo drage, sem sklenil narediti izpit za 125 kubičnih centimetrov. Ko sem končeval z izpitom, sem začel iskati pravi motor zame. Hotel sem supermoto, ki bo uporaben za v šolo in v mislih sem imel Husqvarno, Yamaho, Aprilio. Vmes bi se skoraj odločil za dvotaktno Husqvarno SM 125, ampak potem sem na strani www.batzajla.com našel kontakt od Matevža in se posvetoval z njim.

Priporočil mi je podobno Husqvarno s štiritaktnim motorjem, ki je malo manj močna, a cenejša za vzdrževanje. Stoodstotno mi je razložil vse podrobnosti, za kam je ta motor namenjen in koliko da od sebe. Z očetom sem šel SMS4 pogledat v Grosuplje v Avtoval, kjer so ga imeli na zalogi in motor je bil še isti teden v garaži. Po 3.000 prevoženih kilometrih vidim, da je res dober tako za po ovinkasti cesti kot za v šolo. Priložnost sem imel voziti tudi nekaj drugih 125-kubičnih štiritaktnih motorjev, ampak nobeden ni tak kot moja Husa.

Matevž mi je res dobro svetoval, saj sem dobil točno to kar sem hotel, zato pred nakupom priporočam, da se posvetujete z njim.

Dodano 20. septembra 2012.


Roman razlaga pomembnost pravilnega položaja med vožnjo.

Roman Jelen, www.jd2r.si
motokrosist in inštruktor motokrosa

Še vedno se premalo voznikov odloči za razne šole same vožnje na motokros ali enduro motorjih. Zanimivo je, koliko so nekateri pripravljeni vložiti v sam motor in iz njega narediti specijalko, ki pa ji niso kos. Lahko rečem, da je tale naš šport eden redkih, kjer je bolj pomemben dirkač, kot pa njegov motor.

Zato je treba vložiti več v tehniko vožnje, ki je ključnega pomena in šele potem v ostale stvari. Namreč zaradi močnejšega motorja v največ primerih tekmovalec ne bo hitrejši, kvečjemu se bo na njem še bolj utrudil. Pri vsem tem imam v mislih predvsem začetnike in pa seveda tudi tiste, ki že mislijo, da vse znajo. Seveda je pri nas nekaj izjem za katere lahko rečem, da razumejo, v katero smer pelje naš šport. Vsekakor je sam motor potrebno nastaviti, kar pa ne pomeni zapraviti še dvakrat toliko denarja za razne dodatke.

Kot dirkač sem si v karieri nabral ogromno izkušenj in še vedno jih nabiram, a zdaj v vlogi inštruktorja. Najboljši občutek v tej vlogi je takrat, ko vidiš, da se učencu ‘odpre’ in ko sam ugotovi, da z glavo in znanjem lahko bistveno lažje, hitreje in varneje odpelje odsek na progi.

Zato čim več takih tečajev in s tem več hitrejših in varnih voznikov.

Povezava:
Video: 2. Mala šola terenske vožnje, motokros park Brnik

Dodano 23. januarja 2012.


Dani po koncu vročega avgustovskega treninga.Danijel, Jesenice
enduraš, KTM EXC 450

Vsem, ki bi radi nadgradili tehniko vožnje, se poučili o pomenu in pravilnemu izvajanju suhega treninga ter vzdrževanju motorja, priporočam obisk tečaja, kot je bil “Mala šola terenske vožnje z Matevžem Irtom”. Irt nam je v urah, ki so bile na razpolago, vcepil maksimalno znanja na zabaven način ob super družbi. Poleg tega smo imeli ob progi na voljo tudi kakšen hitri “tuning” motorja (nastavitev vzmetenja, vplinjača,…) s strani izkušenega serviserja. Vsekakor priporočam.

Dodano 18. januarja 2012.


Gregor se šteje med amaterske enduraše, a se rad udeleži tudi enduro dirke.Gregor, Spodnje Gorje
enduraš, KTM EXC 450

Za motor imam vedno premalo časa in vedno potrebujem nekaj posebnega ali nekoga res vztrajnega, da me ‘zvleče’ iz garaže. Tokrat je bil to Matevž s šolo terenske vožnje.

Nekaj o ‘fizkulturi’ voznika, osnove motoroznanstva in najbolj vroče – vožnja pod budnim očesom velemojstra Irta. Glede na to, da se vsak mesec peljem približno tolikokrat, kot dobim plačo, vsekakor nisem pričakoval, da bom v enem dnevu postal svetovni as motokrosa. Sem se pa na moje veliko veselje spoznal s pravilnejšo držo na motorju in z agresivnejšo vožnjo v ovinek. Za takega rekreativca kot sem jaz pa so bili pika na i skoki, pred katerimi sem in še vedno trepetam. Po zaslugi tečaja sem tudi glede tega dobil kar nekaj samozavesti.

Skratka, ta tečaj je bil zame res ena zelo zanimiva in koristna reč, ki je potekala v prijetnem vzdušju in ga nedvomno priporočam vsem, ki imajo na platiščih montirane ‘kramparce’.

Dodano 12. januarja 2012.


Filip med izvajanjem vaje, kjer je najbolj pomemben pogled motorista.Filip, Poljšica
enduraš, Husaberg FE 450

Udeležba tečaja enduro in motokros vožnje je za nas amaterje koristna predvsem zaradi tega, da dobimo prave informacije o telesni pripravi, vzdrževanju motorja in vožnji iz ‘PRVE ROKE’ na enem mestu. Ne sprašujte naokoli in po forumih, rajši žrtvujte nekaj prihrankov in eno soboto. Ne bo vam žal. Lep pozdrav, amaterski veteran.

Njegovo vožnjo si lahko ogledate tudi TUKAJ.

Dodano 10. januarja 2012.


Janez na Husqvarni med izvajanjem njegove najljubše vaje.Janez, Selca, www.knt.si

Bilo je zelo poučno, saj sem za svoje napake izvedel še iz drugih oči in čeprav je minilo že kar nekaj časa, te napake še vedno ponavljam. Zato svetujem vsem, da se čim prej udeležijo tečaja, saj se boste tako že na začetku naučili voziti pravilno. V mojem primeru se pa še vedno odpravljam moje stare napake.
Preko dneva smo imeli dovolj časa za trening novega stila vožnje. Všeč mi je bilo tudi, da so posneli vožnjo vsakega posameznika in sestavili kratek video, kjer sem lahko videl lastne napake in izboljšave. Tako da, če je volja, samo gas!

Dodano 7. januarja 2012.


Blaž posluša nasvete Romana Jelena.Blaž, Škofja Loka
motokrosist, KTM SX-F 250

Takoj, ko sem prvič naredil krog po motokros stezi sem videl, da se to precej razlikuje od vožnje po makadamu. Zato sem se odločil, da grem na enega izmed tečajev, kjer sem se ogromno naučil, največ na tistih področjih, ki se zdijo samoumevne (položaj na motorju, pospeševanje in zaviranje, vožnja v stoječem in sedečem položaju). Veliko napak sem odkril tudi kasneje, ko sem si ogledal video in fotografije s tečaja. Priporočam!

Dodano 2. januarja 2012.


Georgije in njegov BMW F 800 GSGeorgije, Kranj
motorist, BMW F800GS

Letos je padla odločitev – opravljam vozniški izpit in kupim motor! Z vozniškim izpitom v žepu sem bil korak bližje cilju, tu pa so se stvari ustavile. Kakšen tip motorja bi mi ustrezal? S šeststo, osemsto ali mogoče tisoč kubičnih centimetrov? Se mi splača kupiti novega ali rabljenega? KTM-a, BMW-ja, Yamaho …? Vsekakor preveč vprašanj za začetnika z ozirom na cenovni zalogaj tovrstnega nakupa. Potreboval sem strokovno in objektivno mnenje, zato sem se obrnil na Matevža.

Kot strojniku mi veliko pomenijo tehnično dovršeni izdelki, po pogovoru pa je hitro postalo jasno, da si želim univerzalen motor, ki bo primeren tako za dolga potovanja, kot tudi za v službo ali krajši oddih na neraziskanem predelu naše lepe dežele. Glede na potrebe, želje in izkušnje sva skupaj nekako prišla do srednje težkega enduro motorja. Na koncu je zmagal BMW F800 GS.

Z rešenim vprašanjem glede motorja mi je Matevž pomagal tudi pri zavarovanju in ostalih podrobnostih, lotila pa sva se tudi opreme. Zdaj poznam številne prodajalce v okolici in, kar je še bolj pomembno, imam občutek za to kaj potrebujem ter kaj je kvalitetno in cenovno ugodno. Po 6.000 prevoženih kilometrih sem v pravilnost odločitve samo še bolj prepričan. V tem času sem imel priliko voziti nekaj ostalih, ravno tako odličnih motociklov, pa sem se še vedno z veseljem vrnil na svojega. Hvala Matevž! Ga definitivno priporočam!

Dodano 2. januarja 2012.


Profesionalni motokrosist Matevž poučuje enduraša.Matevž Irt, www.mxirt.si
dirkač in inštruktor motokrosa

O tečajih terenske vožnje imam izredno pozitivno mnenje, saj na njih vozniki izvejo, kako pravilno trenirati (psihično in fizično) ter kako pravilno vzdrževati in si nastaviti motor. Ker so skupine na tečajih dokaj majhne, se lahko trenerji posvetimo vsakemu vozniku posebej, prav tako pa se udeleženci med seboj ‘vlečejo’ naprej in učijo drug od drugega.

Povezava:
Video: Prva mala šola terenske vožnje z Matevžem Irtom

Dodano 2. januarja 2012.