Home » Utekanje po Istri: Triumph Tiger Explorer 1200 XRx 2016

Utekanje po Istri: Triumph Tiger Explorer 1200 XRx 2016

Oni dan, ko sem vrnil Thruxtona v Depalo vas do Jermana, je Marko (letos vozi svetovno prvenstvo Endurance!) povedal, da ima testnega Explorerja. »Glej ga, čisto nov je, še za ulaufat nisem imel cajta.«

triumph tiger explorer 1200 2016

Nič lažjega kot to! In odpujsala sva preko Obale do Poreča in po dolini Mirne mimo Motovuna, Buzeta in Črnega Kala nazaj v Depalo vas. Resen test to zaradi časovne omejenosti in dejstva, da je bil motor res skoraj nov in ga zato nisem gnal, pač ni, a vseeno lahko zapišem par opažanj. Tudi foto material, zajet z MobiDetlom, ni ravno presežek. Uredniku fotografije sem častil sendvič z mortadelo v izolskem marketu Vanja pa mi je pogledal skozi prste.

Videz se bistveno ni spremenil, a vseeno dovolj, da ga boste ločili od predhodnika. Bolj kot kozmetični popravki je pomembna vsebina. Elektronsko nastavljivo vzmetenje WP je že ena od finih novosti. S sprehajanjem po izbirniku levo od merilnikov (ta je končno postal lažje razumljiv, bolj intuitiven – starejši Triumphi so bili znani po svojeglavosti) lahko izbiramo med udobno, normalno in športno nastavitvijo ter celo med vmesnimi stopnjami. Tako, kot sem vzmetenje WP pohvalil na 800-kubičnem Tigru, si tudi na velikem Explorerju zasluži navzgor obrnjen palec. Čuti se, da motor pri bolj iskri vožnji ne plava in da ga preko kratkih grbin manj stresa. Najbolj pa me je presenetilo, da tudi v najbolj udobni nastavitvi vzmetenje sploh ni bilo preveč mehko. »To pa zaradi tipala, ki spremlja gib vzmetenja ter preprečuje, da bi motor zaplaval,« razloži Marko, ko sem vrnil motor. In tako je naneslo, da sem celo pot nazaj grede prevozil v programu ‘comfort’ in sploh nisem imel občutka, da motor pod ritjo pleše. Ste se že peljali od Novigrada proti Buzetu? Tam je par dolgih, preglednih ovinkov. Fiju, kako sva letela. Tiger reže prostor suvereno, varno, zanesljivo. Predvidevam, da se bo z novim vzmetenjem bolje obnesel tudi pri polni obremenitvi s sopotnico (ne, nisi debela) in kovčki.

Druga pomembna novost je električno nastavljiv vetrobran, katerega ravno tako upravljamo preko glavnega izbirnika (menija). Zadeva učinkuje, a vetrobranu do popolne vetrne zaščite v vsakem primeru manjka še par centimetrov višine (visok sem 181 cm). Razen tega je telo dobro zaščiteno pred vetrom in tudi v splošnem je za udobje zelo dobro poskrbljeno.

Motor, trivaljni vrstni, ostaja eden zanimivejših v moto industriji. Elastičen, prožen, zmogljiv in z lepim zvokom. Težko mu karkoli očitamo – razen tega, da v nižjih vrtljajih ni tako odziven oziroma ‘poln’, kot so dvovaljni konkurenti. Priznam, da meni dva valja na takem tipu motorja bolj »ležita«. Stvar okusa. Čez menjalnik nimam pripomb; nudi kratke in natančne gibe. Poraba goriva je, če gre verjeti potovalnemu računalniku, nekoliko višja kot pri nemškemu konkurentu (in vzorniku). Medtem, ko z GS-om zlahka pohajkujem s porabo, nižjo od petih litrov, je Explorer pil dobrih pet (in več) na sto prevoženih kilometrov.

triumph tiger explorer 1200 2016

Zavore? Zelo dobre. Stikala? Dobra z izjemo gumbov za meglenke in ogrevanje ročic – precej drvarsko sta videti in predaleč od ročice; je pa tudi res, da ju prav pogosto ne uporabljamo.

Za konec še ena pripomba: tako kot njegov predhodnik je veliki Explorer še vedno precej težak motor z visokim težiščem (vrstni motor!), kar se čuti pri premikanju ugasnjenega motorja in pri manevriranju z zelo nizkimi hitrostmi. Sumim, da tudi na terenu – tega pa tokrat nisem imel časa preizkusiti. A ko motorist enkrat spelje, se kilogrami porazgubijo.

Cena? Uf, začne se pri 16.390 evrih in konča pri skoraj dvajsetih tisočakih. Ni malo. A Triumph stavi na paket, ki vsebuje vse (tempomat, električno nastavljiv vetrobran, motorni programi, ogrevane ročice, nadzor proti zdrsu, …). Batzajla dodaja: za povišan vetrobran pa le povprašajte.

Toliko zaenkrat. Če vas Raziskovalec resno mika – motor bo pri Jermanu na voljo do konca leta za kratke testne vožnje in najem. Kupcem motorja se najemnina odbije od cene. Fer? Fer. Pravi naslov bo: Jerman Marko, Depala vas 47, 1230 Domžale, 01/7248366, jermanracing@gmail.com. In če ga greste zapeljat, na matevz@batzajla.com javite, kakšen se zdi vam.

Fotke:


Preberi še:


Instascena:

#Istria. I’m loving it. #croatia #triumphoffical #tigerexplorer #triumph #triumphmotorcycles #motorcycles

A photo posted by Matevž Hribar (@batzajla) on

Leave a Reply