Home » Sam svoj mojster: menjava tesnil na zavornih čeljustih

Sam svoj mojster: menjava tesnil na zavornih čeljustih

Zavore so eden najpomembnejših elementov na motociklu. S polomljeno plastiko in solznim tesnilom na vilicah še gre, brez zavor … Tudi gre, ampak predaleč in tja, kamor ne želimo.

IMG_6791

Zato naj tokrat spomnim na majhen element zavornih čeljusti, kateremu motoristi redko posvetijo pozornost: tesnila vodil čeljusti. Da dva dela zavornih čeljusti (statični in premični) lahko opravljata svoje delo (torej: s ploščicama grabita zavorni kolut), skrbita dvoje vodil, zaščitenih z narebrenim gumijastim tesnilom.

Pri zadnjem servisu sem opazil, da so te gumice postale ohlapne in prevelike, zaradi česar z robom niso več lepo nalegale na vodilo oz. utor na čeljustih. Razlog za spremembo oblike in strukture verjetno tiči v uporabi spreja za čiščenje (t.i. brake cleaner), s katerim sem čistil zavore in posamezne dele. Kaže, da se bo treba izogibati čiščenju teh gumic z agresivnimi čistili.

IMG_6786

Skratka, taka tesnila niso več ščitila vodil pred vdorom umazanije in vode. Tako lahko pride do korozije in obrabe vodil, v najslabšem primeru bi zavore celo odpovedale.

Menjava ni zahtevna. Pri zadnji zavori je potrebno odstraniti kolo, pri prednjem pa le čeljusti. Odstranimo še ploščice, zamenjamo gumice, namažemo s priloženo mastjo in sestavimo nazaj skupaj. Ko so čeljusti razdrte, lahko na ravnem brusnem papirju pobrusimo (poravnamo) še zavorne ploščice, ki se v terenskem motociklizmu zaradi blata, prahu, itd., lahko začnejo neenakomerno obrabljati. S tem podaljšamo življenjsko dobo samih ploščic in tudi zavornih kolutov.

Primerjava starih (rabljenih) in novih tesnil.

Primerjava starih (rabljenih) in novih tesnil.

Mirno roko in srečno vožnjo vam želim.