Home » SXCC Ajdovščina: Zmaga in dve tretji mesti

SXCC Ajdovščina: Zmaga in dve tretji mesti

Rado nam je bil v tretje res naklonjen. Na tretji dirki za prvenstvo Quehenberger SXCC smo člani ekipe Batzajla vsak v svoji kategoriji zasedli stopničke.

IMG_0403

Dopoldne smo ugotovili, da na Ervinovem 300 EXC pušča ventilček v zračnici. Hitri servis je rešil problem.

Tretja dirka državnega in amaterskega prvenstva Quehenberger SXCC nas je drugič letos napotila v Vipavsko dolino, natančneje v Ajdovščino, kjer se terenske dirke odvijajo že od leta 2010, ko je bila tam organizirana odlična enduro dirka. Dvodnevno naravno namakanje in suha sobota so obetali dobro dirko, svoje pa so prispevali sposobni organizatorji z nekoliko podaljšanim, 3,8 kilometra dolgim krogom.

photo_23126_20130519

Drugi zavoj po štartu razreda Sport E1. foto: ESPA Pictures

V razredu Sport E1 (vozniki brez licenc in z ne več kot 125 dvo- oziroma 250 štiritaktnimi kubičnimi centimetri v valju motorja) sem avtor tegale pisanja začel z rahlo zamudo in v prvi zavoj pripeljal na tretjem mestu, a v prvi polovici kroga povedel in do šestega kroga peljal hitro in sproščeno. Potem je sledilo dohitevanje počasnejših tekmovalcev in bližnje srečanje z vodo in blatom izpod njihovih gum. Dirkači veste, da z blatnimi očali in rokavicami ni nič kaj prijetno dirkati, zato sem po neželenem ustavljanju sredi peščenih in kamnitih ovir v sedmem krogu kanil zamenjati rokavice in očala, ki sem jih prav v ta namen hranil v nahrbtniku. V tem krogu sem bil od svojega najhitrejšega počasnejši za debele tri minute. Nato je šlo po kratkem lovljenju prejšnjega tempa zopet spodobno hitro.

photo_23201_20130519

Gume so poskrbele, da nam in publiki ni bilo dolgčas. foto: ESPA Pictures

S krogom prednosti sem osvojil zmago v svojem razredu in dosegel drugi najhitrejši čas v naši dirki, kjer je vozilo skupaj 74 voznikov v razredih Sport E1, Sport E2, Sport E3, Veteran 40, Veteran 50 in Amater. Še posebej si štejem v čast, da sem bil v najhitrejšem krogu s časom 6:01.458 za približno štiri sekunde hitrejši od dolgoletnega vzornika, Mirana Stanovnika, ki vozi 450-kubičnega KTM-a. Ne podcenjujte 125 dvotaktnih ‘kubikov’. Puščavski lisjak je skupno končal tretji, jaz pa peti.

photo_23324_20130519

Ervinov motocikel je bil po dirki najbolj čist. foto: ESPA Pictures

Novopečeni očka Ervin Ahačič, ki je zaradi hčerkice nepričakovano moral izpustiti prejšnjo dirko v Buzetu, je v razredu Sport E3 spet vozil z zelo konstantnimi časi in dan zaključil s presenetljivo čistim motorjem brez enega samega padca! To je bilo dovolj za tretje mesto v razredu Sport E3. »Razen tega, da sem bil spet malce kratek s kondicijo, sem z dirko zelo zadovoljen. Še posebej mi je bil všeč predel na travniku, kjer so se naredile ‘bande’. Tam sem res užival,« je po dirki povedal Ervin in dodal še, da gre 300-kubični EXC kot zmešan.

IMG_0442

Ponesrečeni štart Žige Ahačiča v razredu Junior.

V drugi dirki sva z Ervinom spremljala dirko Žiga Ahačiča, ki se s 450-kubičnim EXC-jem preizkuša v konkurenci razreda Junior. Štartal je z artističnim vložkom polaganja motorja na tla, nato pa s hitro in pametno vožnjo napredoval do tretjega mesta, ki sta ga nato z Domnom Dolencem še enkrat izmenjala. Na koncu je tretjo stopničko s prevoženimi 19 krogi in najboljšim časom 6:07.675 zasedel Žiga. Po pogovoru z njim po dirki mi je bilo všeč, da je začel voziti z glavo, da je spremljal sotekmovalce in da je dirko odpeljal brez padca. Na prejšnjih dveh je obakrat poletel preko krmila. Mlad je še, kaj češ. Ampak se uči.

IMG_0450

Žiga Ahačič in KTM 450 EXC z letnico izdelave 2011.

IMG_0401

Dodatna zaloga energije za pred dirko: jabolko, avokado, datlji, mandlji, goji jagode, kakav v prahu, guarana, chia semena, maca, aschwaganda in ovseno mleko.

Se vidimo 29. junija v Slovenskih Konjicah!

foto: ESPA Pictures, Dingo, Matevž Hribar

Hvala za pomoč in sodelovanje:
Savatech – Sava Racing – gume za motocikle in skuterje. Držijo!
Podjetje TRG – motoristična oprema Luis, visokotlačni čistilci Karcher, oprema Touratech. Pa še kaj …
MaxxFIT Kranj – fitnes center z osebnim pristopom. Ne samo za motošportnike.
Akrapovič – najboljši izpušni sistemi. Na svetu.
aLive – ekološki, presni, veganski, sveži in zdravi smoothiji. Dostavijo tudi na dom.
Gostilni Ankele iz Podljubelja. Rrrriiiiiig – pohvala kuharju.

 

Video je tokrat krajši kot običajno. Zakaj? Boste videli … Tisti čas 23 minut in 16 sekund je danes postavljen nov osebni rekord od Matizovca do Kofc. Prvi, ki ga sesuje, dobi za smrekov’c.


_____
Še en video, ki prikazuje vožnjo preko ovir v počasnem posnetku (pri 11. sekundi je viden Matevž Hribar na KTM 125 EXC). Bodite pozorni na gibanje voznikov – premikanje telesa naprej in nazaj: