Home » Primerjalni test enduro in motokros 2015: Od Bete X-Trainer do Yamahe YZ 125

Primerjalni test enduro in motokros 2015: Od Bete X-Trainer do Yamahe YZ 125

Kot lansko leto smo imeli na Mali šoli terenske vožnje možnost preizkusiti različne motokros in enduro stroje. Preberite kratka mnenja o kar trinajstih motorjih!

2015_11_24-rab

Beta X-Trainer, letnik 2015

Beta X-Trainer

Beta X-Trainer

Hopla konoplja, kaj pa je to? Prva 300-tica, ki mi je všeč. Motor je neverjetno prijazen in kar noče in noče crkniti. Ko se sredi strmega klanca vrti z domala prostim tekom, še vedno pleza. Ima karakter, ki dopušča neverjetno lenarjenje s sklopko – kar s stališča učenja vožnje ni najbolj dobrodošlo. A to ne spremeni dejstva, da je X-Trainer odličen plezalec.
Zanimivo, kako je Beta popolnoma drugačna od KTM-a 350 Freeride, ki naj bi bil sicer direktni konkurent. Obema dekletoma je bila bolj všeč Beta, Jagru in meni pa KTM.

Honda CR-F 450, letnik 2008

Honda CRF 450

Honda CRF 450

Hja, kaj naj rečem. Seveda to ni slab motor, ampak meni te močne krosle niso pisane na kožo. Začetnikom pa še malo manj. Fantje in dekleta, naj 450-kubični motokros motor NE bo vaš prvi motor. Hvala za razumevanje.

Husqvarna TE 310, letnik 2011

Husqvarna TE 310

Husqvarna TE 310

O tej Huski sem že kar dosti pisal, zato naj svetle točke ponovim le na kratko: prijazen in dovolj zmogljiv motor, neutrudljivo vzmetenje, simpatična vodljivost. Dodajmo še eno grajo: električni zaganjalnik rad odpove. Crknil je tudi na točno temle motorju. Mladi dami poklon za odločno brcanje 🙂

Kawasaki KX-F 450, letnik 2011

Kawasaki KX-F 450

Kawasaki KX-F 450

Od vseh motokros motorjev mi je bil ta še najbolj všeč. Malo zato, ker je zaradi vbrizga goriva nekoliko manj brutalen, malo pa zaradi predelanega vzmetenja. Naredil sem kakih pet krogov in ga z zategnjenimi podlahtmi vrnil lastniku. Naj to vozi, kdor zna.

KTM 125 EXC, letnik 2012

KTM 125 EXC

KTM 125 EXC

Presenetilo me je, da je bil popolnemu začetniku v enduru 125-kubični dvotaktnik veliko bolj všeč kot 350-kubični štiritaktni Freeride. Povedal je, da veliko lažje vozi zavoje in osmice, ter da moč podaja veliko bolj linearno kot Freeride.
Še vedno sem (in nisem edini) mnenja, da je to najboljša vstopnica v svet športnega terenskega motociklizma. Motor te nauči pravilne vožnje v zavoj, uporabe sklopke in hkrati ne utruja preveč, ko je treba brcniti v nožni zaganjalnik. Pa še poceni je za vzdrževanje.
Priznam pa, da sem bil z 250- in 350-kubičnim štiritaktnikom na progi hitrejši, da sem vozil bolj tekoče. Zakaj? Zato, ker letos nisem toliko treniral (odpeljal sem le eno crosscountry dirko) in zato nisem v najboljši formi. Ta motor pa tega ne odpušča.

KTM EXC 250 F, letnik 2008

KTM 250 EXC-F

KTM 250 EXC-F

Spodaj mu zmanjka. Kljub Akrapovičevemu izpuhu, ki doda nekaj mehkobe v nižjih vrtljajih. Motor včasih, če so vrtljaji prenizki, zamori (zamuka). Sicer dober enduro motor, ampak … Novi je takooooooo (kažem z razprtimi rokami) boljši.

KTM 250 EXC-F, letnik 2015

KTM 250 EXC-F

KTM 250 EXC-F

Trara (fanfare)! Po mojem in še marsičigavem mnenju je to trenutno najboljši enduro motor. Vsaj izmed teh, kar smo jih preizkusili na Mali šoli terenske vožnje. Motor čudovito vleče iz nižjih vrtljajev (dosti bolje, kot modeli, starejši od letnika 2014), v višjih pa tudi prav prijetno leti – a hkrati ni premočan, da ga ne bi mogel gnati s polnim plinom. Zanimivo je bilo preizkusiti dva prostorninsko enaka modela, le da je imel eden odprt Wings izpuh ter športno elektroniko, drugi pa originalno zaprtega Akrapoviča. Razlika je bila več kot očitna – prvi je bil dosti bolj agresiven (in utrudljiv) kot drugi.
Če bi menjal, bi kupil prav 250 EXC-F. Po možnosti s Six Days vzmetenjem, ki iz razritega terena naredi avtocesto. Motocikel deluje izredno mehko, a obenem ostaja izredno stabilen in neprestano daje odlično povratno informacijo, kaj se z motociklom dogaja. Crosscountry raketa!

KTM 350 Freeride, letnik 2012

KTM 350 Freeride

KTM 350 Freeride

A zakaj je s tem motorjem dosti lažje splezati po zahtevnem terenu? Ker je sedež bližje tlom in s tem tudi noge, ker je sila lahek in ker ima 350-kubični motor dovolj uporabnega navora za plezanje. Štiritaktnik je sicer dosti bolj zaletav kot dvotaktnik (v tem primeru Beta – beri zgoraj), a po drugi strani zelo dobro odziven, lahko bi zapisal tudi živahen. Čeprav v primerjavi s 350-kubičnim EXC-jem, s katerim si v osnovi deli motor, nudi manj moči. Zanimivo, da sem si upal biti s tem motorjem hiter tudi na stezi, kjer pa prideta do izraza dve pomanjkljivosti: vzmetenje in zavore. Zaslužil bi si boljše.

KTM 350 EXC-F Six Days, letnik 2014, 2015 (bilo je več njih)

KTM 350 EXC-F

KTM 350 EXC-F

Hudo dober motor, hudo dobro vzmetenje. Pravzaprav je ni stvari, ki bi jo temu stroju lahko očital. Razen tega, da ima več kot dovolj moči, kar pomeni, da za priganjanje s polnim plinom potrebuje spretnega šoferja. Če iščete enduro za raznovrsten teren, je to to.

KTM LC4 400, letnik 1995

KTM LC4 400

KTM LC4 400

400-kubičnega LC4 sem peljal prvič. A tudi ‘ta mali’ LC4 je nezgrešljivo LC4, le da malo manj ‘butne’. Kar na progi sploh ni slabo. Moč podaja mehko, prav tako se tudi vede preko neravnin – mehko, kar malo premehko. Pač ni za skakat po motokros stezi. Dober je povsod (tudi na cesti), vrhunski ni nikjer. Všeč.

KTM EXC 520, letnik 2002

KTM 520 EXC

KTM 520 EXC

Glej ga zlomka, ta motor se sploh ne pelje slabo! Celoten krog sem lahko odpeljal v isti prestavi – mislim, da je bila tretja. In ko si na peščenem delu odprl plin, da je Jodlar zadihal s polnimi pljuči, je paket poletel.
Seveda je v zavojih dosti težje vodljiv kot manj-kubični bratje; tudi zaradi nerodno ogromne Acerbisove posode za gorivo, ampak za Tilna je to verjetno najboljši motor, kar ga nudi avto.net v cenovnem razredu do 3.000 EUR.

Sherco 300 SE-R Factory

Sherco SE-R 300 Factory

Sherco SE-R 300 Factory

Položaj za krmilom mi je bil všeč, prav tako motocikel zelo lepo pusti spreminjati smer. Zelo je odziven. Ampak … Prasica, kako to gre! Tudi lastnik, Marko Jager, pove, da je moči za crosscountry dirko preveč. Se pa motor odlično obnese na zahtevnem, težko prevoznem enduru. Verjetno sem to že kdaj povedal: dvotaktni tristokubični motorji so za take, ki so ga sposobni vozit. Za Špindlerja, Jagra, … Pa še kdo bi se našel. Prav dosti jih pa, naj mi bo oproščeno, ni.

Yamaha YZ 125, letnik 2001

Yamaha YZ 125

Yamaha YZ 125

Motor je v primerjavi s tistim na EXC 125 kot dan in noč – medtem, ko je z endurom mogoče voziti z nižjimi vrtljaji, je to pri tej ‘oldskul’ Jamahci domala nemogoče. On-Off. Potem pa pelji, če znaš! Pa še sedež drsi kot bi bil namazan z dvotaktolom. No, ja. Ni slab motor. Prepričan sem, da bodo vsi, ki se s takim motorjem naučite dobro vozit, vse naslednje stroje obvladali dosti bolje kot nekdo, ki začne s 450.

Če koga še kaj zanima, naj pa vpraša.
Če kdo od udeležencev želi dodati svoje mnenje, naj ga pošlje na matevz@batzajla.com.


Preberi še:

Leave a Reply