Home » Rabljen motor – kaj kupiti za 2.000 EUR? Rabljena Honda CBF 600

Rabljen motor – kaj kupiti za 2.000 EUR? Rabljena Honda CBF 600

Po kakih tridesetih letih, odkar je z Jawo vznemirjal sovaščan(k)e in zaradi glasnega izpuha vzbujal pozornosti pri miličnikih, si je gospod (spet) zaželel motor. Kaj pripeljati domov za približno dva tisočaka?

honda cbf 600 rabljen motor nakup

Sam od sebe, brez kakršnegakoli nasveta, je prišel do oglasov za Hondo Hornet 600 S. Ni slaba izbira, sem dejal. Pa sva šla eno pogledat: najprej smo jo porivali po dvorišču, ker zaradi slabega akumulatorja ni vžgala. No, to bi se še dalo spregledati; recimo, da je motor preko zime dolgo stal in se je zgodilo, kar se pač je – a tudi prazen akumulator nekaj pove o lastniku. A potem so bile tu še druge napake: nepravilen tlak v gumah, glasno napenjalo verige (žvenkljanje na desni strani motorja), neke čudne doma narejene grafike, več prask sem ter tja, puščajoče tesnilo na prednjih vilicah in neprijetno padanje prednjega dela motorja v ovinek. Predlagal sem, da greva pogledat vsaj še enega.

Kar tako za občutek sva se zapeljala na ogled BMW-ja F650GS (stari model z enovaljnim motorjem in ‘televizijo’ namesto prednje luči). Motor je bil korekten, lepo ohranjen, z nekaj malenkostmi, ki jih je imel prodajalec (prodajalec in serviser motorjev) pred prodajo še namen popraviti. Tak Bemfl ni slab motor, konec koncev je Benko Pulko popeljal okrog sveta, ampak kaj prida pa (za enak denar kot Honda) tudi ni. Pozna se mu, da je že precej star.

Nato sem predlagal razmislek o Hondi CBF 600. Te so bile za nekaj stotakov dražje (cene so bile od 2.300 evrov navzgor), ampak konec koncev je to že motor ‘modernejše’ dobe: je razmeroma lahek, zelo nezahteven za vožnjo, ima električni vbrizg goriva in v nekaterih primerih tudi ABS. Našel sem zanimiv oglas s koroškega konca in imel že po telefonskem klicu dober občutek. Po ogledu in testni vožnji sem ugotovil, da ima motor le dve pomanjkljivosti: ni imel potrjene servisne knjige (a ker je bil lastnik mehanik za avtomobile in motor res vidno lepo vzdrževan, sva pogledala skozi prste), poleg tega pa so bile prednje vilice res slabotne. Te so pri tem motorju že tako ali tako bolj žalostne sorte. Da se razumemo: za počasno, začetniško vožnjo bodo svojemu namenu služile še nekaj časa, a vseeno sem lastniku svetoval servis ali še bolje kar nadgradnjo vzmetenja.

Menim, da je nakup Honde CBF 600 za 2.100 EUR dober nakup.

Prednosti:

  • nezahteven za vožnjo, prožen in za uporabo prijazen motor,
  • pregovorno zanesljiva Hondina tehnika,
  • za prvo silo spodobna vetrna zaščita,
  • nastavljiv sedež po višini,
  • načeloma ustreza motoristom različnih velikosti.

Slabosti:

  • nima protiblokirnega zavornega sistema ABS,
  • slabotno vzmetenje, posebej prednje vilice.

Alternativa: Suzuki Bandit 650

Leave a Reply