Home » Prva in edina – Slovenska Enduro Transferzala

Prva in edina – Slovenska Enduro Transferzala

Končno tudi v zeleni Sloveniji urejena problematika vožnje po terenu. S terenskimi motocikli od Kopra do Jesenic ob avtocesti in železniški progi. Domačini navdušeno sodelovali pri pripravi proge. Množične čestitke iz tujine, kjer želijo povzeti slovensko idejo.

Picture 028

Koper, 31. september 2017. Danes dopoldne se je na koprski železniški postaji zbrala množica ljubiteljev terenske vožnje z motocikli, nekaj visokih predstavnikov oblasti in pomembnih slovenskih podjetij. Po treh letih pridobivanja dovoljenj ter sredstev za izdelavo Slovenske Enduro Transferzale (S.E.T) so namreč idejni vodja projekta Miroslav Hradil, koprski župan Bogdan Fajfar in Izidor Augustič, lastnik najuspešnejšega slovenskega podjetja, Augustič d.d., skupaj prerezali trak in na pot spustili deset skupin s po desetimi enduraši, ki so se v poznih popoldanskih urah pripeljali do končne postaje na severu Gorenjske.

»Veseli me, da smo se danes zbrali tako ljubitelji terenskega motociklizma kot tisti, ki ste zaradi neurejenih razmer nasprotovali vožnjam izven urejenih cest. Razumemo vas in se vam v imenu kršiteljev opravičujemo, da projekt Slovenska Enduro Transferzala ni bil izpeljan že prej. A čez noč rojene ideje ne zaživijo takoj zjutraj,« je z nagovorom pričel župan občine, v kateri je bilo v zadnjih letih zabeleženih največ prekrškov, povezanih z nedovoljeno vožnjo po naravnem okolju.

Picture 013

O čem govori gospod Fajfar? Projekt S.E.T. je endurašem omogočil, da končno legalno uporabljajo njihove jeklene konjičke tudi izven motokros stez. Transferzala, polna zanimivih preprek za različno podkovane voznike je dolga kar 183 kilometrov in omogoča, da lahko enduraši pot zaključijo že prej; v Divači, Logatcu, Ljubljani ali Kranju ter se nato z vlakom, seveda skupaj s svojim motociklom, vrnejo na začetno točko. Ali obratno – z vlakom se, na primer, odpeljejo iz Kranja do Kopra in nato na svojem KTM-u, Husqvarni, Yamahi, Hondi, … odpeljejo športni izlet do svojega doma.

Na S.E.T. se lahko odpravijo motoristi z izpitom A kategorije, ki imajo opravljen dodatni seminar Enduro Bontona. Edina omejitev je največja dovoljena jakost hrupa iz izpušnega lonca. »Ker se zavedamo, da je hrup najbolj moteč stranski produkt vožnje z motocikli, je naše podjetje doniralo deset prenosnih merilnih postaj, ki preko mobilnega omrežja spremljajo nivo hrupa. Vozniki s preglasnimi motocikli ne bodo ostali neopaženi in če prepoved nadaljnje vožnje ne bo zalegla, imajo policisti in lokalno redarstvo vsa pooblastila za zaplembo motocikla. Verjamem, da enduraši problematiko hrupa razumejo in da takšni ukrepi ne bodo potrebni,« je povedal g. Augustič in prvi skupini motoristov zaželel srečno in uživaško vožnjo.

Idejni vodja projekta, Miroslav Hradil, pa je zbranim povedal še nekaj podrobnosti: »Trasa je v 89 odstotkih speljana ob avtocesti ali železniški progi, ki so s hrupom že prej obremenjevala okolico. Na vseh vmesnih postajah je mogoče kupiti hrano, pijačo, gorivo in osnovne rezervne dele za motocikle, poleg tega pa karta za uporabo S.E.T. vključuje prevoz osebe in motocikla z vlakom ter žeton za brezplačno pranje motocikla s Karcher pralnimi avtomati. V roku enega meseca bomo zagnali še aplikacijo za rezervacijo motociklov. Torej bo S.E.T. na voljo tudi tistim, ki nimajo svojega enduro motorja.«

Picture 005

Dvakrat letno bo na Transferzali organizirano tudi tekmovanje za domače enduro in crosscountry prvenstvo in, kot kaže glede na veliko zanimanje promotorja, tudi dirka za FIM svetovno prvenstvo v enduru.

Več informacij najdete na spletni strani www.slovenskaendurotransferzala.com.

avtor: domišljija
fotografije: arhivske – KTM LC4 640 powerplant funmachine! 🙂