Home » Miha Špindler o novem motorju, načrtih za sezono in najpogostejši napaki začetnikov

Miha Špindler o novem motorju, načrtih za sezono in najpogostejši napaki začetnikov

Z Mihom Špindlerjem sva se dobila na čaju, da sva še enkrat preučila vaje, ki jih bomo izvajali na mali šoli terenske vožnje. No, s takim profesionalcem, kot je Špindler, bosta dva tečaja, na katerih bo gost, pravzaprav fakulteta. Še vedno velja za najboljšega enduraša na sončni strani Alp. Bolj je teren zaj****, bolj uživa.

O načrtih za prihajajočo sezono, novem motorju, motokrosistih in enduraših in o najpogostejših napakah začetnikov.

Miha Špindler in njegov novi KTM 300 EXC.

Miha Špindler in njegov novi KTM 300 EXC.

Kje te bomo lahko videvali v letošnji sezoni?

Odpeljal bom vse crosscountry dirke, to je osnova. Državno prvenstvo v enduru me ne zanima toliko, tudi letos ga nisem vozil, ker je preveč drugih dirk, ki mi bolj ležijo. Letos se bo veliko dogajalo v Bosni, kjer na dirki v Kreševu tudi sam sodelujem pri organizaciji, pomagam trasirati. Ekstremna enduro dirka bo že prvič na zelo visokem nivoju, organizator se res zelo trudi. Odpeljal bom tudi Erzbergrodeo, mogoče tudi Megawatt na Poljskem, kjer še nikoli nisem vozil. Na romunski enduro reli Romaniacs letos ne bom šel, saj je dirka v razredu Gold postala absolutno pretežka. To res ni normalno. Rajši bom šel kam drugam, kot pa da tam en teden dobesedno umiram in uničujem motor. Saj bi šel lahko vozit v en razred nižje, ampak to me pa ne zanima.

Ti je kaj žal, ker letos Slovenija ni sestavila ekipe za Six Days Enduro v Španiji?

Ja, to je res kar malo škoda, saj smo lani odlično sodelovali. Fantje so bili zagreti, trudili smo se po najboljših močeh in tudi dokazali, da se znamo peljat. Dirka mi je bila res všeč. Se pa zna kaj zgoditi drugo leto, v 2017. Glede na to, da sem prišel v močno ekipo … Mislim, da nas vse mika.

Boste poslali v ogenj bivše motokrosiste?

Ja, krosisti so na pravi poti, da postanejo res dobri enduraši, kar je res top.

Vemo, da so na crosscountry dirkah fantje iz motokrosa, recimo Kutnar, Može in Mulec, zelo hitri. A morajo za klasičen enduro narediti velik preskok v glavi in v stilu vožnje?

V bistvu se na klasičnem enduru kar znajdejo, so dovolj hitri. Čim se pa začne ekstremni enduro, se pa sistem podre. Te težave sem imel tudi jaz na začetku, saj prav tako prihajam iz motokrosa. Ampak če bodo trenirali, bodo prišli v tako formo kot sem jaz in še boljšo. V crosscountry prvenstvu je pa tako, da so dirke bolj po godu motokrosistom. Čim je več zahtevnega terena, je to čisto nekaj drugega in takrat sem lahko konkurenčen. Pač ne treniram več motokrosa, ne gre.

Zamenjal si motor, povej malo o tem.

Ja, KTM je naredil nov motor in sem si ga želel preizkusiti. Pa sva z Jakom Selesem prišla do dobrega dogovora, tako da bom vozil za njegovo ekipo. Lahko rečem, da so prvi občutki fenomenalni, motor gre ko šus, zelo dobro se ga da izkoristiti. Predelali bomo samo vzmetenje, da grem lahko z istim motorjem na motokros in na enduro, da ne rabim dveh. Pa ‘setting’ imam od Gomeza.

V vzmetenju?

Ne, ne, v uplinjaču.

Je bolj ali manj agresiven?

Je agresiven, tako kot je tudi Gomezov stil, ampak zelo lepo vleče in dela kot mora. Gomez je agresiven voznik in zato tudi meni to zelo ustreza.

O drugem motorju kot o 300-kubičnem dvotaktniku ne razmišljaš?

Ne, karkoli drugega zame ni aktualno, ker toliko vozim ekstrem. Če ne bi toliko zahtevnega endura vozil, bi z veseljem vozil tudi štiritaktnega in vem, da bi se peljal zelo hitro. Na crosscountryju zagotovo hitreje kot zdaj.

Mislijo, da je vse v gasu, kar pa ni res. Najprej moraš imeti pravilen položaj na motorju, nato lahko daš gas.

Vedno bolj se uveljavljaš kot inštruktor endura in motokrosa – katere so najbolj pogoste napake motoristov na terenu?

Večina fantov, ki se prvič usedejo na tak motor in so samouki, ima največ težav z rokami in s sedenjem v ovinku. Lahko bi rekel, da večini položaj predstavlja največjo težavo. Mislijo, da je vse v gasu, kar pa ni res. Najprej moraš imeti pravilen položaj na motorju, nato lahko daš gas.

Kakšen motor priporočaš začetniku? 300-kubičnega cvajerja?

Ne, to zagotovo ne. Štiritaktniki so lažji za vozit, naj poizkusijo 250 in 350-kubičnega in vidijo, kaj jim bolj paše. Če pa kdo misli, da je to premalo, naj pa kar takoj 500 kupi in jim bo že motor pokazal, kako se vozi (smeh).

Leave a Reply