Home » Prisluhnili so nam na javni razpravi o varovanju narave

Prisluhnili so nam na javni razpravi o varovanju narave

Včeraj, 26. februarja 2014, je bil za razvoj terenskega motošporta pomemben dan. Zaenkrat nismo še ničesar rešili, a vsaj pogovarjali smo se … O čem neki?

Se lahko v prihodnosti nadejamo legalne vožnje po terenu?

Se lahko v prihodnosti nadejamo legalne vožnje po terenu?

Nedolgo tega objavljen predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varovanju narave je dvignil nemalo prahu: dišalo je po popolni prepovedi kakršnekoli vožnje izven cest (tudi z bicikli), govorilo se je o visokih kaznih za kršitelje, niti besede ni bilo prebrati o preventivi, vzgoji, …

Včeraj se je na sedežu Ministrstva za kmetijstvo in okolje odvila predstavitev rešitev in javna razprava o predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o ohranjanju narave – prepoved vožnje z vozili na motorni ali drug lasten pogon v naravnem okolju. Za čuda debata ni bila tako nerazumljivo stroga, kot je kazalo vabilo, saj smo se pogovarjali o zelo konkretnih tematikah. Obojestransko. Prisotni smo bili predstavniki terenskih avtomobilov, motokrosistov, endurašev, voznikov štirikolesnikov in motornih sani in vsak je imel priložnost podati svoje mnenje o problematiki in možnih rešitvah.

Spodaj podajam tri poglavitne točke, ki sem jih izpostavil v debati:

1.    Potrebno je omogočiti PROSTOR, kjer se bodo vožnje po terenu lahko zakonsko odvijale. Treba je olajšati postopek pridobitve ustreznih dovoljenj za izgradnjo/določitev poligonov ali območij, kjer bi se take vožnje lahko odvijale.
2.    Potrebno je spodbujati ORGANIZACIJO MOTOŠPORTNIH DOGODKOV (dirk, treningov, druženj, …), saj se na tak način zmanjša potreba po vožnji v naravnem okolju in omogoča, da določeni ciljni skupini lahko predstavimo pravilno rabo (športnih) terenskih vozil.
3.    Potrebno je IZOBRAŽEVATI javnost, zlasti mlade, kje se je dovoljeno voziti s terenskimi vozili in zakaj lahko nepravilna raba škodljivo vpliva na naravno okolje. Dejstvo je, da velika večina uporabnikov terenskih vozil zakona ne pozna ali ne razume, prav tako ne razmišlja o vožnji po brezpotjih kot o naravi škodljivem početju.

Verjetno se vsi strinjamo, tudi ‘ta zeleni’, da samo prepoved ne bo prinesla želenih rezultatov, ampak le še večje število ekscesov na terenu. To sta potrdila tudi dva predstavnika Triglavskega narodnega parka, ki sta se z večino predstavnikov uporabnikov terenskih vozil strinjala – in obratno.

Skratka, nekaj se dogaja. Kako dolgo bosta mlela ministrstvo in vlada, ter kaj se bo na koncu izcimilo, pa ve edino … Hja, verjetno nihče. Bomo videli. Bojda gre zadeva ‘po skrajšanem postopku’ …