Home » Test na Brniku: KTM 250, 350, 450 in 500 EXC 2014

Test na Brniku: KTM 250, 350, 450 in 500 EXC 2014

Testni dan na Brniku. Za več fotografij ni bilo časa :)

Testni dan na Brniku. Za več fotografij ni bilo časa 🙂 

Danes, 16. novembra 2013, je slovenski trgovec in serviser motociklov KTM, Seles Moto iz Grosuplja, na brniško motokros stezi pripeljal lepo četico najnovejših EXC-jev. Izmed celotne palete modelov EXC) sta manjkala le 125- in 200-kubična dvotaktnika. Najbolj nas je zanimalo, kako se obnese 250-kubični štiritaktnik z novim agregatom, ki ima korenine v motokros modelu SX-F.

Pa smo izkoristili priliko in šli zapeljat. Vsi preizkušeni motocikli so brez dvoma vrhunski, zelo pa je zanimivo, kako se razlikujejo naša mnenja o tem, kateri je pravšnji. Spodaj si lahko preberete kratka mnenja po kratki (a za prvi vtis dovolj dolgi) vožnji. Če ima kdo svoje mnenje, je seveda dobrodošlo, da ga zapiše spodaj v komentar!

KTM 250 EXC

KTM 250 EXC (foto: Mitterbauer H.)

KTM 250 EXC (foto: Mitterbauer H.)

Žiga: “Zelo lahek motor, ampak v tako kratkem času mi ni prirasel k srcu. Največ težav sem imel na skokih, saj zaradi dvotaktnega motorja hitro narediš napako in ti ‘razmeče’ zadnji konec motorja. Ko ga enkrat spraviš v obrate, zelo hitro dobiš hitrost.”

KTM 250 EXC-F

KTM 250 EXC-F (foto: Mitterbauer H.)

KTM 250 EXC-F (foto: Mitterbauer H.)

Matevž: “Presenečenje dneva, če ne kar leta. V primerjavi s 350-kubičnim štiritaktnikom je še za eno stopnjo lažji v rokah, obenem pa presenetljivo prožen in močan. Najbolj me je presenetilo, da ni tistega klasičnega ‘motokros’ učinka zaradi majhne prostornine. Seveda spodaj nima toliko moči kot 350- ali 450-kubični brat, a vseeno je prav neverjetno, kako lepo stopnjuje moč. Torej: 250 EXC-F je po mojem mnenju z mesta najboljšega štiritaktnega hard endura izrinil 350 EXC-F.”

Ervin: “Zelo, zelo dober motor. Izredno neutrudljiv, celih 15 ali 20 minut sem lahko vzdrževal enak tempo. V ovinkih sem imel občutek, da imata obe gumi zelo dober oprijem, edina težava tega motorja pa je, da moraš biti natančen pri prestavljanju. Če voziš v prestavi previsoko, mu zmanjka moči.”

KTM 350 EXC-F

KTM 350 EXC-F (foto: Mitterbauer H.)

KTM 350 EXC-F (foto: Mitterbauer H.)

Matevž: “Težko bi mu karkoli očital razen tega, da je bil danes zame premočan in sem se po 15 minutah kar precej utrudil. Škoda, da nisem imel časa preizkusiti še 450-kubičnega, saj se mi zdi, da imata zelo podobno zalogo moči, da Tristopetdesetici prav nič ne manjka.”

Ervin: “Brez pripomb. Res čisto vse ‘klapa’, celo s prestavo previsoko se lahko zapelješ na skok. Za motokros stezo se mi zdi veliko bolj vozen kot moj 300-kubični dvotaktnik.”

KTM 450 EXC

KTM 450 EXC (foto: Mitterbauer H.)

KTM 450 EXC (foto: Mitterbauer H.)

Žiga: “V primerjavi s KTM-om 450 EXC letnik 2011, s katerim sem letos vozil crosscountry prvenstvo, se tale lepše pelje, boljše drži ‘špuro’ in ima boljše vzmetenje. Pogrešal sem edino malo agresivnosti, ampak to je verjetno zato, ker je imel moj KTM Akrapoviča.”

KTM 500 EXC

KTM 500 EXC (foto: Mitterbauer H.)

KTM 500 EXC (foto: Mitterbauer H.)

Žiga: “S tem sem bil danes najbolj zadovoljen. Presenečen sem, da sploh ni tako brutalen, kot so me strašili; mogoče je celo manj agresiven kot 500-kubična Beta, ki smo jo preizkusili letos na Vranskem. Izmed motorjev, ki sem jih preizkusil, bi izbral prav tega.”

Ervin: “Zame pretežak na krmilu in premočan, sploh za na motokros stezo. Zato mi ni bil preveč všeč. Ne maram, da je motor težak na krmilu, res pa je zelo dobro držal smer preko lukenj.”

Če ste zamudili testne vožnje na Brniku, imate še dve možnosti: v sredo, 20. 11., bo od 9:00 dalje četico oranžnih možno preizkusiti v Grosupljem, tri dni kasneje (sobota, 23. 11., od 9:00 dalje) pa na Vogrskem pri Novi Gorici.

Dodano 18. 11. 2013 – Video z dogodka: