Home » Dakar v besedi, sliki in videu – 2. del

Dakar v besedi, sliki in videu – 2. del

/// Opozorilo: nekatere vdelane objave so vidne samo prijavljenim na Facebook. Zaradi pogostih korekcij rezultatov so le-ti informativne narave – za točne rezultate se obrnite na dakar.com.

21. januar 2016

Na spletni strani photosdakar.com najdete vrhunske fotke. Nudijo možnost iskanja po štartni številki, a bo za ogled treba plačati – kar je razumljivo. Naj se delo fotografov spoštuje! Primer: fotke Simona Marčiča.

Toby Price na avstralskem radiu v avstralskem stilu o Dakarju 2016. Zanimivo poslušanje; še posebej, če vam godi avstralski naglas 🙂 >>> KLIK!

 

KTM predstavi video, v katerem so zbrali najboljše posnetke celotnega relija. Za ljubitelje vredno ogleda!


20. januar 2016

Na enduro21.com poročajo, da Antoina Mea čakata dve operaciji. Pri padcu na predzadnji etapi je poškodoval obe roki.


19. januar 2016

Kot smo izvedeli na FB strani Aerodroma Ljubljana, se Simon Marčič danes ob 12:45 vrne na brniško letališče. A ga pride še kdo pozdravit?

 

KTM je objavil blog, v katerem se spominjajo prve zmage Marca Come leta 2006. Zanimivo obujanje spominov je na voljo na #INTHISYEAR2006: MARC COMA WINS HIS FIRST DAKAR RALLY ON A KTM.

Prihod Marčiča na ljubljansko letališče. Spregovoril je o dirki, padcih, protibolečinskih tabletih, neprespanih nočeh in še marsičem. Več sledi … Foto: Matevž Hribar


17. januar 2016, dan zatem

Price večerja s svojim novim prijateljem.

 

Simon Marčič se je preko Facebooka oglasil v svojem stilu 🙂

 

Pri Hondi pravijo, da imajo z Dakarjem neporavnane račune in da se je za ekipo Dakar 2017 že pričel. Hja, letos so bili s tovarniško ekipo prisotni že četrto leto … Martino Bianchi, vodja ekipe: “Veliko stvari moramo analizirati: razloge, zakaj nismo uspeli in tehnične težave, ki smo jih imeli. Pred nami je še veliko dela.”

 

Price ni le hiter, ima tudi smisel za humor. Takole se odvija njegova 14. etapa:

 

Organizator je objavil najboljše letošnje posnetke:

Bike / Moto – Best Of Dakar 2016 by Dakar

 


16. januar 2016, 13. etapa

Villa Carlos Paz – Rosario, hitrostna preizkušnja: 180 km, skupaj: 699 km (dirkači so štartali v obratnem vrstnem redu)

Zmagovalec letošnjega Dakarja - Toby Price! Foto: Bauer E./RallyZone

Zmagovalec letošnjega Dakarja – Toby Price! Foto: Bauer E./RallyZone

Toby Price je po današnjem četrtem mestu na zadnji etapi prislužil skupno zmago! To prva zmaga na Dakarju zanj, prva za Avstralijo in že petnajsta zaporedna za KTM. Prav tako se je prvič zgodilo, da je nekdo zmagal že na drugi udeležbi na tej dirki.

Price: “Zmagati na drugi udeležbi je super, biti prvi zmagovalec Dakarja iz Avstralije pa je čisto noro. Pred dvema letoma si tega nisem niti predstavljal. Že priti v cilj relija je dosežek, zmaga pa je neverjetna. Z dirko sem se spopadel v avstralskem stilu: napadel sem, ko je bilo to potrebno in pazil na svoj motor na pomembnih maratonskih etapah. Tudi navigacija mi je šla dobro od rok. Upam, da je to le začetek in da bom še kdaj zmagal. Ne bo lahko, zato moram to zmago okusiti na najboljši možen način.”

Etapo je sicer zmagal Quintanilla pred Benavidesom in Rodriguesom.

Laia Sanz je danes v cilj pripeljala na 19. mestu. Glede na to, da je zadnja dva dneva dirkala s poškodovano (zlomljeno?) ključnico, lahko rečemo samo: kapo dol. V skupni razvrstitvi je zasedla 15. mesto.

Antoine Meo, zmagovalec dveh etap, je v cilj prišel šele na 53. mestu, kar jasno kaže, da včerajšnji padec ni bil tako nedolžen.

V cilju je tudi edini Slovenec na dirki, Simon Marčič. Poleg Mirana Stanovnika je drugi Slovenec, ki mu je na tem reliju uspelo priti do cilja. Skupno je osvojil 79. mesto od 84 dirkačev v cilju. Stanovnikov kolega Gabor Saghmeister (SRB) je z zlomljenim zapestjem letošnji Dakar končal na 62. mestu – več o njegovem Dakarju na srbski strani subotica.com.

Marčič v cilju:

 

Sylvain Espinasse na 125-kubični Husqvarni je končal Dakar na predzadnjem 83. mestu! Video v francoskem jeziku na voljo tukaj.

Video po zadnji etapi:

Stage 13 Summary – Car/Bike – (Villa Carlos Paz… by Dakar

Rezultati – skupno:

1. Toby Price (AUS), KTM, 48 ur 9 minut 15 sekund
2. Stefan Svitko (SVK), KTM, + 39 minut 41 sekund (prvi Dakar je vozil leta 2010, lani je bil peti)
3. Pablo Quintanilla (ČIL), Husqvarna, + 48.48
4. Kevin Benavides (ARG), Honda, + 45.47
5. Helder Rodrigues (POR), Yamaha, + 55.44
6. Adrien Van Beveren (FRA), Yamaha, + 1 ura 46.29
7. Antoine Meo (FRA), KTM, + 1:56.47
8. Gerard Farres (ŠPA), KTM, + 2:01.00
9. Ricky Brabec (ZDA), Honda, +2:11.22
10. Armand Monleon (FRA), KTM + 3:27.49

V razredu avtomobilistov je zmagal Stephane Peterhansel (Peugeot), v razredu štirikolesnikov Marcos Patronelli (Yamaha), med posadkami v kamionih pa Gerard De Rooy (IVECO).

Šef ekipe Red Bull KTM Factory Alex Doringer: “Vedel sem, da je Toby dirkač z velikim potencialom in odličnimi navigacijskimi sposobnostmi. Delo je opravil z odliko in res sem vesel zanj. Ko sem ga pripeljal v ekipo, sem bil vesel tudi zaradi pokojnega prijatelja Kurta Casellija, ki me je opogumljal, naj Tobyja spravimo na Dakar. Danes lahko vidimo rezultat. Zelo sem ponosen tudi na Antoina. Svoj prvi Dakar je opravil zelo dobro in v prihodnosti velja računati nanj. Pokazal je izjemen pogum, da se je po včerajšnji nezgodi pripeljal do cilja, a preprosto je želel biti zraven z ekipo. V veselje je opazovati tudi ekipni duh in prijateljstvo, ki se je spletlo med Tobyjem in Antoinom. Čeprav se je Toby boril za zmago, je danes vozil za Antoinom, da bi se prepričal, da bo prišel do cilja.

Za Jordijem sta dva zelo naporna tedna, saj je bil skoraj ves čas dirke bolan in ni mogel pokazati moči za boljšo uvrstitev. A on je izjemno pomemben član ekipe, še posebej, ko svetuje mlajšim dirkačem. In Laia je neverjetna, zelo jo spoštujemo. Vsi jo imajo radi in zelo smo srečni, da je del ekipe. Morda ni dosegla rezultata, kakršnega si je želela, a po padcu in bolezni v zadnjem delu dirke je vseeno opravila neverjetno delo. Poleg tega smo zelo srečni, da imamo na stopničkah eno od naših strank – to je na koncu tisto, za kar delamo.”

Ekipa Honda HRC bo letošnji Dakar želela čimprej pozabiti. V obvestilu za javnost se z grenkim nasmehom na obrazu hvalijo, da so v cilj prišli trije novinci, a seveda to ni tisto, po kar so prišli … Hondina najsvetlejša zvezda je bil sedemindvajsetletni član južnoameriške ekipe Kevin Benavides – na koncu je osvojil 9. mesto in kot prvi Argentinec privozil etapno zmago. Američan Ricky Brabec je osvojil 9. mesto, Adrien Metge je končal na 11. mestu, štiridesetletni Italijan Paolo Ceci bi verjetno lahko končal tudi višje od 32. mesta, a prav on je kot angel varuh v kritičnih trenutkih pomagal Goncalvesu in Barredi.

Hondin video po zadnji etapi:


 15. januar 2016, 12. etapa

San Juan – Villa Carlos Paz, hitrostna preizkušnja: 481 km, skupaj: 931 km (najdaljša etapa)

Meo je po štartu začel počasi in počakal Price, s katerim zdaj dirkata skupaj. S tem bosta zmanjšala možnost težav, a po drugi strani tudi možnost, da bi Meo splezal po lestvici skupnega seštevka. Medtem, ko Price in Meo ostajata na varni strani, pa boj za stopničke bijejo Rodrigues, Benavides in Quintanilla.

Zmagal je Helder Rodrigues (prva zmaga za Yamaho letos), za njim so se zvrstili Price, Benavides, Svitko in Van Beveren. Po težavah Mea kaže, da bo najboljši novinec na dirki Benavides s Hondo.

Rodriguesa do stopničk ločijo le štiri minute: “Za nami je težka etapa, a začutil sem, da je pravi trenutek za napad in uspelo mi je zmagati! Še boljše pa je to, da imam možnost borbe za stopničke. Ostajam osredotočen na cilj, ampak zagotovo bom poizkusil pritisniti tudi na zadnji etapi.”

Price: “Etapa je bila težka, ne zaradi navigacije, ampak že zaradi ohranjanja motorja in gum v dobrem stanju. Bilo je veliko res ostrih skal, ki so gume zelo hitro prežvečile. Na zadnjem delu sem se počutil, kot bi vozil po ledu.”

Meo (letos je zabeležil dve etapni zmagi) si je pri padcu poškodoval zapestje, končal na 21. mestu in v skupnem seštevku zdrsnil na šesto mesto. “Na začetku ni šlo tako slabo. Vozil sem dobro in potem sem nekje zgrešil kontrolno točko in se moral vrniti. Izgubil sem nekaj časa, a zaostanek za Tobyjem ni bil velik in uspelo mi je ostati osredotočen. Blizu cilja pa sem naletel na grbino, ki ni bila označena na potni knjigi. Vozil sem hitro, zaviral, izgubil oprijem na zadnji gumi in poletel čez krmilo. To je zelo slabo, saj sem se trudil ohraniti tretje mesto v skupnem seštevku. Ampak tako pač je. Naslednje leto bo boljše.”

Sanzeva se je v cilj pripeljala kot 14. najhitrejša; ovirata jo vročina in poškodovana ključnica. Marčič se še vedno bori – danes je končal na 71. mestu. Marča, zdrži še en dan!

Video po 12. etapi:

Stage 12 Summary – Car/Bike – (San Juan / Villa… by Dakar

Video ekipe Honda:

 


14. januar, 11. etapa

La Rioja – San Juan, hitrostna preizkušnja: 431 km, skupaj: 712 km

Goncalves je dobil kazenski pribitek 50 minut in verjetno izgubil kakršnokoli upanje na uvrstitev na stopničke. Nato je na specialu naredil večjo navigacijsko napako, kasneje pa so ga po padcu morali odpeljati s helikopterjem. Kasneje so iz ekipe HRC javili, da Paolo ni utrpel hujših poškodb.

Goncalves: “Danes se je Dakar 2016 zame zaključil na najslabši možen način. Kot kaže, sem močno padel, a jaz se ne spomnim nič. Povedali so mi, da sem se z motorjem pripeljal do območja, kjer je bilo veliko gledalcev in reševalnih vozil. Res je škoda, saj si ekipa zasluži veliko več. Tekmovanje je težko in zadnje dni nam res ni šlo dobro. A moramo iti naprej in mislim, da bomo kmalu nazaj v igri.” Hondino čast rešuje Kevin Benavides, privatni dirkač iz Argentine. Danes je bil šesti, skupno zaseda peto mesto.

Video Honde po 11. etapi:

Ker zaradi zahtevne včerajšnje etape niso vsi helikopterji uspeli priti na štart današnje etape, je štart prestavljen. Na sporedu je vročina, feš feš, hitri odseki in precej navigacije. Tudi tokrat so dirkače ustavljali na kontrolnih točkah 2 in 4, saj mnogi ne bi prišli do cilja v želenem času.

Svojo drugo etapno zmago si je prislužil Meo pred Priceom (+ 18 sekund!) in Quintanillom (+ 2 min 18 sek).

Meo: “Na začetku sem dokaj hitro ujel Goncalvesa in po tem vozil zelo dobro. V nekem trenutku sem mislil, da sem naredil navigacijsko napako, a v resnici sem bil na pravi poti. Takrat me je ujel Quintanilla. Zatem sem imel večji padec zaradi slabe vidljivosti v prahu, a po dolivanju goriva sem bil odličen v navigaciji. Ušel sem Pablu, dirkal sam in naredil odličen rezultat.” Meo je zdaj uvrščen na tretje mesto, a ga v predzadnji etapi čaka odpiranje steze, kar pomeni, da mu ostali lažje sledijo.

Price kljub zdravem vodstvu več kot 35 minut ostaja na realnih tleh: “Ne voham še zmage. Ne bom jo vohal, dokler se ne pripeljem v cilj.” Tak način razmišljanja je Marca  Coma večkrat že pripeljal do slavja, medtem ko so se nekateri posluževali taktiziranja že pred polovico dirke …

Laia Sanz je danes dirkala z vročino, doživela večji padec in končala na 21. mestu. Tule si poglejte njej posvečen video:

Marčič je končal na 79. mestu, Saghmeister z zlomljenim zapestjem pa na 76. mestu.

Video po 11. etapi:

Stage 11 Summary – Car/Bike – (La Rioja / San… by Dakar


13. januar, 10. etapa

Belén – La Rioja, hitrostna preizkušnja: 278 km, skupaj: 561 km

Današnja etapa predstavlja najdaljšo sipinsko etapo v Fiambali.

Štart je preložen  zaradi poplav. Po deset najboljših iz vsake kategorije je štartalo skupaj – kot na motokros dirki.

Laia Sanz na Facebooku: “Čakamo na štart speciala, ki je prestavljen zaradi poplav. Spremenili so včerajšnje rezultate, nad čemer sem razočarana. Niso nam dovolili končati etape. Pred tem sem bila na 13. mestu s 13 minutami zaostanka za prvo deseterico, zdaj pa sem 14. s 50 minutami zaostanka. S tem se ne strinjam.”

Štefan Svitko (KTM) si je privozil prvo etapno zmago na Dakarju in v skupnem seštevku Goncalvesa izrinil na 3. mesto, vodi še vedno Price. Za hitrim Slovakom so v cilj pripeljali Benavides, Price, Goncalves in Meo.

Price je ena svetovna faca. Vsak dan pove, da je super zadovoljen in srečen. Tole je današnja izjava: “Današnji dan je bil res dober. Malenkost sem popustil, da ne bi naredil kakšne napake in prevozil vse kontrolne točke z nasmehom na obrazu. Brez problemov, brez drame. To je bil močan dan in zdaj je treba nadzorovati reli do konca.” Na to, da je prejšnji dan skupaj z 11 dirkači prevozil več kot 100 kilometrov preveč (etapo so prekinili, ko jih je 12 že doseglo cilj), je kot kaže že pozabil.

Zaradi vročine je odstopil Alessandro Botturi, član tovarniške ekipe, ki se je že od prvega dela dirke bori s poškodovanim zapestjem. Odstopil je tudi njegov timski kolega Xavier De Soultrait – bojda zato, ker je izgubil čep (vir ne navaja, ali je šlo za čep posode za gorivo ali olje). Yamahino čast rešujeta Helder Rodrigues, ki se je sicer poškodoval na prvi polovici druge maratonske preizkušnje in z močnimi bolečinami v cilj pripeljal na 7. mestu, ter na deseti etapi devetouvrščeni Adrien Van Beveren.

Po tem, ko je včeraj Goncalves poškodoval hladilnik in mislil, da je njegova Honda CRF450 Rally zaribala, so ponoči ugotovili, da je bat v dobrem stanju in tako je Goncalves lahko z nekaj modifikacijami na dirkalniku nadaljeval z relijem. Zaradi tehnične okvare pa je odstopil Michael Metge – zjuraj na štartu njegova Honda ni vžgala.

Tudi danes ni šlo brez krajšanja dirke: zaradi narasle reke so hitrostno preizkušnjo prekinili 30 kilometrov pred ciljem.

Video po 10. etapi:

Stage 10 Summary – Car/Bike – (Belen / La Rioja) by Dakar

Fenomenalne fotografije na theatlantic.com.


12. januar, 9. etapa

Belén – Belén, hitrostna preizkušnja: 285 km, skupaj: 436 km

Šef ekipe Honda HRC Martino Bianchi na Facebooku: “Paulo Goncalves is out of Dakar 16. A shrub went on the radiator of his bike and broke it. All water came out and after few km Paulo had to stop with a broken engine.” ali po Slovensko: #Paulo Goncalves je zaključil Dakar 2016. S hladilnikom motorja je zadel v grm in ga poškodoval do te mere, da je po nekaj kilometrih moral ustaviti s pokvarjenim motorjem.”

Kmalu zatem je Bianchi javil, da so Goncalvesa odvlekli do druge kontrolne točke, kar pomeni, da bo zdaj lahko zamenjal motor in verjetno nadaljeval z dirko! Danes imajo namreč motoristi na sporedu drugo letošnjo maratonsko etapo, kar pomeni, da je pomoč ekipe prepovedana. Miran Stanovnik na svojem Facebook profilu komentira, da spet smrdi po francoski kuhinji.

Etapo, zaradi varnosti (hm, organizator omenja vročino?!) zaključeno na drugi kontrolni točki, je sicer dobil Price pred Benavidesom in Svitkom. V puščavi Fiambala naj bi se vročina dvignila preko 45 stopinj Celzija. Do cilja je sicer pred prekinitvijo dirke prišlo že dvanajst dirkačev.

Izjava Laie Sanz: “Končno smo videli pravo dakarsko etapo. Takšen bi Dakar moral biti, zato ne razumem, zakaj so skrajšali hitrostno preizkušnjo. Dakar je bil vedno težak, zato nima smisla nižati letvice, da bi vsi dirkači lahko prišli do cilja.”

Na letošnjem Dakarju so skrajšali že štiri etape, eno pa odpovedali.

Video ekipe HRC po 9. etapi:

Video po 9. etapi:


Stage 9 Summary – Car/Bike – (Belen / Belen) by Dakar

Simon Marčič po 9. etapi:


11. januar, 8. etapa

Salta – Belén, hitrostna preizkušnja: 393 km, skupaj: 766 km

Končno nekaj sipin, končno nekaj zahtevnejše navigacije!

Policija je na vhodu v narodni park ustvarila prometni zastoj, saj nekaj časa dirkačev niso spustili po načrtovani povezovalni trasi. Zaradi neljubega pripetljaja je prišlo do manjše zamude na štartu hitrostne preizkušnje.

Price je po četrti letošnji etapni zmagi prevzel vodstvo! Na etapi je zmagal s prednostjo debelih pet minut in Goncalvesa izrinil na drugo mesto. Slednji je padel in moral na hitro popraviti poškodovan dirkalnik, a na srečo odnesel brez poškodb. Za njima so se zvrstili Quintanilla, Svitko (kapo dol!) in Benavides.

Yamahina tovarniška ekipa letos nima sreče: Rodrigues (danes 6. mesto) še vedno ni povsem prebolel gripe in je zato v cilj prišel popolnoma izčrpan, Botturija (12. mesto) pa je v sipinah še bolj oviralo boleče zapestje.

Metge (Honda) je imel težave z elektriko, ob njem se je ustavil tudi Brabec, a mu ni mogel pomagati.

Zanimivo, da ekipe letos zelo odkrito govorijo o tem, kdo v ekipi je ‘glavni’ in kdo vodonoša (npr. Rodrigues in Botturi pri Yamahi). V obvestilih za medije v prejšnjih relijih tega nisem zasledil.

Video po 8. etapi:


Stage 8 Summary – Car/Bike – (Salta / Belen) by Dakar

Hondin video po 8. etapi. Bodite pozorni na padec pri 2:00 in način, kako se Paolo skobaca nazaj na motor! Ja, fant s svojimi 168 centimetri višine z nogami ne doseže do tal.

Danes mineva enajst let od usodne nesreče italijanskega dirkača Fabrizia Meonija. Štirikrat je zmagal na Reliju Faraonov, na reliju Dakar pa dvakrat. Eden redkih, ki je bil sposoben krotiti dvovaljni 950-kubični dirkalnik LC8 950 Rally.

Foto: Peuker H.

Foto: Peuker H.


10. januar, dan počitka

Simon Marčič:

Komentar Mirana Stanovnika:

Zanimivo branje o Simonu Marčiču na siol.net.

Meo, zmagovalec etape pred dnevom počitka: “Še vedno odkrivam Dakar, zato težko ocenim stanje. Želel sem biti v najboljši deseterici, zdaj pa sem še dosti boljši. Trudim se biti konsistenten in se ne utruditi preveč.”

Hondin video o dnevu počitka:

Rezultati – skupni seštevek:

1, Goncalves 22 ur 52 minut 30 sekund
2. Price + 03.12
3. Svitko + 09.24
4. Benavides +21.01
5. Meo + 21.06

>>>Dogajanje na prvem delu Dakarja (do dneva počitka)<<<

Leave a Reply