Home » Zaključni blog: Odkrit pogled na preteklo sezono SXCC 2013

Zaključni blog: Odkrit pogled na preteklo sezono SXCC 2013

Dirk letos ni več na sporedu, kolajne in nagrade so podeljene, vozni park se deloma pripravlja na prodajo … A preden začnemo novo sezono, namenimo eno objavo bližnji zgodovini.

Gaaaas pa naprej glej!

Gaaaas pa naprej glej!

Ideja je že stara. Logotipe ‘batzajla rajcing team’ sem v zvezke risal že v srednji šoli (tristo neobritih medvedov, tega je že ducat let!). Malo za hec, malo pa z neko ne preveč skrito idejo, kaj bi rad v prihodnosti počel. In, evo, prva sezona je za nami. Kakšna pa je to ekipa, boste rekli, da si nismo privoščili grafik za motorje pa za kombi pa majice, pa ene hiper moderne spletne strani z možnostjo naročanja na novice, in tiskovne konference pred in po sezoni in …

Ne bom rekel, da vse to ni pomembno in da vsega tega ne bomo udejanili prihodnje leto, a takole na začetku, malo za hec in preizkus, kako se bo kdo obnesel v svoji vlogi dirkača/mehanika/managerja, bi bilo vse to odveč. Zahteval sem dobro pripravljene in čiste motorje na vsaki dirki in čim boljšo fizično pripravljenost. Prvo je šlo, drugo … Lahko bi bilo boljše. Preveč svobode pri načrtovanju treningov se ni izkazalo za najboljši način pridobivanja kondicije. Ampak zdaj to vem iz lastne izkušnje. In kar se Janezek nauči, to Janezek zna.

Pogled na končne rezultate sploh ni slab: dve drugi mesti in ena zmaga. A zavedati se je treba, in to vsakemu odkrito povem, da je bilo teh razredov v letošnjem SXCC prvenstvu veliko in da je komentar »a kdo letos ni dobil pokala?«, ki ga je nekdo hudomušno zapisal po podelitvi priznanj, pravzaprav zelo na mestu. Zato sem vesel, da obstaja še skupno točkovanje.

Žiga, novinec z 'občutkom za feeling'.

Žiga, novinec z ‘občutkom za feeling’.

Žiga Ahačič, drugi med juniorji, je v med profiji zasedel 37. mesto. Glede na to, da je bila to njegova prva dirkaška sezona in da se je s sodobnim hard enduro motorjem spoznal šele konec lanskega leta (pred tem je gonil Suzukija DR 650), rezultat sploh ni slab, še posebej upoštevajoč pogoste nezgode v prvem delu sezone, ko se je na vsaki dirki vsaj enkrat zavalil čez balanco. Zagnan pa je, zagnan 🙂 . Na Brniku je v skupnem točkovanju zasedel 19. mesto; Rok Rus je bil takrat enajsti, Miha Špindler dvanajsti, Jaka Seles petnajsti, Janez Kokalj enaindvajseti, Simon Marčič dvaindvajseti, Matjaž Metelko šestindvajseti … To so fantje, ki v tem športu niso od včeraj! Vem tudi, da si Žiga želi (in zmore) ekstremnih enduro dirk, a tega s tujim (mojim) motorjem ni hotel … Želje za drugo leto so zelo jasne.

Ervin in Karin, ki v mamičinem naročju rada navija za fotra.

Ervin in Karin, ki v mamičinem naročju rada navija za fotra.

Ervina Ahačiča, drugega v razredu Sport E3, na overall seznamu sploh ne najdem, ker so rezultati objavljeni samo do 47. mesta. A tudi za Ervina je bila po nekaj letih vožnje z Yamaho R6 in Hondo CBR 1000 RR letos prva resna sezona dirkanja. Na novem, po mojem mnenju za učenje kar premočem motorju. Šele proti koncu sezone je ‘tristotka’ začela dihati s polnim plinom, šofer pa se je deloma otresel otopelosti, togosti. Ko smo spomladi naredili prvi trening na brniški motokros stezi, bi ga najrajši vpisal na balet … Pri Ervinu sicer cenim zanesljivost, sigurnost. Plastike na njegovem KTM-u so po 45 delovnih urah skoraj brez praske! Ja, pa mala Karin ga je presenetila dan pred enduro dirko v Buzetu, tako da je tisti dirkaški vikend namesto v istrskih gričih preživel v porodnišnici. Opravičeno.

Matevž in njegova mobilna pisarna/spalnica/garaža.

Matevž in njegova mobilna pisarna/spalnica/garaža.

Sebi je najtežje postaviti ogledalo. Kaj naj rečem? Upam, da ne izpade samovšečno, ampak, ja – zadovoljen sem. V svojem razredu sem v petih dirkah nabral zadostno prednost, da sem šesto (z nekaj tveganja za izgubo naslova prvaka) izpustil, skupno pa sem končal na sedmem mestu. ČE zaradi odsotnosti na slovenjgraški dirki v razpredelnici ne BI zijala ničla, BI v skupnem (overall) točkovanju verjetno zasedel četrto mesto. Za Francijem Jakličem, Marinom Veluščkom in Miranom Stanovnikom. S 125-kubičnim dvotaktnikom, s katerim sem v Ajdovščini uspel sestaviti drugi najhitrejši čas kroga! Najbolj sem zadovoljen, ker sem skozi ta rezultat (sam sebi, če že vam ne) uspel dokazati, da je trening za dirko lahko karkoli: tek, kolesarjenje, pilates, plavanje, fitnes, potapljanje, jahanje, vožnja kateregakoli (cestnega potovalnega) motorja, prekopavanje vrta in obrezovanje žive meje. Resno mislim. Preizkusite. Najljubša dirka mi je bila zagotovo dvodnevna enduro v Buzetu, kljub prebiti zračnici in posledično ne prav dobremu rezultatu. Kot da mi niso vsaj trije svetovali, naj v prvo gumo vtaknem mus. Jaz, bumbar, pa rinem v istrsko skalo s tanko zračnico. Ampak zato pa dirkamo – da se učimo. Včasih tudi na lastnih napakah.

Iskrena hvala vsem, ki ste nam kakorkoli pomagali. Hvala sotekmovalcem – brez vas ne bi bilo nič. Hvala obema promotorjema in posamičnim organizatorjem. Hvala Vinkotu za pomoč z orodjem in tablo v roki. Hvala ESPA fotografski agenciji za odlične fotke tekom sezone in hvala Luki Polajnarju za tale foto/video material. Hvala za vse komentarje, lajke in klike (resno!).

Se vidimo/beremo/preizkusimo v 2014.

S tem se bomo pa pred vnučki bahali.

S tem se bomo pa pred vnučki bahali.

Pregled sezone na batzajla.com blogu:
Ekipa je rojena, foto in video predstavitev (23. 12. 2012)
SXCC Vrtojba: Domov smo prinesli dva pokala in poln rezervoar zadovoljstva (17. 3. 2013)
MaxxFit test – tokrat brez motorjev (5. 4. 2013)
Fizika in motociklizem na Srednji lesarski šoli v Ljubljani (11. 4. 2013)
Zakaj je dobro imeti čist motor? (17. 4. 2013)
SXCC Orehova vas: Sladko zmagoslavje z grenkim priokusom (22. 4. 2013)
Trening vztrajnosti: s kolesi v Červar (30. 4. 2013)
Enduro Buzet 2013: Dirka ne odpušča (6. 5. 2013)
Trening občutka: Terensko jahanje (9. 5. 2013)
Trening odločnosti: športno plezanje (13. 5. 2013)
SXCC Ajdovščina: Zmaga in dve tretji mesti (19. 5. 2013)
Starši mi ne dovolijo motorja. Kaj zdaj? (24. 5. 2013)
Trening potrpežljivosti: Podvodni ribolov (28. 6. 2013)
SXCC Škedenj: Prah, Padec, žulji in dva na stopničkah (29. 6. 2013)
Čegrešprideš 2013: Lepena – Krn – Planina na Kalu – Čadrg (6. 8. 2013)
Dirkaški test: prevleka za sedež T-Cover je preživela 78 ur (10. 8. 2013)
Enduraši in motokrosisti se sprašujejo: kateri je pravi? (14. 8. 2013)
Preizkusili smo v trial parku Vransko: Beta RR Enduro 2014 (22. 8. 2013)
SXCC Brnik: Naporna, a uspešna dirka (8. 9. 2013)
SXCC Slovenj Gradec: Blatna kopel za konec sezone (13. 10. 2013)
Radoboj: Ervinov motokros krst na Hrvaškem (23. 10. 2013)
Foto: Podelitev priznanj in nagrad SXCC 2013

Še malo medijske statistike:
Youtube kanal je bil v zadnjih 365 dneh deležen 186.783 obiskov z ocenjenimi 202.354 minutami gledanja. Od tega je bilo 87,8 % obiskovalcev moškega spola, največ je bilo Italijanov, zatem Slovencev, Francozov, Nemcev in Špancev. V enakem obdobju (29. 10. 2012 – 29. 10. 2013) je bila spletna stran batzajla.com obiskana 11.840-krat s povprečnim časom ogleda strani minuto in 44 sekund. Daleč največ (93 %) je bilo Slovencev, sledijo Američani, Hrvati, Avstrijci, Nemci in Italijani. Najbolj brana je bila novička o predavanju o fiziki in motociklizmu na srednji lesarski šoli v Ljubljani.