Home » Kako se je Balkan Tour spremenil v najdražjo menjavo olja

Kako se je Balkan Tour spremenil v najdražjo menjavo olja

Zakaj bi bil Defender za raziskovanje Bosne in Hercegovina boljša izbira od Reneja; kaj se nam lahko zgodi pri navidez nedolžnem srečanju trebuha avtomobila s tlemi in kaj lastnikom Renaultov z motorjem 2,5 dCi svetuje bosanski mehanik.

renault trafic balkan

Domorodec je rekel, da je videl že dosti tjakaj vozečih avtomobilov in da je cesta sigurno okej. Pa se je izkazalo, da temu ni tako. V japonkah (pred dvema urama sem bil še na jadranski obali) stopim v sneg, se počoham za ušesom, preobujem in stečem kilometer naprej, če bi vendarle lahko ‘prebil’. A-a. Če bi bil zamet eden, bi ga že odlopatal (zložljiva lopatka je vedno v prtljažniku), tako pa je bil za tem še eden in še eden in … Prenj je bil odet v goste oblake, pri treh stopinjah Celzija je močno pihalo in občasno tudi deževalo. Dež bi vsak trenutek lahko prešel v sneg in potem bi ga naj***. V točno teh planinah sta pred več kot šestdesetimi leti zmrznili očetova teta in njena prijateljica. Avgusta. Treba je bilo obrniti, prvič.

Nato sem poizkusil najti še eno bližnjico do ceste Mostar-Sarajevo in čez čas ugotovil, da se vozim po poti za spravilo lesa. Hja. Treba je bilo obrniti, drugič. Pa je naneslo, da sem enkrat ali dvakrat malček nasedel, takrat še nevedoč, da …

balkan bosna mine

Po klancu navzdol posveti lučka za olje. Neeeeeeeeeeeee zdaj še to! Prebil sem karter! Ugasnem motor, preverim olje (OK), pokleknem in poškilim pod motor. Karter zgleda cel. Prižgem, se peljem dalje navzdol in čez čas spet posveti rdeča ikona motornega olja. Zato se do civilizacije (če se opuščeni stavbi poleg pokopališča lahko tako reče) spustim z ugasnjenim motorjem, odšraufam plastično zaščito motorja in spet ugotovim, da je vse OK. Tudi, ko sem med tekom motorja odprl čep za dolivanje olja, je bila odmična gred lepo mastna. Kaj, za vraga?! No, tule je nastala tale fotka:

harmonika renault trafic servis bosna

Po nekaj telefonskih pogovorih z domačimi mojstri v trdi temi najdem lokalnega serviserja. Ta je prepričan, da je krivo pokvarjeno tipalo za tlak motornega olja, saj motor z zadostno količino olja na merilni paličici lepo teče. Vseeno ne tvegam nočne vožnje in prespim kar ob cesti. Zjutraj po dveh kilometrih in sumljivem zvoku izpod motornega pokrova ustavim in zavrtim telefonsko številko asistence Zavarovalnice Triglav. Ej, to je ena boljših naložb. Enkrat jo boste rabili v desetih letih pa se vam bo izplačalo.

V eni uri je pri meni vleka, čez dve uri sva z Renejem vred pri mojstru v Mostarju. Ugotovi, da sem z udarcem skrivil karter do te mere, da je imela črpalka olja premalo prostora za črpanje in … Če bi se vozil dalje, bi motor lahko zaribal.

Par udarcev z macolo je spravilo karter v prvotni podobno obliko, zamenjali smo olje in filter in zdaj … Lučka ne sveti več, a zvok motorja je podoben zvoku na Tonetu, predno sem ga prodal. Sumimo odmično gred. Ampak do doma bi moral priti. In, ja, zdaj se (po ovinkih) vračam na severozahod. Servis sam ni bil drag (90 EUR z 8 l olja in filtrom vred), ampak če prištejem še vožnjo in cestnine in … Hja, nimaš kaj.

Je pa mojster svetoval, naj takoj ob prihodu domov preventivno zamenjam še ležaje na glavni gredi, saj naj bi pri teh motorjih (2,5 dCi) le-ti radi crknili.

Tako, zdaj veste.

Lepo vas pozdravljam,

Matevž

P.S. 1: Balkan Rivers Tour se medtem iz BiH seli v Črno Goro. Spremljajte jih na njihovi Facebook strani! Fantje, carji ste!

P.S. 2: Poraba goriva v 135-konjskem kombiju je od Ilirske Bistrice do Mostarja znašala 6,5 l/100 km (!) po raziskovanju BIH pa se je povprečje ustavilo pri (izračunanih) 7,3 l/100 km. Gorenjec je zadovoljen.

Leave a Reply