Home » Starši mi ne dovolijo motorja. Kaj zdaj?

Starši mi ne dovolijo motorja. Kaj zdaj?

O težavi, ki pesti marsikaterega mladca, o razlogih in o potencialnih rešitvah.

Imeti motor je cilj marsikaterega mladca. Kaj je pripravljen narediti za to, da ga bo pripeljal v garažo?

Imeti motor je cilj marsikaterega mladca. Kaj je pripravljen narediti za to, da ga bo pripeljal v garažo?

Štekam te. Ti bi, navdušen nad videi in fotografijami na svetovnem spletu, imel motor. Kroslo, recimo. Ker kaj je lahko bolj kul od posnetka Jeffreya Herlingsa na 150-kubičnem cvajtakterju? Iphone šest? Hvala bogu, da še obstaja podmladek, ki se bolj kot na virtualni kuri na realni svet.

Ampak vsem starcem to valda ni všeč. Rečejo NE ali pa nakup pogojujejo z nedosegljivim ciljem. Da imaš fiziko zaključeno s petico, na primer. Ef je em krat a; sila je masa krat pospešek. »Ej, jaz bi to preizkušal na motorju, ne pa skozi debela očala plešastega prfoksa.«

Najprej o razlogih. Razumeti morate (nagovarjam mularijo), da vam foter in mat’ (in morebiti še babi in deda) motorja ne prepovedujeta iz zlobe, ampak zato, ker vas imata rada. Hja, včasih so od težkih otroštev in zafrknjenih šefov zakrknjeni starci malo leseni in tega ne znajo povedati na lep način, ampak preprosto ustrelijo: »Ne, motorja pa ne!« Brez utemeljitve, da jih skrbi za vaše kosti. Ker, brez heca, motor je pač nevarna stvar. In starš ima, čeprav tega morda ne zna pokazati ali povedati na najstniku razumljiv način, svojega mulca rad. Zato noče, da mu ga iz objema iztrga pijan šofer. Če ste to dojeli, ste že korak bližje rešitvi (ne nujno v obliki motorja v garaži).

Druga ovira je velikokrat keš, ker motor pač stane par jurjev in še oprema jurja in še izpit jurja in to je na koncu koncev precej enih jurjev zato, da bo mulc tiho. Recimo, da sta to dva ključna problema.

Rešitev? Ni lahka. Ni pa nemogoča.

1. Dokaži, da si vreden zaupanja. Z delom, pridnostjo v šoli, s treznim vračanjem z nočnih izletov. In namesto, da čakate na pogoj staršev (če boš to in to, dobiš to in to), ti naredi prvi korak. Brez nekega pompa popravi šus iz kemije, na primer. To pri starcih običajno vžge, ker mislijo, da če bo mulo imel odličen uspeh v šoli, da bo dobil odličen šiht. To sicer (še posebno v teh časih) ni čisto res, ampak tukaj je pomemben princip. »Kaj sem pripravljen storiti za dosego svojega cilja?« Četudi od zaključka šole pa do reševanja križank v penzjonu ne boš več pomislil na periodni sistem, se boš z učenjem naučil principa, da je za dosego cilja treba včasih delati stvari, ki nam smrdijo. Napisati diplomsko delo po koncu študija, na primer.

Je kakšno vprašanje? Potem pa hvala, nasvidenje.

Je kakšno vprašanje? Potem pa hvala, nasvidenje. 

2. Začni se ukvarjati s športom. Premalo se zavedamo, da vožnja (še posebej športnega) motocikla zahteva dobro pripravljenega šoferja. Začni redno teči (vmes par sklec in vzgib ne bo škodovalo), kolesariti, telovaditi doma ali v fitnesu, … Če je težava v drugi točki (torej v kešu), naj ti bo v vzpodbudo, da lahko večino teh stvari delaš zastonj. Narave in zraka nam zaenkrat, banda kapitalistična, še ne zaračunavajo. S športnim načinom življenja boš postal sposoben krotiti bencinske konje, bolje se boš počutil in mimo grede starcem nakazal, da je motošport pravi šport. Ajde, če hočeš čoperja, to točko preskoči – potem si lahko pustiš rasti puh pod nosom in začneš pit pir in kadit.

GOPR1727

3. Zasluži keš. Ne si lagat, da ni dela. Če že ne najdeš kakega pametnega oglasa na študentskem servisu, ima mogoče sosedova vdova Tončka nepokošeno zelenico. Mogoče pri šošolcu z vasi rabijo pomoč pri pobiranju krompirja. Mogoče obvladaš računalnik bolje od fotra? Mogoče razturaš kitaro? … Tudi s to potezo boš ubil dva brenclja na en mah: zaslužil boš za stroj in z delom dokazal, da nisi razvajen mulc, ki čaka na fotrovo božičnico.

IMG_5042

Še ena šansa: najdi si nek drug hobi. Kolesarstvo, modelarstvo, boks, maraton, fuzbal, plezanje, jahanje, zbiranje kamnov v obliki črke Ž, … Če se v tem najdeš, ti bo to nudilo prav toliko veselja kot motokros.

Za konec še ena misel: cilj, do katerega boš prišel z lastnim delom, ti bo pomenil več kot nekaj, kar pade z neba. Zato ne misli, da je bogatašev mulc ful car, ker mu je foter nabavil novega KTM-a. Je ali pa tudi ni. Ti se boš z rabljenim morda imel veliko bolje. Prigaran motor boš cenil, ga redno servisiral in to ti bo stroj vračal z obilo pravih užitkov.

Okej?