Home » SXCC Vrtojba: Domov smo prinesli dva pokala in poln rezervoar zadovoljstva

SXCC Vrtojba: Domov smo prinesli dva pokala in poln rezervoar zadovoljstva

Če bi sodil po dogajanju v dneh pred dirko, ni bilo neke logične razlage kako nam bo uspelo. Ampak niti za trenutek nisem podvomil v udeležbo vseh treh na štartu.

Čisti ko solza pred štartom.

Čisti ko solza pred štartom.

Okvare na štirikolesnem voznem parku, zvit gleženj, izguba službe in v splošnem bolj sušne denarnice … Teh stvari ne izpostavljam, ker bi želel vzbuditi vaše sočustvovanje, ampak zato, ker o takih stvareh v poročilih za javnost ekipe navadno molčijo. Bralci in gledalci nato vidijo le nasmejane obraze in lepo zlikane srajce z ogromno našitki sponzorjev ter si mislijo, da je nekdo pač rojen pod srečno zvezdo. A-a, do tega je treba priti s trdim delom!

Nastavljanje tlaka v gumah. Razlika parih desetink je ogromna!

Nastavljanje tlaka v gumah. Razlika parih desetink je ogromna!

Pred prvo dirko slovenskega Quehenberger Crosscountry prvenstva nismo imeli pojma, kako so se premešale karte z uvedbo novih razredov in spremenjenim pravilnikom. Ervin se je odločil, čeprav je lani odpeljal le dve dirki, da ne bo vozil med Amaterji temveč v razredu Sport E3. Za Žiga smo se skupaj odločili šele v vrsti pred prijavami: vozil bi namreč lahko v Sport E2 ali pa med Juniorji. Izbrali smo slednje, čeprav tam lahko vozijo tudi vozniki z licencami. Jaz sem ostal v istem razredu kot lani, Sport E1.

Pred štartom druge vožnje.

Pred štartom druge vožnje.

V dvokolesnem voznem parku je tekom zime prišlo le do ene spremembe – Ervin je 450-kubičnega SX-a zamenjal za 300-kubičnega EXC-ja. Njegovo mnenje kasneje …

Sam sem po presenetljivo hitrem pisku štarterja (poglejte v videu spodaj) moped zajahal razmeroma pozno, a vseeno dobro štartal, se v prvi zavoj pripeljal na drugem mestu, v tretjem povedel in vodstvo ohranil do zadnjega, dvanajstega kroga. Po prevoženem prvem krogu in videnih skalah in ostrih opekah me je zaskrbelo za zračnice v gumah. Misleč, da bo dirka precej blatna (celega kroga prej nismo šli pogledat – napaka!) smo gume ‘napumpali’ takole:

  • KTM EXC 125, Sava Endurorider Pro Comp MC33 ES1 (soft), zadaj 120/90-18 (0,70 bar), spredaj 90/90-21 (0,85 bar)
  • KTM 300 EXC, Sava Terracross SX11, zadaj 110/100-18 (0,65 bar), spredaj 80/100-21 (0,85 bar)
  • KTM 450 EXC, Sava Terracross SX11, zadaj 110/100-18 (0,80 bar), spredaj 80/100-21 (0,90 bar)

Ponudbo gum kranjskega gumarja si lahko ogledate TUKAJ.

Preživeli smo brez gumidefekta! Jaz, butelj, celo s tanko zračnico v prednji gumi.

Skok mimo prostora za mehanike.

Skok mimo prostora za mehanike.

Vrnimo se na dirko. Prvič v zadnjih treh sezonah Crosscountry-ja sem najhitrejši čas kroga (10:06:656) zabeležil v prvem krogu! Običajno sem prišel na delovno temperaturo šele v drugi polovici dirke. Vesel sem tudi minimalnega števila napak in padcev, ki so se začele vrstiti v zadnjem delu dirke. Na kondiciji in koncentraciji bo treba še delati. Pa razbito resonanco pokrpati. Karbonski ščitnik, kot ga je na 300 EXC namestil Ervin, sploh ni slaba ideja …

Ervin v akciji. Dvotaktnih 300 'kubikov' je v enduru cenjen paket.

Ervin v akciji. Dvotaktnih 300 ‘kubikov’ je v enduru cenjen paket.

Med vožnjo sem bil zadovoljen, da Ervina Ahačiča nisem prehitel za en krog – torej mu gre vsaj približno dobro, sem razmišljal (čeprav med dirko ne bi smel). In res je odpeljal dobro dirko s samo enim padcem in z zelo konstantnimi časi. Če odbijemo čas prvega kroga, ko je bila še gneča, je razlika med najhitrejšim (11:05:188 v zadnjem krogu!) in najpočasnejšim krogom le 28 sekund! Odlično! Še bolj me veseli njegovo navdušenje nad izbranim konjičem. »Če ga primerjam z motokrosom SX 450, je to kot dan in noč. Zelo je lahkoten, prožen, lepo vzmeten in z neverjetno močjo od nizkih do najvišjih vrtljajev,« pravi. Prevozil je 11 krogov in zasedel 5. mesto v svojem razredu.

Žiga preko nasutih zidakov. Izbira terena je bila pestra.

Žiga preko nasutih zidakov. Izbira terena je bila pestra.

Žiga Ahačič (KTM 450 EXC letnik 2011) je spet pozitivno presenetil. Nizal je konstantne čase krogov in bil v prevoženih dvanajstih najhitrejši v četrtem s časom 9:45:400. A če bo hotel višje od tretjega mesta, bo treba pojesti še veliko žgancev. Z dvojno dozo ocvirkov. Grahek Matija in Dejan Bahur sta ga prehitela za cel krog.

Izplen prve dirke.

Izplen prve dirke.

S prvo dirko letošnje sezone sem zelo zadovoljen. Z rezultati, našo pripravljenostjo, vsemi tremi motorji in tudi z organizacijo same dirke in celotnega prvenstva. Po prvi dirki imam občutek, da je nivo vsaj stopničko višji. Se vidimo 20. aprila v Orehovi vasi!

Evo, takole je bilo:

Mimogrede, če se bo kdo vozil mimo Podljubelja, naj se ustavi v Gostilni Ankele na Odličnem Golažu.

Rezultate najdete na strani Speed Timing.