Home » Ne, motorji ne crkujejo. Sploh pa ne sami od sebe.

Ne, motorji ne crkujejo. Sploh pa ne sami od sebe.

Zjezi me, ko preberem: Ne kupuj ________ (vstavi poljubno znamko, model, zvrst motocikla ali celo tip agregata), to crkuje. Ali je taka izjava rezultat lastnih izkušenj ali izkušenj znanca od prijatelja, tu pravzaprav ne igra pomembne vloge. V vsakem primeru je takšna trditev v vsaj 91,3 odstotkih BUČA.

G0021337

Motorji so razviti, izdelani in sestavljeni zato, da delujejo. Da delajo. To niso LEGO kocke, katerih prvotni (edini, pravzaprav) namen sta zabava in učenje pri sestavljanju in razstavljanju le-teh. Pri motorjih je razstavljanje in sestavljanje (od tukaj dalje – servisiranje) le stranski produkt.

Treba se je zavedati, da pri rojstvu enega motornega dvokolesa sodeluje ekipa visoko šolanih stricev in tet, ki posamezne sestavne dele sukajo v treh dimenzijah na njihovih LCD zaslonih, preračunavajo površinske napetosti, rišejo krivulje dinamičnih obremenitev, določajo natezne in tlačne napetosti … Nato izdelajo testne kose, jih mučijo na testnih napravah, brusijo, lomijo, krivijo. No, včasih to niti ni potrebno, ker na podlagi dolgoletnih IZKUŠENJ vedo, kako se določeni materiali v različnih oblikah vedejo. Preden motor pride v prodajne salone, ga seveda tudi vozijo, in to ne po nedeljsko, ampak čisto zares in še malo huje. Takrat najdejo še kakšno napako, katero je treba pred serijsko proizvodnjo odpraviti; mogoče namesto M6 namestiti dva vijaka M8 in kalup za bočne plastike spremeniti tako, da bo končni izdelek bolje odporen proti lomu. Tudi v tem življenjskem ciklu se razvojnikom izmuzne kakšna napakica in je treba kupcem naknadno pošiljati prijazna vabila na brezplačni servisni vpoklic. Vsi ti strici in tete v svojem delovnem času stremijo k izdelavi motorja za vozit. In ne za šraufat.

Potem pa se najde Janezek, ki pri nakupu petnajst let stare krosle seveda ni dobil knjižice z nasveti za servisiranje in ki ne zna izračunati, koliko je 1,8 odstotka olja na pet litrov bencina, in ki v življenju še ni očistil in namazal zračnega filtra, kaj šele preveril stanje vžigalne svečice ali podmazal ležajev na vagi: »Ne kupuj ________, to crkuje.«

Motorje je treba:

  • pravilno uporabljati,
  • čistiti,
  • podmazovati,
  • redno servisirati.

Potem delajo.