Home » Skuterji do 500 cm3 vozni z izpitom B kategorije

Skuterji do 500 cm3 vozni z izpitom B kategorije

Dobra novica za avtomobiliste, ki bi v lepem vremenu štirikolesnik zamenjali za skuter s samodejnim menjalnikom. S tem ukrepom naj bi zmanjšali gostoto prometa v mestih in zmanjšali količino izpustov ogljikovega dioksida.

atlantic

Slovenska vlada je na redni seji sprejela predlog o spremembi zakona o predlogu priprave podzakonskega akta dvanajstega člena zakonika v Zakonu o voznikih, ki predpisuje kategorije vozil in potrebna vozniška dovoljenja za upravljanje z njimi. Do zdaj so lastniki B kategorije, torej avtomobilisti, lahko vozili le mopede in skuterje do prostornine 50 kubičnih centimetrov in s največjo hitrostjo 45 kilometrov na uro, zdaj pa bodo lahko vozili tudi motorne dvokolesnike s samodejnim menjalnikom, tako imenovane maksi skuterje, s prostornino do 500 kubičnih centimetrov.

S tem ukrepom naj bi vlada vzpodbudila rabo maksi skuterja kot drugega ali tretjega avtomobila v družini in s tem, zlasti v mestnih središčih, zmanjšala gostoto prometa in količino izpusta ogljikovega dioksida v zrak.

Na vprašanje motorističnega novinarja na tiskovni konferenci, zakaj omejitev ravno 500 ‘kubikov’, je minister odgovoril, da zato, ker je petsto kubikov ravno pol litra, to pa je ravno pol litra manj od prostornine štirivaljnih dirkalnikov v svetovnem prvenstvu superbajk.

Neuradno naj bi do spremembe zakona prišlo po tem, ko je Društvo za svobodo maksi skuteristov ob zaprtju bančnega računa preostala sredstva doniralo nogometnemu klubu v lasti sina prometnega ministra.

Opomba: Novička je bila objavljena 1. aprila. Vsebina je izmišljena. Hvala za razumevanje 🙂