Home » SXCC Orehova vas: Sladko zmagoslavje z grenkim priokusom

SXCC Orehova vas: Sladko zmagoslavje z grenkim priokusom

Lahko bi bilo bolje. Jasno, lahko tudi slabše. Ampak ta trenutek je točno tako, kot pač je – in jutri je nov dan.

A kaj je v zeleni flaški? Jabolko, banana, solata, mandlji, spirulina, konopljini proteini, chia semena in kokosova voda.

A kaj je v zeleni flaški? Jabolko, banana, solata, mandlji, spirulina, konopljini proteini, chia semena in kokosova voda.

Čakamo s prižganimi motorji, tokrat zaradi klančine ZA (in ne pred) motorji. Iz štarterjeve troblje se pokadi. Hm. Še enkrat. Spet. //poglejte video// Vidi se, da štarter z delovanjem troblje ni zadovoljen. Čas se vleče ko olje iz diferenciala po 300.000 kilometrih. Nekateri speljejo, hip zatem pa troblja le izdavi tisti svoj PIIIIP.

Po štartu razreda Sport E1.

Po štartu razreda Sport E1.

In se v boj s štajersko zemljo poženemo še ostali. Zaradi zapleta z nedelujočo trobljo sem začel na četrtem mestu, kmalu napredoval do drugega mesta in počasi ugnal še Benedičičevega Janeza. Če se ne motim, sem nato vodil vse do cilja. Šlo je lepo, tekoče, z nekaj manjšimi napakicami (ugasnjen motor, previsoka prestava pred zavojem ali klancem in podobno) naravnost fantastično. Časovno najdražja napaka je bil brezvezen padec (če se prekucu pri hitrosti 3 km/h sploh lahko reče padec), zaradi katerega se je ob meni zataknil še od relija na arabskem otoku prašen Miran Stanovnik. Zaradi zaostanka več kot minuto za svojim najhitrejšim časom (4:19:118) sumim, da je bilo to v 11. krogu. Za tem pripetljajem sem izgubil ritem za kar nekaj krogov in nato dočakal še bolečine v rokah (arm pump).

Spomnil sem se, da so me na prejšnji dirki najprej izdale noge. Torej? Spusti krmilo in več delaj z nogami in telesom! Nato sem spet lahko pospešil tempo in zadnjih pet krogov odpeljal z rekordnimi časi. Na koncu sem zasedel prvo mesto v svoji kategoriji in skupno 10. mesto izmed 68 voznikov v naši dirki, najhitrejši čas kroga pa se je znašel na petem mestu med temi oseminšestdesetimi. Zadovoljen z rezultati fizičnih priprav in delovanjem motorja se zavedam, da se bo treba več vozit. Od zadnje dirke v Vrtojbi sem bil samo enkrat na KTM-u (ki ima, če je kdo slučajno spregledal, na novo zavarjen izpušni sistem). Hvala Ervin, Žiga in Vinko.

V družbi tretjeuvrščenega v razredu Sport E1, Antona Petovarja (KTM, ŠD Pletenka).

V družbi tretjeuvrščenega v razredu Sport E1, Antona Petovarja (KTM, ŠD Pletenka).

Ervin Ahačič je v razredu Sport E3 zasedel četrto mesto, za eno boljše kot na prejšnji dirki. Torej na naslednji dirki računamo na stopničke! Ervin je povedal, da mu je motokrosističen tip steze manj ustrezal, da bo, a daj ga no seri, treba več trenirati in da, a dej ga no seri, drugič, 300-kubični dvotaktnik leti ko šus. Bo že nekaj na tem.

photo_20579_20130421

Ervin v cilju naporne dirke, ki ni niti za hip dopuščala počivanja na motociklu.

Žiga Ahačič (KTM 450 EXC) je v hudi konkurenci izkušenih mladcev odlično štartal in nekaj časa vodil, nato pa zdrsnil na tretje mesto.

Odličen štart Žige Ahačiča v razredu Junior.

Odličen štart Žige Ahačiča v razredu Junior.

Nekje na polovici dirke se je na spustu mimo grmovja zaletel v voznika pred njim in s spodnjim delom trebuha udaril v krmilo (oziroma v gumijast ščitnik). Tega pripetljaja sicer nisem videl, sem pa po izrazu na obrazu in nizko postavljenih komolcih posumil, da je nekaj narobe. Slabe pol ure pred koncem je zaradi bolečin zapustil dirko in se pustil pregledati zdravniški oskrbi. Tako je s takrat še četrtega mesta zdrsnil še mesto nižje, sicer pa je odpeljal tretji najhitrejši čas kroga v razredu Junior. Škoda. (Od tu tisti ‘grenki priokus’ iz naslova. Da ne bo kdo mislil, da so bili grenki smoothiji.)

Žiga je zaradi bolečin v predelu trebuha predčasno zaključil z dirko.

Žiga je zaradi udarca v trebuh predčasno zaključil z dirko.

Za publiko sta v zadnji dirki najbolje poskrbela hitri dvojici Sašo Kragelj (Yamaha) – Jaka Može (Suzuki) ter Rok Rus (Beta) – Miha Špindler (Sherco). Prav veselje vas je bilo gledati, fantje! Škoda Kragljevega padca in Špindlerjevega zapleta (dobesedno) s varovalno ograjo. Tudi najboljšim se zgodi.

2013_04_20-SXCC_orehova_EOS

Bivši motokrosisti: Kragelj, Špindler, Rus in Može.

Video posnetek z dirke in nedeljskih fizičnih priprav na naslednjo dvodnevno enduro dirko v Buzetu. Glasbeno podlago naj si po želji priskrbi vsak sam, po dolžini in trenutnem razpoloženju pa priporočam tole elektronsko vižo.

Stanje v skupnem seštevku po dveh dirkah SXCC 2013:
Matevž Hribar (Sport E1), 1. mesto (50 točk)
Žiga Ahačič (Junior), 3. mesto (36 točk)
Ervin Ahačič (Sport E3), 3. mesto (34 točk)

Hvala:
ekipi kranjskega Savatecha, s katerimi skupaj razvijamo še boljše enduro in crosscountry gume,
fitnesu MaxxFIT – fitnes centru z osebnim pristopom,
ekološkim, presnim in veganskim smoothijem aLive (dostavijo jih tudi na dom!),
podjetju Akrapovič za izgovor, da nam zaradi lažjih izpušnih loncev ni treba hujšati,
podjetju TRG za (posredno) čiste motocikle,
domači gostilni Ankele iz Podljubelja (spletne strani nimajo, ampak dobro hrano se tako ali tako ne išče z guglom),
naravi za čudovit poligon za vzdrževanje kondicije in zdravja (poglejte video do konca …)

Naslednja postaja: Buzet!

foto: ESPA pictures, Matevž Hribar