Home » Primerjalni test: KTM Freeride 250 in 350 – to sta dva različna motorja!

Primerjalni test: KTM Freeride 250 in 350 – to sta dva različna motorja!

Na februarski Mali šoli terenske vožnje sem imel prvič priložnost hkrati preizkusiti oba Freerida. O štiritaktnem (350) sem sicer že pisal (tukaj, tukaj in tukaj) tokrat pa bom na kratko spregovoril o razlikah med bratcema.

DSC_0071

Princip delovanja agregata naredi dosti večjo razliko, kot bi pričakovali od tako rekoč identičnih motorjev. Že ko slišiš dvotaktnika Freeride 250 R teči v prostem teku, ti je jasno, da je motor v bližnjem sorodstvu z motorji za trial. Poglejte izpušno cev: ta nima tako velike resonance (»bule«) kot modeli za motokros ali enduro (SX, EXC), ampak komaj opazno odebelitev cevi. Zato boste zaman čakali na značilni dvotaktni sunek moči v zgornjem območju vrtljajev. Zato pa motor postreže z neverjetno prožnostjo že od prostega teka dalje. Biti moraš res neroden, da ti motor v prvi prestavi crkne. Tof-tof-tof-tof ropota in pleza v še tako strm klanec. Tako prožen je, da je motor odlična potuha za vse lenuhe, ki se neradi ubadajo s sklopko. In kaj se zgodi, ko motor zavrtimo v višje vrtljaje? Saj gre, ampak nekako leno in obotavljajoče. Ej, ne moreš imeti vsega!

IMG_0458

Freeride 350 se na dodajanje plina odziva dosti bolj živahno. Ne glede na vrtljaje bo ‘skočil’ in nato ob zaprtju plina tudi zavrl. Če tega niste vajeni, boste posledico občutili kot ‘zaletavost’, ki se pri vožnji s prenizkimi vrtljaji lahko konča z ugasnjenim motorjem. Če torej s 350-tico želite plezati, je treba neprestano čarati s sklopko.

Kar se karakterja agregata (in s tem tudi celotnega motocikla) tiče, bi na kratko lahko zapisali takole: 250 je za ‘plezarijo’ in za učenje osnov, 350 pa za bolj ‘enduraške’, malenkost hitrejše terene, npr. za ‘singelce’. Oba pa trpita za isto boleznijo: medtem, ko mehko in nekoliko slabotno vzmetenje glede na namembnost lahko spregledamo, mu ubogih zavor ne oprostimo. KTM, hočemo boljše BREMZE!

KTM 350 Freeride

Tehnični podatki in cena

Freeride 350 Freeride 250 R
cena: 7.850 EUR* 7.450 EUR*
razdalja od tal: 325 mm 380 mm
višina sedeža: 915 mm
medosna razdalja: 1.418 mm
posoda za gorivo: 5,5 l 7 l
teža brez goriva: 99,5 kg 92,5 kg

*Redna cena za leto 2016. Motocikle KTM v Sloveniji prodajata Axle (Koper) in Seles (Grosuplje).


Njeno mnenje: Monika Cilenšek, tekmovalka v panogah enduro in crosscountry

DSC_0044Takole bi opisala svojega dvotaktnega Freerida: motor enostavno odpušča vse napake, ki jih počnemo, ko vstopimo v svet endura. Je zelo dober plezalec in ne odneha tudi takrat, ko že vsak normalen motor ‘umre’, še posebej, če vsaj malo pobožaš sklopko. Je še vedno dovolj hiter na motokros progi, če ga privijem tako, kot je treba. Rekla bi, da je to ženski motor oziroma za lažjekategornike.

Štiritaktni Freeride me je kar malo presenetil. Glede na to, da se na pogled ne razlikuje kaj dosti, je v resnici precej drugačen. Za vožnjo je potrebno vsaj malo enduro znanja. Ne dopušča toliko napak, je močnejši in bolj nemiren na ‘gasu’. Vede se, kot bi dali dvotaktnemu steroide. Meni osebno ni všeč, ker zelo močno zavira, ko zapreš plin. Zato se mi zdi za začetnike manj primeren.


Preberi še:

Leave a Reply