Home » Dirkaški blog: Tuareg Rallye 2016 v Maroku dan za dnem

Dirkaški blog: Tuareg Rallye 2016 v Maroku dan za dnem

23. marec, Nemčija

Organizator je sporočil, da je na spletni strani objavljenih več kot 500 hudih fotografij: KLIK!


 

Fotogalerije in poročila po posameznih etapah:


5. marec, Ouarzazate, drugič: Aleš Sešel & KTM 525 MXC Rally stroj

Aleš se je prijavil v razred Amaterjev. To je njegov prvi reli in prva dirka na sploh. Pričakovanja? Uživati v puščavi in priti do cilja s čim manj napakami ter seveda brez poškodb. “Največja težava bo navigacija, saj se bom prvič srečal z roadbookom,” je dejal danes pred tehničnimi pregledi.

Kot sem lahko videl pred tremi leti na moto avanturi v Tuniziji in na predzadnji Mali šoli terenske vožnje na Rabu, ima Aleš lep, tekoč in neagresiven stil vožnje. Tudi sicer je umirjen in nikakor ne brezglav voznik, kar je dober recept za uživaško udeležbo na reliju – ne pa tudi za zmago. Ampak Aleš itak ni prišel zmagat, ampak uživat. Držite pesti 🙂


5. marec, Ouarzazate: prva etapa s kozlanjem preko Visokega Atlasa je za nami

Po jutranjem transportu z Gorenjske do letališča v Bergamu, letu v Marakeš, urejanju SIM kartic za prenos podatkov, transportom s Tilnovo ‘kolesarsko’ raketo preko Visokega Atlasa (2.260 metrov nad morjem, milijon ovinkov in posledično nekaj povračanja berberskih specialitet nazaj v zasneženo naravo) smo naposled prišli v Ouarzazate. Sledijo priprave motorjev, tehnični pregledi in podobno.

Vreme je prijetno in poznam vas kar nekaj, ki bi vas tale špas utegne silno zanimati. Smo na vezi 😉

Javljanje (skoraj) v živo z Tuareg Rallye-ja. Še malo pa bomo nared za … jutranjo kavo 🙂

Objavil/a Desert Soul dne 5. marec 2016

Prva etapa: Kranj – Ouarzazate … končana.

Objavil/a Matevž Hribar dne 4. marec 2016


3. marec, dan pred odhodom: Miran Stanovnik svetuje

Stanovnik na Dakarju 2015. Foto: Maindru

Stanovnik na Dakarju 2015. Foto: Maindru

Daleč najbolj izkušenega slovenskega dirkača smo prosili za pet kratkih nasvetov. Takole pravi:

1. NUJNO, NUJNO, NUJNO spremljaj ‘roadbook’ (potno knjigo). Drugače bo težava. Organizator zna narediti finte. Na primer peljal se boš po kolovozu, nato pa je kontrolna točka le nekaj deset metrov stran s poti popolnoma v drugo smer nekje za grmom. Navigacija je res zelo pomembna, še poseben na poti do Erga. Včasih se je bolje ustavit in pogledat, kje si, kot pa brezglavo divjati. Sicer pa, kot se spomnim, so na tem reliju ‘roadbooki’ naviti ravno v nasprotno smer kot na Dakarju, to je neka posebnost Tuarega.

2. Treba je upoštevati organizatorjeva navodila. Naj povem dva primera: enkrat sem dobil kazen, ker v krožni etapi po puščavi s seboj nisem imel potnega lista, kot je bilo naročeno. Pa sem dobil pol ure kazni, ker sem moral ponj v hotel tik pred štartom. Enkrat pa sem dobil kazen, ker sem se na kontrolni točki ustavil preblizu osebja in sem jih pri speljevanju zasul s peskom. Ustavit moraš nekaj metrov stran in iti peš do njih. Motor pa nujno parkirati tako, da je prednje kolo preko sipine, da se potem samo še odpelješ po klancu navzdol.

3. Pij dovolj tekočine, etape so lahko tudi naporne.

4. Za zadnji vzpon v etapi po Ergu je treba vzet dober zalet, sicer ne prideš do vrha. Vzpon ni nemogoč, ampak je treba imet kar dober ‘šus’, da prideš čez. Skratka dobra koncentracija in dovolj plina.

5. Če nimaš izkušenj in apetitov po najvišjih mestih, je bolje dirkati malce bolj s pametjo. Na transferjih je tako, da ni treba biti na cilju v točno določeni minuti, ampak dirkače spuščajo tako, kot pač pride. Še posebno prve kilometre brzincev je treba iti s pametjo, s strpnostjo, opazovati špure in, kot že omenjeno zgoraj, spremljati roadbook. Boljše tako, kot pa se zaganjati brezglavo. Naredil boš napako ali pa padel.

Sicer pa Puščavski lisjak pravi, da je reli lep in da vsem želi srečno in uživaško dirko!


letak-rab2016-banner-marec


25. februar: Kaj bodo preverili na tehničnem pregledu pred štartom?

 • Delovanje zavor,
 • zračnost ležajev,
 • delovanje žarometa, zadnje pozicijske in zavorne luči,
 • delovanje SPOT naprave (obveščanje o lokaciji prek satelita),
 • kontrola navigacijske naprave GPS s funkcijo risanja sledi,
 • delovanje telefona v obeh maroških omrežjih,
 • 4 signalne rakete,
 • preživetvena folija,
 • prva pomoč,
 • kompas in zemljevid,
 • vžigalnik ali vžigalice,
 • 2l + 2l vode,
 • nalepke, ki jih predpiše organizator (štartna številka, sponzorji dirke, …)

24. februar 2016: Alešev dirkalni KTM je dobil novo podobo


17. februar 2016: Kaj je to potna knjiga – roadbook?

Čeprav na reliju ne bom dirkal, mi je Tilen priskrbel “roadbook” drugega dne, ko se bomo iz Zagore peljali proti Mersougi. Zadeva je sestavljena iz štirih stolpcev, v katerih so zaporedna številka, skupna razdalja (od štarta oz. zadnje točke, kjer je treba resetirati števec kilometrov), razdalja od prejšnje točke (manjša pisava), grafični prikaz zavoja, nevarnosti ali križišča, opomba (npr. smer vožnje v stopinjah, reset števca kilometrov, opozorilo na posebno nevarnost, hitrostna omejitev) in koordinate oz. opis terena. Barva zaporedne številke pa pomeni, ali si na hitrostni preizkušnji (črna) ali na transferju (bela). Da je zadeve lažje brati, si jih tekmovalci na večer pred etapo označijo z različnimi barvami.

To je to. Nobene tete, ki bi v čelado govorila “preračunavam … čez 100 metrov zavijte desno … prišli ste na cilj na vaši levi” in tako dalje. Niti ni poleg navigatorja, ki bi s prostimi rokami bral vse te opombe. Ne, motorist je na reliju prepuščen samemu sebi.

Dirkač Simon Marčič je po prihodu z Dakarja povedal, da je šele letos dojel, kako zelo pomembna je priprava in branje potne knjige. “Roadbook” ti lahko reši življenje!

Tako je videti pet različnih izsekov iz potne knjige.

Tako je videti pet različnih izsekov iz potne knjige.

Če kdo razume špansko, si lahko pogleda razlago Marca Come:


4. februar 2016: 5 vprašanj: Aleš Sešel, udeleženec relija Tuareg 2016

IMG_9943Izkušnje?
Z motorji se vozim že od malih nog, hard enduro pa vozim približno sedem let. Vozim enduro cross country, dvakrat pa sem si izkušnje nabiral v tunizijski sahari z ekipo Desertsoul.

Zakaj reli?
Že kot otrok sem spremljal reli Dakar in sanjaril o puščavskih relijih, z udeležbo na reliju Tuareg pa se mi bodo te sanje uresničile.

Priprave?
Treniram z vsakodnevno jutranjo telovadbo, na kolesu in pa kolikor se da v tem času na motorju. Prejšnji vikend sem treniral na Rabu, kjer sem v družbi izkušenih dirkačev dobil veliko uporabnih informacij.

Motor?
Imam KTM 525 z rally kitom. Kupil sem ga pred pol leta v Italiji namensko za to dirko. Na njem sta dve posodi za gorivo, rezervoar za vodo, škatla za orodje, roadbook, tripmaster, GPS, stabilizator krmila, predelano vzmetenje in še par malenkosti. Motor se odlično pelje, pri višjih hitrostih je miren, je pa seveda malo težji kot klasični hard enduro.

Strošek?
Strošek dirke je približno 4.000 EUR brez nakupa motorja.


31. januar 2016, Rab, Hrvaška

Aleš se je s svojim puščavskim bombnikom udeležil Male šole terenske vožnje. Več o njem in njegovem stroju v prihodnjem tednu, zaenkrat pa par fotk:


22. januar 2016, Kranj, Slovenija

Spoštovani kolegi motoristi, prijateljice motoristke in vsi ostali, ki vas dvokolesni svet zanima, za vas imam dobro novico: reli Tuareg v Maroku bom spremljal v živo. Ne, ne bom dirkal … Bom pa spremljal prijatelja dirkača z ekipo.

Zaenkrat nekaj povezav:

Video napovednik 2016:


Več informacij sledi – ostanite na vezi 😉

Leave a Reply