Home » Dakar 2016 v besedi, sliki in videu

Dakar 2016 v besedi, sliki in videu

Nadaljevanje (od dneva počitka dalje) sledi tukaj: Dakar v besedi, sliki in videu – 2. del

9. januar, 7. etapa

Uyuni – Salta; hitrostna preizkušnja: 336 km, skupno 481 km

Auuuu! Walkner je padel in se poškodoval, ob njem je več minut čakal Goncalves. Za Walknerja je Dakar 2016 končan – domov se vrača z zlomljeno stegnenico. Škoda; bivši svetovni prvak v motokrosu (2012, razred MX3), neposredni Gerčarjev tekmec leto kasneje in lanskoletni svetovni prvak v panogi Cross-country Rally je bil kot član tovarniške ekipe Red Bull KTM Factory Racing eden od kandidatov za končno slavje. Do včeraj je v skupnem seštevku zasedal 3. mesto. Operacijo so uspešno opravili v La Pazu, 22 ur kasneje pa se bo vrnil domov v Avstrijo. Za padec naj bi bilo kriva slaba vidljivost zaradi nizkega sonca.

 

Foto: Barni C.

Foto: Barni C.

Barreda Bort se ni pojavil na štartu speciala. Ni še gotovo, ali še vedno popravlja svoj dirkalnik ali pa je po včerajšnji etapi vrgel puško v koruzo. Neuradno naj bi si včeraj pri padcu poškodoval zapestje.

Drugi del etape motociklistov je zaradi neviht prekinjen (kaj je vremenski pojav El Niño, si preberite na Wikipedii), medtem ko se za avtomobile odvija dalje. Dirkači se do cilja etape peljejo v skupinski koloni. Brabec: “Prekinitev druge etape je zame razočaranje. Res, da je deževalo precej močno, a še vedno je bilo zabavno dirkati.”

Danes je bil sicer najhitrejši Meo (KTM), za njim pa se je zbrala pisana druščina v postavi Benavides, Metge (oba Honda), Rodrigues (Yamaha!) in Price (KTM). Marčič je zasedel 77. mesto. Ceci, ki je včeraj pomagal Barredu, je štartal s 60. mesta in zasedel 32. mesto na etapi.

Goncalves: “Danes sem našel Walknerja ob motorju in se ustavil; to je na Dakarju normalno: ko je treba, pomagaš. Počakal sem z njim reševalno ekipo in nadaljeval bolj previdno.”

Organizator precej očitno skrbi za promocijo držav, po katerih se odvija dirka. To lahko razberemo iz pojavljanja turističnih sloganov v video posnetkih in objavah na družabnih medijih. S tem sicer ni nič narobe, a le še dodatno potrdi, da je motošport (postal) en velik biznis. Dvomim, da so svoj čas na tak način poudarjali lepote Senegala …

Toby Price razloži, kako se skače z reli dirkalnikom:


8. januar, 6. etapa

Uyuni – Uyuni; hitrostna preizkušnja: 542 km, skupno 723 km

Padel je Faria (Husqvarna, do včeraj je bil sedmi v skupnem seštevku) in si poškodoval roko. To je že drugi odstop za mlado reli ekipo Husqvarna – oba s Renetom sta dirko zaključila zaradi padca.

Video po 6. etapi:


Stage 6 Summary – Car/Bike – (Uyuni / Uyuni) by Dakar

Barreda je po prevoženih približno 200 kilometrih zaradi tehnične okvare skoraj uro čakal ob stezi, nakar mu je pomagal moštveni kolega Paolo Ceci. Kriva naj bi bila okvara agregata, upanje za končno zmago pa je šlo brž ko ne rakom žvižgat. To pa še ni vse: kasneje mu je motor kot kaže še enkrat odpovedal, saj ga proti cilju vleče njegov današnji angel varuh Paolo Ceci. Honda je v današnjem obvestilu za javnost dejala, da še ni jasno, kaj je povzročilo okvaro.

Hondin video s 6. etape:

Tretjo letošnjo etapno zmago je kljub bližnjem srečanju s kravo na 22. kilometru dobil Toby Price (KTM) in zaostanek za Goncalvesom v skupnem seštevku zmanjšal na pičlih 35 sekund. Drugi je bil moštveni kolega Walkner, tretji pa Goncalves, ki je potožil nad groznimi glavoboli.

Price: “Za mano je dolg dan na motorju, a preko etape mi je šlo res dobro. Malo sem upočasnil na delih, kjer je bilo potrebna navigacija, sicer pa je to prvič, da sem vodil od štarta do cilja. Smo na dobri poziciji in moram reči, da je boj res hud.” Na vprašanje, kako na dirkanje vpliva nadmorska višina, pa je odgovoril: “Motor izgubi moč, ampak tako je z vsemi, tudi z avtomobili. Kar se tiče mene osebno, se na višini počutim dobro, telo funkcionira normalno. Prav tako motor, na katerega lepo pazim. Komaj čakam naslednji teden.” Tako Price kot njegov današnji zasledovalec Walkner sta prvi Dakar odpeljala lansko leto.

Na trinajsto mesto uvrščeni Meo se je danes prvič spoznal s feš-fešem (kot prah droben pesek) in izgubil šest minut. “Prej nisem vedel, kaj je to, a zdaj vem,” je ironično komentiral petkratni svetovni prvak v enduru. Na petnajsto mesto uvrščena Laia Sanz je dejala, da je zaradi utrujenosti na najdaljši letošnji etapi upočasnila tempo, ker noče tvegati padca. Meni, da se bodo zdaj šele pričele kazati razlike med dirkači in da se je dirka šele zares začela. Poglejte, kako hitro se je pobrala po padcu:

S sedmim mestom je presenetil še en novinec na Dakarju, Ricky Brabec iz Hondine tovarniške ekipe. Trdi, da je bila to zaradi prahu ena izmed najbolj nevarnih etap.

Ricky Brabec. Foto: Honda HRC

Ricky Brabec. Foto: Honda HRC

Simon Marčič (danes je bil 99., skupno zaseda 28. mesto v svojem razredu: “Tako hudo se še nisem boril sam s sabo. Ne vem, ali me je bolj bolela ključnica ali prst, še težje pa je bilo prepričati glavo, naj se za bolečino ne meni. Na trenutke sem se mi od bolečine hotelo zamegliti pred očmi in takrat sem vozil zares počasi. Vsi so me prehitevali in tudi to so svojevrstne muke.”

Rodrigues (Yamaha), ki se že od začetka dirke bori z gripo, je danes končal na odličnem petem mestu: “Danes sem pritisnil na plin, moj cilj je ostati z vodilnimi pred začetkom drugega dela dirke, ki bo po mojem mnenju težak in odločilen. Rezultat je dober, a čutim, da sem lahko še hitrejši in to bom poizkusil narediti jutri. Zelo sem zadovoljen z novo Yamaho WR450F Rally, saj do danes nisem imel niti enega problema.”

Ups 🙂

Namesto PREKO bodo etapo speljali OKOLI slanega jezera Uyuni. Razlog: dež. Se spomnite, kaj se je zgodilo z dirkalniki po lanskoletnem prečkanju poplavljenega slanega jezera?

Miran Stanovnik po lanskoletni 9. etapi (Dakar 2015): »Včerajšnja etapa je na tehniki pustila posledice. V vseh šotorih, tudi v naši ekipi, so mehaniki do jutra prali, podmazovali in menjavali določene dele na motociklih. Zlasti jo je skupila električna napeljava. Kdor se je včeraj odločil, da nas pošlje preko slanega jezera, je na svoja pleča prenesel veliko odgovornost, saj je vsem naredil veliko škodo. Motocikli v lasti dirkačev, ki so odstopili, so dobri le še za na smetišče, saj jih niso takoj sprali s sladko vodo. Sol je dirkalnike dobesedno požrla.« (vir: miranstanovnik.si)

Pela Renet, ki je predvčerajšnjim odstopil, se je preko svojega Facebook profila zahvalil za vse dobre želje in priznal, da je ob prebiranju potočil tudi kakšno solzo. Pravi, da se bo vrnil!

Poročilo na 24ur.com.


7. januar, 5. etapa

San Salvador de Jujuy – Uyuni; hitrostna preizkušnja: 327 km, skupno: 642 km

Dobrodošli v Boliviji, pripravite Viagro in kokine liste!

Zmagovalec etape je Toby Price (KTM), ki se je s tem s sedmega povzpel na tretje mesto v skupnem seštevku. Drugi je bil Antoine Meo (KTM), tretji Stefan Svitko (KTM), četrti pa Mathias Walkner (KTM). Oranžni so očitno dali odgovor rdečim.

Price, ki na višini ni imel nobenih težav z glavobolom ali slabostjo, je po etapi dejal: “Etapi sta bili dolgi, moral sem paziti na motor in gume ter se izogibati napakam. Včeraj smo končali malo bolj zadaj, a še vedno so bili časi dobri. Danes mi je uspelo zmagati in spet sem nazaj v igri. Trasa je bila danes izjemno hitra – od širokih do zelo ozkih in tehničnih stez, a motor se je držal odlično. Zdaj je treba ohraniti dobre uvrstitve vsak dan.”

Meo: “Danes mi je spustilo tesnilo na prednji vilici, zaradi česar mi ni delovala prednja zavora, a sem si rekel, da to ni važno. Vozil sem precej dobro. Nisem naredil nič neumnega in ostal na dveh kolesih. Dan je bil odličen, zelo sem vesel.”

Dirkači so sicer povedali, da je bila to prva navigacijsko zahtevnejša etapa. Barreda je potožil, da road book (potna knjiga) ni sovpadal z dejanskim terenom in da upa, da se bodo te točke povrnile.

Zmagovalec francoske dirke po plaži Van Beveren na Yamahi s štartno številko 42 (tisti, ki je frajaril z vožnjo po zadnjem kolesu) je imel pred štartom težave z višinsko boleznijo, a je na specialu vseeno štartal: “To je bila moja prva maratonsa etapa! Čutil sem nekaj pritiska in ponoči sem slabo spal, zato sem zjutraj prosil za kisik pred štartom, sicer pa se počutim dobro.”

Dirkači so se priklopili na kisik. Zaradi višine je imel težave tudi vodilni v skupnem seštevku, Paolo Goncalves. Poleg tega je dirkače pestila tudi utrujenost, saj so po včerajšnjih mehaničnih opravilih danes moral vstati že ob tretji uri zjutraj. Simon Marčič je prispel do cilja in dejal, da ga od stiskanja zob boli čeljust. V cilj je pripeljal na 109. mestu.

Reportaža na TV Srbija:

Fotogalerija Hondinega dirkalnika CRF450 Rally. Motor je videti super, zelo dodelan. Za razliko od Yamahinega, ki deluje precej bolj ‘garažno’.

Pela Renet se po včerajšnjem padcu vrača v Francijo. Rentgen je na srečo pokazal, da ni utrpel nobenega zloma.

Video 5. etape:


Stage 5 Summary – Car/Bike – (Jujuy / Uyuni) by Dakar

Komentar Mirana Stanovnika:

 


6. januar, 4. etapa

San Salvador de Jujuy – San Salvador de Jujuy; hitrostna preizkušnja: 429 km, skupno: 629 km

Na sporedu je prva maratonska preizkušnja, na kateri morajo dirkači sami poskrbeti za vsa mehanična opravila. Je pa hecno, da so dirkači nastanjeni tik poleg ostalih članov ekip, a ti nimajo dostopa do parc fermeja. Nekako ‘umetna’ maratonska etapa. Lahko si mislim, da je občutek povsem drugačen, če si fizično več sto kilometrov stran od asistenčne ekipe, kot pa če je vmes le – ograja. Upam, da ni žičnata … Hitrostna preizkušnja se odvija na povprečni višini 3.500 metrov nad morjem.

Video po 4. etapi:

Stage 4 Summary – Car/Bike – (Jujuy / Jujuy) by Dakar

Barreda je že drugič zapored vozil prehitro na območju omejene hitrosti in dobil kazenski pribitek 5 minut.

Paolo Goncalves: “Etapo sem odpeljal precej dobro. Hitrostna preizkušnja je bila z več kot 400 kilometri dolga in z zelo visoko povprečno hitrostjo. Ni bilo dosti navigacije, a v neki točki sem bil vseeno v dvomih in izgubil nekaj sekund.”

Video ekipe HRC:

Opomba avtorja: Ej, za dirkači je že 4. etapa pa še ni bilo nobene težje navigacije?!

Laia Sanz je na Facebooku objavila, da se je danes na smrt prestrašila, ko je ob stezi ležal nezavesten prvak v enduru in novinec na Dakarju Pela Renet. Padel je 5 kilometrov pred ciljem in bil več minut nezavesten. Etapo bi sicer končal v prvi deseterici; na prvi kontrolni točki je bil celo četrti! Zanj je Dakar 2016 žal zaključen. Kasneje so Sanzevi priznali ‘fair play’ in vrnili izgubljenih 35 minut, tako da ji pripada 15. mesto. Poštena in hitra – za ožen’t! 🙂

Espinasse na 125-kubični Husqvarni je bil danes 108. Ni slabo za malo ropotuljico! Bomo videli, kako se bo dvotaktnik obnesel na 4.600 metrov nad morjem.

Srbski dirkač in večkratni Stanovnikov moštveni kolega Gabor Saghmeister je danes končal mesto pred Marčičem na 77. mestu.

Z odlično vožnjo nadaljuje Van Beveren iz Yamahine ‘mladinske’ ekipe – danes je bil 11.

Marčiča je 20 km pred ciljem zbil avtomobil. Poškodovane ramenske vezi, zlomljen palec, izpahnjena ključnica. Vseeno bo nadaljeval v Bolivijo! O nezgodi poroča 24ur.com.

Marčič po nezgodi na 4. etapi. Foto: Marcella (hm, sliši se kot seksi medicinska sestra?)

Marčič po nezgodi na 4. etapi. Foto: Marcella (hm, sliši se kot seksi medicinska sestra?)

 Simon Marčič: “V ambulanti so me za silo sestavili skupaj. Tu ni rentgena in je nemogoče povedati, kaj točno je natrgano ali zlomljeno, a verjetno so šle ramenske vezi, ključnica je izpahnjena, palec pa po občutku zlomljen. Tako težko mi je, da ni besed.Motor je razsut, kako ga bom usposobil, pa mi ni jasno. Vsekakor bom nadaljeval – zdravnik mi je povedal, da je tako poškodovan Despres že nekoč odvozil Dakar, a da je trpel tako hude bolečine, da o tem noče več niti govoriti. Seveda Despres ni tekmoval v kategoriji Malle Moto. Jutrišnja etapa je ena težjih na reliju, saj se dirka povzpne na višino 4500 metrov. To je zame neznan teren in upam, da jo odnesem samo z glavobolom.”

Cyril Despres o razliki med dirkanjem z motociklom in avtomobilom na redbull.com. Pove, da je dirkanje na dveh kolesih bolj naporno, da iz avta ne moreš pasti, da je v avtomobilu lažje navigirati in da si s sopotnikom deliš tako odgovornost kot slavje. Skratka: motoristi so bolj dedci 🙂

Woooo-hooooo! Vse za šov 🙂 Petindvajsetletni Adrien Van Beveren na Yamahi:

Predstavitev Husqvarne 125 Rally (v francoskem jeziku):

O dirki poročajo na 24ur.com.


5. januar, 3. etapa

Termas de Río Hondo – San Salvador de Jujuy; hitrostna preizkušnja: 314 km, skupno: 663 km /// hitrostna preizkušnja skrajšana na 200 km

Na štartu v trdi temi je prišel dirkače na Hondah pozdravit podpredsednik HRC, Shuhei Nakamoto. Honda si močno, močno želi zmage! Tudi zaradi promocije nove Africe Twin, katere predhodnica je zaslovela ravno na štirih dakarskih lovorikah.

Kaže, da je šefova prisotnost Hondašem dobro dela – na današnji izjemno hitri etapi so zasedli vsa prva tri mesta! Zmagal je Barreda pred Benavidesom (Argentina) in Goncalvesom; sledili so Meo (najhitrejši iz tovarniške ekipe KTM), Svitko in Quintanilla. Walkner je bil 10., Sanzeva 21. (na začetku etape je doživela manjši padec), Viladoms in Price pa šele 29. in 37. Marčič je končal na 75. mestu. Rezultate najdete na dakar.com. Šment, Barreda je dobil minutno kazen zaradi prehitre vožnje. No, za aktualne rezultate poglejte na povezavi …

Barreda: “Današnji dan je bil dosti boljši od včerajšnjega, ko sem moral odpirati stezo. Danes smo štartali bolj iz ozadja, kar je bila dobra priložnost za napad. Na celotni etapi sem bil zelo osredotočen, navigacije je bilo sicer malo, a zato toliko več radarjev, na katere je bilo treba paziti.”

Meo: “Jutri nočem začeti prvi, saj še nisem pripravljen začeti težke etape, zato četrto mesto ni slabo,” je dejal novinec v svetu relija. “Etapa bo težka. Potrudil se bom čimveč naučiti o reliju in razumeti maratonsko etapo. Treba bo paziti na obrabo gum in ostati na varni strani.”

Nad navigacijo ni bil navdušen niti Viladoms na 29. mestu: “Ta trenutek navigacije sploh ni, zato se le trudim najti dober ritem in izgubiti čim manj časa. Na tovrstnih etapah nisem dober, zato moram biti potrpežljiv in počakati na bolj zahtevne.”

Botturi na Yamahi tarna nad bolečinami v zapestju, katere je staknil na včerajšnjem padcu, moštvenega kolega Rodrigues pa pesti slabo počutje. Presenetil je Adrien Van Beveren iz Yamahine Junior ekipe: končal je na odličnem 7. mestu.

Simon Marčič: “V cilju tretje etape sem, presrečen, ker sem predlani v tretji etapi Dakar že zaključil. V ambulanti so mi včeraj porihtali prst, tako da lahko vozim. Super special so spet skrajšali, ker je del trase zalilo, drugače pa je bilo danes nekaj prahu, nekaj dežja in veliko blata. Vmes je bil tudi en lep tehnični del, kakršnih si želim še več. Razmere so zmešane in je potrebno stalno prilagajanje na podlago. Jutri maraton za vse, sam pa sem trenutno skupno na 73. mestu, v svoji kategoriji na 12.! Gremo dalje, hvala za vse lepe želje in pozdrav v Slovenijo!”

Takole se je s terena javila Laia:

Ja, fotografska je težka:


 

4. januar, 2. etapa

Villa Carlos Paz – Termas de Río Hondo; hitrostna preizkušnja 450 km; skupaj 786 km /// hitrostna preizkušnja je bila skrajšana na 354 km.

Vremenska napoved za prihodnje dni je zelo slaba. Štart dirke je bil zato prestavljen.

Po sobotni nesreči organizator domačine opozarja na varne točke za spremljanje dirke (samo v španskem jeziku).

Zanimivost: razlika med zavornimi sistemi Brembo na dirkalniku za WRC in reli Dakar. Ste vedeli, da so zavorne ploščice na dirkalniku za Dakar za 24 milimetrov daljše, ker morajo vzdržati maratonsko etapo?

Etapno zmago si je prislužil avstralski enduro kralj Toby Price (KTM), za njim pa so se v točno dveh minutah zvrstili Faria (Husqvarna), Svitko (KTM), Duclos (Sherco) in Walkner (KTM). Marčič je v cilj pripeljal na 80. mestu, v svojem razredu je trenutno 13. Rezultati na dakar.com.

Simon Marčič (foto: Carlitos Abal)

Simon Marčič (foto: Carlitos Abal)

Simon Marčič: “Včerajšnja etapa je bila hitra in nevarna. Srečen sem da sem ok, saj sem močno padel pri kakšnih 120 km\h. Na specialu je bilo dosti omejitev hitrosti na 50 km\h in enostavno nisem mogel razumeti, kako se je lahko Sonik lahko peljal mimo mene, da sem ga potem moral po koncu omejitve spet prehitevati, kar je bilo nevarno. Ko je prišla nova omejitev, me je spet prehitel, in ko sem ga ponovno nazaj, sem naletel na zaprt ovinek in prah od njegovega štirikolesnika. Pritožil sem se in Sonik bo kaznovan, a to mi ne pomaga dosti, ker sem izgubil najmanj 15 minut, da sem pobral vse dele od motorja, ki so po padcu ležali okrog. Nisem se polomil, imam pa zatečen prst in koleno. Motor je pa takšen, kot bi prišel iz tretje svetovne vojne – vitalni deli so sicer nepoškodovani, bom pa rabil precej časa, da ga sestavim.”

Toby Price (na svojem prvem Dakarju je lani dosegel 3. mesto!): “Za nami je dolg dan v sedlu, a zagotovo smo začeli smo zelo dobro. Navigacija je bila danes  zelo lahka, poti pa dobro označene.” Petouvrščeni moštveni kolega Matthias Walkner je bil še bolj odkrit: “Danes sploh ni bilo nobene navigacije. A bilo je zelo zabavno in zelo sem užival.”

Najhitrejše dekle pod soncem, Laia Sanz (KTM), je dosegla 14. mesto in se sama sebi čudila, kako je že na tako rekoč prvi etapi prišla med dvajseterico: “Nisem tvegala, ampak le odpeljala etapo brez napake.”

Novinec na reliju Antoine Meo je ustavil ob dirkaču, ki je padel pred njim: “Bilo je precej grdo, zato sem ustavil in počakal z njim. Ko sem se vrnil v dirko, je bilo veliko prahu in moral sem zelo paziti, da nisem naredil napake in padel. Vseeno menim, da je za mano dobra etapa.” Končal je na 58. mestu.

Alessandro Botturi (Yamaha) je nerodno padel tik pred štartom etape in poškodoval zapestje, a vseeno pripeljal do cilja na 11. mestu. Za razliko od originalnih afriških relijev, kjer so dirkači prevračali motorje v pesku, so na današnji etapi največjo težavo predstavljali blatne steze in deroče reke. V blatu sta začasno obtičala tudi Joan Barreda Bort in Paolo Goncalves (Honda).

Francoski dirkač Sylvain Espinasse se je Dakarja udeležil na dvotaktni 125-kubični Husqvarni, danes je dosegel 99. mesto:

 

Medtem v Boliviji že čakajo na akcijo:

Miran Stanovnik kot kaže dirko zagrizeno spremlja, tole je njegov današnji komentar:


 

3. januar, 1. etapa

Prva etapa je zaradi varnostnih razlogov odpovedana. V močnem dežju s helikopterji ne morejo nuditi ustrezne pomoči tekmovalcem. Sprva so organizatorji med 7:00 in 10:00 po lokalnem času odlašali štart dirke, nato pa etapo odpovedali. Vsi tekmovalci so se do bivaka Villa Carlos Paz odpeljali po asfaltiranih cestah. Na  transferju je v močnem deževju padel devetindvajsetletni avstrijski tekmovalec Matthias Walkner, a bojda brez posledic, ki bi vplivale na njegovo dirkanje v prihodnjih dneh. Paolo Goncalves, eden od kandidatov za zmago, je imel težave z elektriko na svoji Hondi – več informacij na enduro21.com.

Simon Marčič: “Ta Dakar se je dejansko začel na čuden način. Po lepem prologu, ki je bil speljan čez potok, je včeraj namesto cele prve etape organizator speljal le povezovalni del. To je bilo nekaj zares ekstravagantnega, ker smo prevozili 600 kilometrov po dežju, nihče pa ni bil opremljen za takšen dež in mraz. Upam, da nas bo danes manj pralo.”


Stage 1 – Top moment – (Rosario – Villa Carlos… by Dakar

Šef moštva Red Bull KTM Factory Alex Doringer: Prepotovali smo že tisoč kilometrov, dirkali smo pa samo na desetih kilometrih. Seveda nismo zadovoljni, a vremena ne moremo spremeniti. Moramo se soočiti s situacijo in se pripraviti na jutri.

V Argentino se odpravlja slovenski novinar in avtor knjige Reli Dakar – Dirka na konec sveta, doživetij in pameti, David Stropnik. Kogar zanimajo podrobnosti dirke (zgodovina, zgodbe iz ozadja, doživljanje dirke v spremljevalnem vozilu, …) naj si jo prebere.

O novi vlogi Marca Come – na koncu poglejte, kakšen aplavz je požel s strani udeležencev:


 

2. januar 2016, prolog

Na štartu relija Dakar 2016 je 556 tekmovalcev, od tega 143 motoristov. Vreme je sončno, temperatura 40 stopinj Celzija. Na 11-kilometrskem prologu, ki je določil štartni vrstni red na prvi etapi, je zmagal Joan Barreda Bort (Honda) pred Fariom (Husqvarna) in Rodriguesom (Yamaha). Prvi KTM-ovec je šele na 7. mestu (Farred Guell – kdo pa je to, boste rekli?!), Marčič je dosegel 51. mesto z minuto zaostanka za zmagovalcem (več o Marčiču na www.moto-magazin.si). Walkner (KTM, 15. mesto) je dejal, da ni hotel biti prehiter,  saj noče otvoriti prve etape.

Tekmovalcem je največ preglavic delalo prečkanje reke. Tam se je ustavil tudi svetovni prvak v enduru in novinec na Dakarju, Pela Renet (Husqvarna). Končal je na 118. mestu z več kot triminutnim zaostankom. Enduraš Antoine Meo (KTM): “Na brifingu so dejali, da je voda globoka približno 30 centimetrov, ampak mislim, da je bila globoka več kot en meter. Moral sem odstraniti vodo iz zračnega filtra in nato nadaljevati dirko.” V vodi je obstala tudi Laia Sanz (KTM) in prišla do cilja na 115. mestu.

Foto: Husqvarna Images

Foto: Husqvarna Images

Prolog je zaznamovala nesreča kitajske voznice, ki je z Minijem poškodovala več gledalcev ob stezi. Več informacij na 24ur.com.


1. januar 2016

Marčiču ukradejo čelado.

29. december 2015

Glavni pokrovitelj Husqvarnine ekipe za reli, Rockstar Energy, predstavi ekipo v videu:


24. december 2015

Yamaha predstavi svoj dirkalnik WR450F Rally: klik na yamaha-racing.com. Vodja ekipe Jose Leoir pravi: “Lažji, kot je motor, hitrejši je, lažje ga je voziti in manj utruja voznika.” Opa, Yamaha za razliko od prejšnjih let nima Akrapovičevega izpušnega sistema.

KTM v čast vrhunskemu dirkaču predstavi video Marc Coma Tribute. Vredno ogleda.


17. decemer 2015, 11:04

Simon Marčič na tiskovni konferenci v prostorih AMZS sestavlja pano s pokrovitelji njegovega drugega Dakarja. Tiskovna konferenca se je pričela ob 11:00 … Pove, da si želi priti do cilja – kar pa glede na to, da se na reli odpravlja brez asistence, niti slučajno ne bo lahko. Marča, držimo pesti!

simon-marcic-amzs-dakar2016 (1) simon-marcic-amzs-dakar2016 (2)


9. december 2015

KTM na Youtubu predstavi svojo ekipo:


 

23. november 2015

Miran Stanovnik na Facebooku objavi, da na Dakar 2016 ne gre.


17. november 2015

Na salonu motociklov EICMA v Milanu občudujem Husqvarnin dirkalnik za reli. Seveda gre za KTM-ov stroj v drugih barvah.

IMG_7912


10. november 2015

Honda v videu predstavi svojo ekipo:


 

17. september 2015

S seznama držav so črtali Peru in oznanili, da bo dirka potekala le v Argentini in Boliviji.


 

2. julij 2015

Petkratni zmagovalec Marc Coma oznani, da na Dakarju ne bo več dirkal, ampak bo na dirki nadaljeval kot športni direktor. Car.

Leave a Reply