Home » Yamaha MT-09: trivaljni Japonec bo uspešnejši od Evropejca

Yamaha MT-09: trivaljni Japonec bo uspešnejši od Evropejca

V nedeljo sem bil počaščen z možnostjo preizkusa najnovejšega produkta inženirjev iz Yamahe, in to ne tistih, ki sestavljajo klaviature in piščalke, ampak tistih, ki ustvarjajo motocikle. In?

GV7R6775

Uvodno predstavitev na sobotni večer v Splitu sem zaradi domače SXCC dirke na Brniku zamudil; prav tako šov dveh motoristov, ki sta z MT-09 v stari tovarni počela v prometu prepovedane stvari. Eden izmed mojstrov za krmilom je bil nekdanji GP in supermoto dirkač, Kranjčan Beno Štern. Da mu ni žal niti minute, preživete na dirkah, a da je enako zadovoljen z odločitvijo o prekinitvi kariere dirkača, je povedal naslednji dan med vožnjo s katamaranom iz hotela na večerjo v center mesta. Tako je to z dirkanjem.

Predstavitev sem torej zamudil. Odkrito bom povedal, da do tega trenutka nisem pregledal niti novinarskega gradiva s podrobnejšim opisom in tehničnimi podatki. Sem pa zato – vozil. Kakih 130 kil metrov smo jih obrnili na tisto sončno nedeljo.

GV7R7107-001

Yamaha MT-09 ni klasičen nejked/naked/slečenec/slečen motocikel (ojej, Slovenščina). Če tega ne opazite na prvi pogled, boste to zagotovo dojeli, ko zajahate sedež (solidno udoben, prostoren). Prednji del motocikla je precej visok in s tem je krmilo bližje vozniku. Voznik tako zavzema položaj, zmešan med športnim ‘nakedom’ in supermotom. Kar sploh ni slabo; nadzor nad motociklom je odličen, sedenje izredno sproščeno in udobno.

Ko smo se nehali cijaziti po prometni magistrali in zavili gor proti hribom, sem v prvih dinamično odpeljanih zavojih dobil rahlo nenavaden občutek. Kot da motocikel ne drži smeri ali pa da zadnja guma ne drži ali pa da zadnji blažilec ne ‘diha’. Ampak a veste, v čem je štos? (Vsaj zdi se tako.) Zaradi visokega in v glavi okvirja dokaj zaprtega prednjega dela motocikla je pri pokončnem položaju motorista preveč teže na zadnjem kolesu. Ko sem roke upognil v komolcih, s tem prenesel težo naprej in obe nogi pritisnil bližje stroju, se je MT-09 v hitro odpeljanih zavojih umiril.

GOPR2746

Beno je ugotovitvam med debato na postanku za kavo prikimal. Prav tako se je strinjal, da se z motociklom sila preprosto vozi po zadnjem kolesu. Povezava med desnico in zadnjim kolesom je odlična. Nobenega zamujanja zaradi elektronike namesto klasične pletenice. Iz istega razloga je izjemno preprosto pospeševati iz zavoja z zdrsavanjem zadnjega kolesa. Za Yamaho, ki ne izhaja iz dirkaškega ‘R’ programa, nenavadno zabaven motocikel! Ne, nadzora proti zdrsu ni in ga v bližnji prihodnosti tudi ne bo. Ker trivaljnik nudi dovolj dobro kontrolo nad dogajanjem pod zadnjo gumo (hja …) in zaradi cene (bolj verjetno). Z ABS-om bo motocikel težji za tri kilograme in dražji za 500 evrov.

GV7R6818

Lastnik Yamahe MT-03 kar ni mogel prehvaliti agregata, nek drugi motorist s 600-kubično Fazerko v garaži pa je bil presenečen nad lahkotnostjo. Ja, MT-09 poseka tako 600- kot 800-kubični Fazer. V kolikor lahko pozabite tistih 150 ‘konjev’ v najvišjem območju vrtljajev, tudi 1.000-kubičnega. Krivulja moči, kot jo nudi trivaljnik, je na cesti čista zmaga.

Možnost izbire med tremi različnimi načini odziva motorja (spreminja se ‘engine response’, največja moč ostaja enaka) je dobrodošla, saj je motor v ‘športnem’ A programu preveč zaletav za vožnjo po mestu ali v gneči na magistralki. Tako ima motorist na izbiro oboje: agresivnost (skoraj) Benellija TNT in uglajenost (skoraj) Honde CBF.

Bo MT-09 prodajna uspešnica? Težko bi rekel, da so ‘nakedi’ trenutno (vsaj v Sloveniji) zelo iskana roba, ampak zagotovo je Yamaha v prednosti pred ostalimi trivaljniki – Benellijem, MV Agusto in Triumphom. Zakaj? Ker motoristi Japoncem zaupajo bolj kot Italijanom in Angležem. Upravičeno ali ne – to je dejstvo. Zato se zdi, da so z MT-09 le oznanili prihod nove linije Yamah s tremi v vrsto postavljenimi valji. O podrobnostih niso bili prav nič zgovorni. Pričakujem vsaj spodobnega športnega potovalnika (z oklepom), morda naslednika modela TDM ali celo potovalni enduro, ki bi stopil ob bok Triumphu Tigru 800 in BMW-ju F 800 GS.

Toliko zaenkrat. Če pa koga še kaj zanima, naj pa vpraša.

foto: Yamahini fotografi, Matevž Hribar

+ motor (moč, prožnost, programi delovanja, odzivnost), zavore, videz, položaj za krmilom, videz, živahen karakter
premalo izrazit zvok, ni ročajev za sopotnico, ni možnosti nadzora proti zdrsu, odziv podvozja pri hitrejši vožnji