Home » Test na kratko: Triumph Scrambler, motor za dedce

Test na kratko: Triumph Scrambler, motor za dedce

Med vijuganjem po Celovški se mi je iz spomina prikradla misel, zapisana na starem Fičku v Kopru: »Dober avto je tisti, ki prevaža srečne ljudi.« (ali nekaj podobnega) Po tem kriteriju je Scrambler dober. Ampak? Ampak berite dalje.

triumph-scrambler-2015 (2)

Ker za Distinguished Gentlemen’s Ride moja dvotaktna prduljica nekako ni bila primerna, sem za tisti dan in še nekaj njih po tem nafehtal Scramblerja. Kaj dosti se v hladu konec septembra nisem vozil, a vseeno dovolj, da lahko o stroju zapišem nekaj besed.

Dejstvo je, da sem se na motociklu počutil resnično dobro. Ne razumite me napak – tudi na Hondi PCX 150 in BMW-ju R1200GS se počutim dobro, ampak ne na tak način, kot to zna pričarati takle retro bajk. Testni Scrambler je bil vrh vsega še malenkost predelan (krmilo, smerniki, nosilec tablice, izpušni lonec, …), kar ga je naredilo še bolj barabinskega. Še posebej izpuh, ki verjetno izpljune kak decibel več, kot bi bilo to po godu avstrijskemu miličniku z merilno napravo za merjenje glasnosti. Ko bom naslednjič moraliziral o preglasnih izpuhih, me spomnite, kako sem hudomušno odpiral plin med čakanjem pred rdečo lučjo. Tale vrstni dvovaljnik ima res en prav poseben karakter: ko takole po malem dodajaš plin, včasih butne takoj, včasih pa z malo zamika. Ni kot vrstni štirivaljnik, ki se vedno odzove do potankosti enako. Na štirinajstdnevnem potovanju bi se ga verjetno nažrl, ampak takole za na pošto pa za do Ljubljane in nazaj in na hamburger …

triumph-scrambler-2015 (3)

Položaj za krmilom: štima. Menjalnik: zelo dober – nekoliko trši, ampak kratek, natančen, brez neželenih prizvokov in vedno enak. Zavore: hja, tako-tako. Verjetno so boljše, kot na prvem Bonnevillu, ampak so tudi slabše od tega, kar leta 2015 nudijo sodobni motocikli. Enako velja za vzmetenje, ki je po mojem skromnem mnenju najslabša komponenta Scramblerja. Na grbinah velikokrat preveč na trdo zabije, pri živahnejši vožnji pa rado zaplava. Če se s takim motociklom vozite na daljše izlete, velja razmisliti o investiciji v boljše vzmetenje. Za na kavo je sicer okej. Na drugi alineji graj se znajde odziv agregata v nižjih vrtljajih: takrat rad nemarno cukne in naredi motocikel dosti težje vozen, kot bi bil sicer. Če se hočeš izogniti nerodnosti pri speljevanju mimo tegelcev s cipresami, je treba čarati s sklopko in (zadnjo) zavoro. Na internetih sem zasledil, da je težav(ic)o mogoče rešiti s reprogramiranjem vbrizga in predelavo zračnega filtra.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RsKFsce5phw[/youtube]

In ko smo že pri grajah: ločena ključavnica za zaklepanje krmila vase ne sprejme kontaktnega ključa, prav tako je brez varnostne ključavnice čep na posodi za gorivo.

triumph-scrambler-2015 (6)

Zanimivo je, kako malo Scramblerjev (in Bonnevillov) je na trgu rabljenih motociklov in kako dobro ohranjajo vrednost ti redki primerki. Skrivnost je med drugim v razmeroma visoki ceni novega motocikla (tale Scrambler stane dobrih deset jurjev!), ki preprečuje, da bi angleški klasik postal mainstreamovski bajk. Kar je z vidika lastnika dobro.

Toliko zaenkrat. Če koga še kaj zanima, naj pa vpraša.

Leave a Reply