Home » Na hitro po Ljubljani: Honda PCX 150

Na hitro po Ljubljani: Honda PCX 150

To ni test. Je zapis vtisov z nekajurnega pohajkovanja po našem največjem mestu.

Nekdo pri Lepi Žogi me je vprašal, če je električen. "Čist' vesoljsko zgleda."

Nekdo pri Lepi Žogi me je vprašal, če je električen. “Čist’ vesoljsko zgleda.”

PCX je dovolj majhen, da je okreten kot moped in po drugi strani dovolj prostoren za mojih 181 centimetrov. Pri polni hitrosti (110 km/h) zanesljivo drži smer, prav tako pri ostrejši vožnji ne daje občutka, da se okvir (s sredinskim grebenom!) in vzmetenje (zadaj dvostranske vilice in dva blažilca!) zvijajo kot kača. Če bi imel zmogljivejše zavore, bi ne bilo nič narobe – a v tem primeru je nekaj narobe kvečjemu z mano. Ker to pač ni dirkalnik.

Potovalni računalnik je po 30 kilometrih bolj ali manj polnega plina pokazal povprečno porabo 3 l/100 kilometrov, kar je po besedah prodajalca nadpovprečno veliko. Nek Štajerc ga je uspel spraviti na 1,9 l/100 km. Baje. Pa pravijo, da smo Gorenjci škrti?

Povprečna poraba pri živahnem odpiranju plina: 3 l/100 km.

Povprečna poraba pri živahnem odpiranju plina: 3 l/100 km.

Sistem za samodejno ugašanje in zagon motorja (start-stop) deluje brez napakice. Motor bo po zasuku ročice za plin mehko zabrnel prej, kot bo voznik avtomobila uspel stegniti roko proti ročici menjalnika. Pod sedež gre integralna čelada v velikosti XL! Na tesno, ampak gre pa. Ogledala so na mestu, pri hitrosti ostajajo mirna.

Da skuter take velikosti in z velikimi kolesi 'požre' integralno čelano, je prej izjema kot pravilo.

Da skuter take velikosti in z velikimi kolesi ‘požre’ integralno čelano, je prej izjema kot pravilo.

Tuhtam, kaj bi lahko pograjal? Vetrno zaščito? Ja, te za zgornji del trupa res ni. Kot rečeno, zavoram ne bi škodovalo malo več ostrine in protiblokirni dodatek ABS, ki ga ima, na primer, za petstotaka dražji bratski model SH 150.

Vem, da se kleni motoristi nad samodejnim prenosom moči še vedno zmrdujete in da se marsikomu zdi skuter babji, če že ne ped*ski, ampak … Ste že vozili maksi skuter po večjem mestu? Ne? No! V Trzinu resnim strankam nudijo testno vožnjo …