Home » SXCC Škedenj: Prah, Padec, žulji in dva na stopničkah

SXCC Škedenj: Prah, Padec, žulji in dva na stopničkah

Ne, ni napaka – padec si zasluži biti zapisan z veliko začetnico. Ampak pojdimo lepo po vrsti.

IMG_2029

Četrta letošnja SXCC Quehenberger dirka na motokros stezi v Škednju je zdaj že tradicionalno poskrbela za izmučenost večine tekmovalcev. Dobro, vsaj temperatura je bila do dirkačev prijaznejša kot lani, ko smo na za pol ure skrajšani dirki crkovali pri, če me spomin ne vara, skoraj 40 Celzijevih. In predlani ni bilo dosti bolje. Proga pod štajerskim viaduktom je namreč kljub načeloma lahki prevoznosti (beri: ni neprevoznih predelov) hudičevo naporna. Hitrosti so nizke (večinoma se vozi v prvi, drugi in malček tudi tretji prestavi), teren ne pušča počitka, prostora (ravnin) za počitek ni. Tako je bilo na skoraj nespremenjeni progi tudi danes.

20130629_122156

Štart, tokrat z desne strani motocikla, mi je v razredu Sport E1 tokrat uspel solidno, prvih nekaj sto metrov sem začel na drugem mestu in nato povedel do nesrečnega spusta po klancu navzdol v četrtem krogu. Ne spomnim se natančno, kaj se je sploh zgodilo. Predvidevam, da mi je ‘vzelo’ prednje kolo, nakar sem (preko krmila?) treščil v tla, nato pa se je name iz višine zvrnil še motor. Mogoče sva se pa s KTM-om 125 EXC preveč zbližala? Upam, da je bilo takole ‘dol dajanje’ prvo in zadnje. Na srečo razen počenega nosilčka goprojke in velike praske-podplutbe na desni strani hrbta padec ni pustil nobenih posledic.

Kljub temu, da sem do konca dirke ponovno prevzel in obdržal vodstvo v svojem razredu, z današnjo vožnjo nisem zadovoljen. Kar nisem in nisem mogel sestaviti dobrega in tekočega kroga. Preveč je bilo napak, preveč ‘kvačkanja’. V skupnem točkovanju naše dirke (Sport E1, E2, E3, Veterani 40, Veterani 50 in Amaterji) sem zasedel komaj 13. mesto. Več bo treba trenirati na motorju …

photo_25549_20130629

Ervin Ahačič je v razredu Sport E3 s KTM-om 300 EXC prekinil tradicijo dirk brez padcev in tudi on po zapletu s sotekmovalcem sredi sipkega vzpona zabrisal motor po tleh; prav tako brez posledic za kosti, meso, plastiko in kovino. Pogled na rezultate razkriva, da je z izjemo enega kroga vozil s konstantnimi časi in na koncu končal na 4. mestu. »Ugotovil sem, da mi težave delajo kratki zavoji in ker je teh na pisti v Škednju ogromno, sem tam izgubljal veliko časa. Drugače sem z dirko zadovoljen, sploh še se spomnim, kako izmučen sem bil lani na svoji prvi dirki,« je po dirki povedal Ervin. Zanimivo, kako mu uspe z najmočnejšim motorjem v naši ekipi kljub solidnim časom krogov voziti najbolj tekoče in najmanj agresivno. Poglejte le njegovo savsko gumo v različici soft (ES1). Kot nova! Ta pravi Gorenjec! 🙂

IMG_2126

Žiga Ahačič je v razredu Junior na štartu KTM-a 450 EXC pustil stati na dveh kolesih (na prejšnji dirki v Ajdovščini ga je namreč zabrisal po tleh) in dirko začel več kot odlično – z vodstvom. Nato je moral priznati premoč Matiji Grahku, a do konca dirke vzdržal na drugem mestu. V skupnem točkovanju dirke je zasedel 16. mesto. Najbolj vesel sem bil njegove izjave: »Niti enkrat nisem padel!« To, Žiga! Zdi se, da je začel dirkati z glavo in manj agresivno. Le tako naprej.

IMG_2052

Mislim, da si vsi SXCC dirkači zaslužimo dopust. Se strinjate? Se vidimo 7. septembra na ‘domači’ dirki – na Brniku!

IMG_2121

foto: Matevž Hribar, Tadej Sedar, Barbara od Žiga, ESPA

Hvala za pomoč in sodelovanje:
Savatech – Sava Racing – gume za motocikle in skuterje. Držijo!
Podjetje TRG – motoristična oprema Luis, visokotlačni čistilci Karcher, oprema Touratech. Pa še kaj …
MaxxFIT Kranj – fitnes center z osebnim pristopom. Ne samo za motošportnike.
Akrapovič – najboljši izpušni sistemi. Na svetu.
aLive – ekološki, presni, veganski, sveži in zdravi smoothiji. Dostavijo tudi na dom.
Gostilni Ankele iz Podljubelja. Rrrriiiiiig – pohvala kuharju.