Home » Preizkusili smo v trial parku Vransko: Beta RR Enduro 2014

Preizkusili smo v trial parku Vransko: Beta RR Enduro 2014

Da ne bom vedno le jaz tisti ‘ta pameten’, sem tokrat za kratko mnenje o peterici toskanskih dobrot, ki smo jih okušali na Vranskem, zaprosil Ervina in Žiga. Ker oba vozita konkurenčne stroje, primerljive s testnimi Betami, ima njuno mnenje po mojem mnenju kar solidno težo.

IMG_2876

Ervin Ahačič (vozi KTM 300 EXC 2012)

  • Beta RR Enduro 2T 250: Odličen motor, skoraj identičen 300-kubičnemu z edino razliko, da polno moč razvije pri višjih vrtljajih. Ker je bil ‘mapping’ nastavljen za športno rabo, se je na dodajanje plina odzival zelo agresivno. Verjetno bi bil z ‘mehkejšim’ programom prijaznejši za vožnjo.
  • Beta RR Enduro 2T 300: Nimam pripomb. Moč je odlično razporejena, motocikel je zelo lahkotno vodljiv. Po občutku bi rekel, da je v primerjavi s KTM-om občutek na zadnjem kolesu pri pospeševanju (trakcija) ter zaviranju na grbinah celo boljši. Verjetno zaradi ‘vage’. Za natančno oceno bi moral oba stroja preizkusiti naenkrat, z enakimi gumami in nastavitvijo vzmetenja, a v splošnem me je motor zelo pozitivno presenetil.
  • Beta RR 4T 350: Meni osebno najboljši od štiritaktnih agregatov. V primerjavi z dvotaktnim je malenkost težji, a vseeno izredno vodljiv ter z dovolj močnim in odzivnim motorjem.
  • Beta RR 4T 400: Daje občutek, da gre za bolj len in težje vodljiv kot 350. Priporočil bi ga nekomu, ki se hoče z motorjem voziti bolj umirjeno.
  • Beta RR 4T 498: Za terene in proge, po kakršnih se vozimo in dirkamo, je moči preveč pa še dosti težji je na krmilu. To je motor za odprte terene ali za v puščavo.

IMG_2882

Žiga Ahačič (vozi KTM 450 EXC 2011)

  • Beta RR Enduro 2T 250: Meni osebno najboljši izmed preizkušenih. Všeč sta mi vodljivost in agresivna odzivnost motorja. Top motor!
  • Beta RR Enduro 2T 300: Zelo podoben kot 250, a na tej improvizirani in precej zaprti progi mi je bil 250-kubični model bolj všeč. Mogoče zaradi športnega programa v elektroniki, saj je imel 300-kubični model program za bolj mehko odzivnost.
  • Beta RR 4T 350: Izmed preizkušenih štiritaktnih modelov se mi zdi za enduro najboljši. Dovolj moči, ki je mehkeje razporejena kot pri dvotaktnikih.
  • Beta RR 4T 400: Najprej sem mislil, da sedim na 250-kubičnem motorju, saj je motor v nižjem območju vrtljajev precej neodziven, dolgočasen. Imam pa občutek, da bi znal imel dober oprijem pri plezanju na strmih, drsečih terenih.
  • Beta RR 4T 498: Motor gre kot šus, vendar se mu le pozna, da je ‘500-tka’, saj je v ovinkih okornejši od ostalih. Mislim, da bi se tak značaj odlično izkazal na makadamskih cestah ter tekočih in hitrih delih.

V splošnem sem nad meni do zdaj neznano znamko navdušen. Prednja zavora je nežna, a dovolj zmogljiva, na vseh motorjih sem imel občutek, da so manjši in da imaš boljši nadzor nad dogajanjem pod zadnjim kolesom. Dobre igračke!

Matevž Hribar (vozim KTM 125 EXC)
Moje mnenje si boste v kratkem lahko ogledali in prebrali na spletni strani Motosvet.com 🙂