Home » GetLow uspešno na mokro-suhi dirki na avstrijskem Red Bull Ringu

GetLow uspešno na mokro-suhi dirki na avstrijskem Red Bull Ringu

Slovensko-italijanska ekipa bo letos nastopala na avstrijskem državnem prvenstvu v supermotu. Drugo dirko sezone na znamenitem Red Bull Ringu so odpeljali po pričakovanjih, čeprav brez presenečenj ni šlo.

supermoto getlow red bull ring

Štiričlanska slovensko-italijansko supermoto ekipa GetLow Racing Team se je letos odločila, da se bodo preizkusili na dirkah pri naših severnih sosedih. Dirkač, mehanik in vodja ekipe Marko Ukota: »Že po prvih dveh dirkah nam je dirkaška scena v Avstriji zelo všeč. Dirkačev je veliko, infrastruktura je vrhunska, organizacija pa zelo natančna, kar smo občutili na lastni koži tudi na Red Bull Ringu, ko je Erik zaradi prepoznega prihoda na ponovni štart moral dirko začeti z zadnje vrste.«

Tik pred štartom dirke razreda Semi Pro, v kateri tekmujeta Erik Gregorič in Andrea Tull, se je namreč ulil dež in dirkači so imeli na voljo petnajst minut za menjavo gum. Medtem, ko je imel Tull dežne gume že pripravljene na drugemu paru koles, je moral Gregorič skupaj z ekipo opraviti kompletno menjavo gum, zaradi česar je na štart zamudil trideset sekund in bil zato kaznovan s štartom iz zadnje vrste. »Nimaš kaj, taka so pravila in prav je, da se jih držimo. Vidim pa, da je rezervni par koles za dirke nujen,« je po dirki dejal Gregorič, ki si je z borbeno vožnjo kljub vsemu prislužil četrto mesto, »na motorju imam dober občutek, tudi časi kažejo, da bi lahko vozil v ospredju, a mi primanjkuje izkušenj v gneči po štartu in pri prehitevanjih počasnejših dirkačev.« V ostrem prvem zavoju kmalu po štartu je imel v drugi dirki težave tudi Tull, ki se je po padcu moral do končnega tretjega mesta boriti s približno desetega mesta. Tull je z uvrstitvijo na drugo in tretje mesto končal kot odličen drugi v razredu Semi Pro, v katerem je tekmovalo triindvajset voznikov. »Uvrstitev je nad pričakovanji,« je po dirki povedal Tull. »Po tihem sem računal na uvrstitev v prvo peterico, a na dirki sem se res dobro počutil, tudi v dežju. Čeprav sem bil na progi prvič, mi je ta zelo ustrezala. Polna je bila vzponov in spustov, res je bil pravi užitek dirkati.«

getlow supermoto red bull ring

Marko Ukota se je odločil, da bo nastopal v razredu S1. »Na stopničke ne morem računati, saj se najboljši v razredu profesionalcev lahko primerjajo z najboljšimi supermotaši na svetovnem prvenstvu. Zagotovo pa bodo dirke zato toliko boljša šola. Računam, da se bom proti koncu sezone lahko približal peterici,« je po dirkaški nedelji, v kateri se je trikrat uvrstil na osmo in skupno zasedel sedmo mesto, dejal Koprčan. Profesionalci se namreč v Avstriji na progo podajo trikrat. »Pogled na rezultate da misliti, da so bile vse dirke enake, a niti slučajno ni bilo tako. Druga vožnja je bila mokra in sem najprej še malo ‘tipal’, potem pa dobil zaupanje v gume in pričel pridobivati mesta. V tretji vožnji sem enkrat zapeljal izven suhe idealne linije in izgubil več mest, a jih nato spet pridobil. Tudi popravki na vzmetenju so se dobro obnesli. Vsako dirko smo boljši,« je z dirkaškim izletom na nekdanje dirkališče Zeltweg zadovoljen Marko Ukota.

Najmlajši član ekipe Sean Pellegrin se je udeležil dirke v razredu S3 Junior in na kvalifikacijah tretji najhitrejši čas držal vse do zadnjih minut, ko ga je prehitel avstrijski tekmovalec in mu speljal tretjo štartno pozicijo. Nato je v gneči takoj po štartu izgubil še eno mesto, a do konca dirke uspel pripeljati do druge pozicije. V drugi vožnji se je odločil nadaljevati z dežnimi gumami, kar se je izkazalo za slabo odločitev, saj se je proga na idealni liniji že pričela sušiti. »Takoj po štartu so me spet stisnili ob rob, zataknil sem se za plastično zaščito, nato mi je še ugasnil motor. Preden sem ga uspel zagnati, sem bil zadnji, na dežnih gumah pa mi je uspelo priti komaj do desetega mesta. Ostali so vozili na gladkih gumah,« je svojo odločitev glede izbire gum obžaloval Pellegrin, ki je skupno vseeno zasedel tretje mesto.

Dve dirki Ukote in Gregoriča v razredu S1 sta se točkovali tudi za slovensko državno prvenstvo: Ukota je zmagal pred Avstrijcem Dominikom Lehnerjem in tretjeuvrščenim Erikom Gregoričem.

Naslednja dirka za avstrijsko prvenstvo bo 25. junija v mestu Himberg blizu Dunaja.

 

Leave a Reply