Home » KTM 125 EXC 2012: menjava bata pri 95 urah

KTM 125 EXC 2012: menjava bata pri 95 urah

Po predzadnji letošnji crosscountry dirki na Brniku je v hladilnikih manjkal kak deciliter tekočine. Morda zaradi tistega hecnega padca in zataknjene pletenice za plin, sem mislil, dolil in se odpravil še na zaključni fotošuting z Ervinom, Žigom in fotografom Luko. Spet je zasmrdelo po hladilni tekočini … OK, čas za servis. ***(glej opombo spodaj)

Priznam, da sem bil z odlašanjem menjave (ali vsaj kontrole) bata v navitem 125-kubičnem milnčku precej po gorenjsko pogumen (ali pa neumen), saj motocikel na fotografijah ni imel lahkih dveh sezon. Dve sezoni crosscountry-ja, dirka v Labinu, dvodnevna dirka v Buzetu, izlet po tunizijski puščavi, … Menjava bata je po servisnem priročniku priporočena pri 40 urah. Mimo grede, servisni priročnik je odličen: pregleden, informativen, z zelo dobrimi nasveti glede nastavitev (motorja, vzmetenja), z natančnimi podatki o momentih za posamezne vijake, … S tako knjigo je res marsikaj mogoče postoriti v domači delavnici. A tale servis smo opravili kar na pooblaščenem servisu pri Seles Moto. V terenskem motociklizmu so tam fantje res dobro izkušeni.

Za menjavo bata motorja ni potrebno odstranjevati iz okvirja.

Za menjavo bata motorja ni potrebno odstranjevati iz okvirja.

Po odstranitvi valja motorja smo bili vsi prisotni prijetno presenečeni. Bat je sicer na spodnjem in zgornjem robu dobil nekaj prask, a le površinskih, saj so še povsod naokrog vidni sledovi strojne obdelave. Sajavost je po zaslugi uporabe kvalitetnih olj (uporabljal sem Motorex in Ipone) minimalna. Cilinder pa je bil sploh kot nov! Še najbolj se je obraba videla na batnih obročkih, ki so bili res že zreli za menjavo. Zanimivo, da celo na tesnilih ni bilo videti sledi puščanja ali preperetosti, še najbolj sta bila obrabljena o-ringa na izpušnem loncu, zato smo zamenjali še ta dva.

Ampak da ne bo zdaj kdo mislil, da taki motorji ne potrebujejo nobenega servisa. Redno je treba čistiti in mazati zračni filter, pred vožnjo lepo segrevati motor, uporabljati dobro in svežo mešanico gorivo-olje (sam sem po nasvetu Jake Selesa namesto predpisanih 1,66 uporabljal 2-odstotno) in podobno. Vestno vzdrževanje bo strojček vrnil z zanesljivim delovanjem in nizkimi stroški vzdrževanja.

IMG_5178

Se sprašujete, če mi je v teh dveh letih sploh kaj crknilo?
–    Enkrat se mi je v puščavi ‘zabasala’ glavna šoba (diza), kar smo rešili s pomočjo kompresorja na spremljevalnem Desert Soul vozilu.
–    Pri 91 urah (2871 km) sem menjal tesnila (semeringe) na prednjem vzmetenju.
–    Na prednjih vilicah sem zaradi premočnega privijanja uničil dva navoja, ki držita ščitnike prednjih vilic (težavo je odpravil Bogdan z vstavitvijo ‘fedr navojev’).
–    Zaradi čiščenja z ‘disk cleanerjem’ sem uničil štiri gumijasta tesnila na prednjem in zadnjem zavornem cilindru.
–    Dvakrat smo zaradi udarca popravljali izpušno cev.
–    Enkrat sem zamenjal gumijaste ročice na krmilu.
–    Strgala se je (aftermarket) prevleka sedeža T-Cover.

Zavorne ploščice so še iz prve vgradnje, prav tako oba zobčenika in veriga. To je to. Ready to race again!

Strošek servisa na pooblaščenem servisu:

Delo … 150 EUR
Bat … 142 EUR
Ležaj … 15 EUR
Tesnila … 10 EUR
Svečka … 17 EUR
Olje (1 l) … 11 EUR

skupaj: 345 EUR

***OPOMBA (dodano 23.2.2015): Razlog za puščanje hladilne tekočine je bila majhna razpoka na napeljavi hladilne tekočine.