Home » SXCC Brnik: Naporna, a uspešna dirka

SXCC Brnik: Naporna, a uspešna dirka

Po obdobju namakanja nog v slano vodo in mahanja natakarici, naj prinese še en orošen kozarec hmeljevega, se je sezona nadaljevala v domačih logih. Na Brniku.

Opran motor, nove nalepke.

Opran motor, nove nalepke.

Spomnim se, da smo šli pred kakšnimi 15 leti na Brnik gledat motokros dirko. Mati po naši vrnitvi niso bila preveč navdušena nad totalno zasvinjano notranjostjo avtomobila, ampak s fotrom in prijatelji smo ob navijanju za borce v blatu sila uživali. Po XX letih smo spet uživali – tokrat na motorjih.

V razredu Sport E1, v katerem smo vozili le štirje dirkači, sem štartal vštric z Nikijem Brecem na Suzukiju in v prvi zavoj zaradi silne moči ( 🙂 ) mašine dvotaktne v prvi zavoj pripeljal kot vodilni. V prvih krogih sem vozil solidno in celo malenkost stopnjeval tempo do sedmega kroga, ko sem odpeljal najhitrejši čas dirke (5:25.337). V sedmem krogu sem naredil eno totalno butasto napako, pred skalami zapeljal izven proge in se prav hecno zvrnil. Ob tem se mi je pri uplinjaču iztaknila pletenica za plin (gaszajla, da se razumemo) in valjanje po tleh pospremila z glasnim tuljenjem dvotaktne mašine. Preden sem rešil težavo, je minilo nekaj dolgih sekund in nato še nekaj nadaljnjih, da sem zopet ujel tempo.

Skok, drugič

Skok, drugič

Čeprav sem pri v zadnji tretjini dirke že pošteno utrujen, časi krogov od najhitrejšega niso bili slabši za več kot 13 sekund. V svojem razredu sem zmagal s krogom prednosti, v skupnih rezultatih pa sem končal kot deveti z enakim številom prevoženih krogov (22) kot pred menoj uvrščeni Jaklič, Stanovnik, Čekada, Kermavner, Žitnik, Fortuna, Lorenci in Velušček.

Ervin v akciji.

Ervin v akciji.

Ervin Ahačič je v razredu Sport E3 opazno napredoval. Ko sem ga proti koncu dirke dohitel, a na 300-kubičnem EXC-ju sploh ni bilo tako lahko prehiteti. Pravzaprav se mi je moral prijazno umakniti. Skupno je z 21 prevoženimi krogi zasedel 29. mesto, v svojem razredu pa je bil drugi. »Na tej precej motokrosistično obarvani progi sem dojel, da moram trenirati krajše zavoje. Tam sem res neroden in izgubim ogromno časa. Drugače pa mi je bila dirka všeč, čeprav je bila fizično zelo naporna,« je po dirki povedal Ervin. Pogled na čase krogov (najhitrejši 5:40,889) spet priča o zelo konstantnih časih. Najbolj me veseli, da je uspel premagati neodločnost in preskočil vse, tudi tiste daljše skoke. Bravo, foter!

Žiga Ahačič.

Žiga Ahačič.

Zelo dobro se je izkazal tudi Žiga Ahačič v močni konkurenci razreda Junior s 13 predstavniki. Po dobrem štartu (začel je na 2. mestu) in vzdrževanjem tempa vse do zadnje petine dirke je odpeljal 21 krogov, kar ga je v svojem razredu uvrstilo na četrto, v skupnih rezultatih pa na 19. mesto. »Moč sem hotel razporediti tako, da bi mi v drugi polovici ostalo dovolj moči za dvig tempa. Skoraj bi mi uspelo, a na koncu sem vseeno omagal. Hitreje pač ni šlo. S progo, motorjem, gumami in s svojo vožnjo sem zadovoljen,« pravi Žiga, ki je v tako rekoč svoji prvi sezoni je ugnal bolj izkušene enduraše, kot so Domen Dolenc, Janez Kokalj, Simon Marčič, Gašper Knific in Matjaž Metelko. Žiga, samo tako naprej!

Naslednja in s tem zadnja letošnja dirka bo 12. oktobra v Slovenj Gradcu.

foto: Espa, Matevž Hribar

//Video bo tokrat naložen z zamudo, saj tale blog nastaja v Splitu, kjer me čez dve uri čaka vožnja z novo Yamaho MT-09. Hvala za razumevanje.//

Zaenkrat posnetek štarta:

Zdaj pa še posnetek dirke:

Hvala za pomoč in sodelovanje:
Savatech – Sava Racing – gume za motocikle in skuterje. Držijo!
Podjetje TRG – motoristična oprema Luis, visokotlačni čistilci Karcher, oprema Touratech. Pa še kaj …
MaxxFIT Kranj – fitnes center z osebnim pristopom. Ne samo za motošportnike.
Akrapovič – najboljši izpušni sistemi. Na svetu.
aLive – ekološki, presni, veganski, sveži in zdravi smoothiji. Dostavijo tudi na dom.
Gostilni Ankele iz Podljubelja. Rrrriiiiiig – pohvala kuharju.