Home » Test: Honda PCX 150, moj najboljši skuter do sedaj

Test: Honda PCX 150, moj najboljši skuter do sedaj

Zakaj po 1.200 prevoženih kilometrih menim, da je PCX odličen skuter(ček) in zakaj se kljub temu oziram za drugim.

Največkrat sva jo urezala do Ljubljane in nazaj. Tale fotografija je nastala v Medvodah, kjer so že dvakrat popravljali izpit iz Slovenščine.

Največkrat sva jo urezala do Ljubljane in nazaj. Tale fotografija je nastala v Medvodah, kjer so že dvakrat popravljali izpit iz Slovenščine.

Prav vsakič, ko sem na test dobil katerikoli skuter z vsaj 125 kubičnimi centimetri, me je zamikalo, da bi nekaj podobnega parkiral v garažo. Nekaj, kar bo moje (in ne last zastopnika motociklov). S PCX-om sem se pred tem srečal trikrat: prvič sem leta 2011 125-kubičnega testiral za Avto magazin, naslednje leto opravilo ponovil s 150-kubičnim, pred nakupom pa sem po Ljubljani še enkrat zapeljal PCX 150. Že ugotovljenih lastnosti ne bom ponavljal na široko, saj sem o njih pisal že mnogokrat. A vseeno na kratko.

PCX 150 z letnico izdelave 2014:

 • je dovolj prostoren za odraslo osebo,

  O lahkotnosti gibanja v mestu ne bom izrabljal tipk.

  O lahkotnosti gibanja v mestu ne bom izrabljal tipk.

 • hkrati zaradi majhnih zunanjih mer okreten kot moped in
 • za čuda presenetljivo stabilen tudi pri višjih hitrostih.
 • Ima živahen in tih agregat(ek) z odlično delujočim sistemom start-stop,
 • prostor pod sedežem za čelado velikosti XL (!),
 • prikazovalnik porabe goriva in
 • soliden sedež zanj in zanjo na zadnjem sedežu.
 • Stroški registracije in zavarovanja so žepu prijazni:

Zelena karta: 4,17 EUR
Registracija novega vozila: 19,00 EUR
Registrska tablica: 9,98 EUR
Prometno dovoljenje z ovitkom: 1,31 EUR
Letna dajatev za uporabo vozila: 21 EUR
Celoletno zavarovanje avtomobilske odgovornosti + nezgodno zavarovanje (Zavarovalnica Triglav): 28,03 EUR

Bi si lahko sploh želel več? E, zdaj bom izpostavil nekaj manj svetlih plati skuterja, katerih na krajših preizkusih nisem opazil (ali pa me niso motile):

ABS
Ne, nima ga. Škoda. Ko te na skakanju po opravkih zmoti poletna ploha, ti protiblokirni pripomoček pride še kako prav. Menim (pa smo z EU le nekje sklepčni), da bi morala imeti ABS vsa cestna motorna vozila nad 50 cm3. Zlasti zato, ker …

Gume
V dežju, še posebej pri vožnji preko jeklenih pokrovov jaškov in prehodov za pešce, ne vlivajo zaupanja. Drsijo. Po mojem mnenju preveč.

Vzmetenje
Pri izdelku za tri tisočake ne pričakujem nastavljivih Wilbersov, a vseeno: »fedri« bi lahko nudili boljše blaženje in dušenje.

Varnostna kontaktna ključavnica
Kovinska varovalka preprečuje neželen poseg v ključavnico, a obenem poskrbi za nekaj sekund trajajoče iskanje pravilnega položaja ključa za odklepanje le-te. Zlasti je reč nerodna v temi. A ne bi bilo fino, če ljudje ne bi kradli?

Kavlji
Ko (sicer velik) prostor pod sedežem ni več dovolj in želiš pripeti z elastikami (na primer zvito ležalko za na plažo), presenečen ugotoviš, da ni nikjer nobenega kavlja. Okrog in okrog sopotnikovega sedeža je sicer ploščat ročaj, a ker nima nikjer nobene luknje, je za pripenjanje prtljage le pogojno uporaben. Škoda. Če v Facebooku pobrskate hashtag #pcx150,  boste videli, da je nek Azijec veliko štatlo pripel kar direktno za vzmet. Hja …

Vetrna zaščita
Da je zaradi majčkenega vizirja zgornji del trupa slabše zaščiten pred vetrom, PCX-u odpustim. To se da rešiti z ‘aftermarket’ vetrobrani. A problemčič je, da z dežjem in vetrom slabše opravi tudi prednja maska skuterja. V dokaz nudim tole fotografijo, nastalo po kratki vožnji do Petrolove bencinske črpalke na Zlatem polju v Kranju (cca. 2 km). Škoda.

Zaradi majhnih mer in sredinskega grebena noge težko skrijemo pred dežjem.

Zaradi majhnih mer in sredinskega grebena noge težko skrijemo pred dežjem.

Hitrost
V mestu je moči (in hitrosti) dovolj, pri vožnji iz Kranja do Ljubljane pa postane hitrost 110 km/h, ki jo razvije PCX 150, rahlo mučna. Orehitevanja pri hitrostih nad 90 km/h postanejo hecna, da ne rečem nevarna (brado na števce in BAM iz zavetrja mimo kamiona). Ugotavljam, da mora maksiskuter leteti kakih 140 km/h.

Poraba
V času utekanja je potovalni računalnik kazal številko 2 z 0, 1 ali 2 za decimalno vejico. To je dobra številka. Tudi 3,0 l/100 km, kolikor porabi pri vožnji s polnim plinu, je malo. Več kot dvakrat manj kot porabi Tone. Ampak! 3,0 je že nevarno blizu številki 3,3, kolikor je na primerjalnem testu porabila sestrična Honda SH 300i. Če bi se torej s 300-kubičnim skuterjem vozil tako hitro, kot to zmore 150, bi bile poraba verjetno izenačena. Taka matematika govori v prid močnejšemu motorju.

Zato bom verjetno menjal. V ožjem izboru so Honda SH 300, Piaggio Beverly 350, Yamaha X-Max 250, KTM 990/1190 Adventure, BMW F 800 GS, Triumph Tiger 800 XC in letalske karte za okrog sveta. Hja, težka bo.

Fotografija je nastala na Tolstem vrhu. PCX je parkiran nižje pri vasi Povlje.

Fotografija je nastala na Tolstem vrhu. PCX je parkiran nižje pri vasi Povlje.