Home » Kondicijski trening: tek na smučeh

Kondicijski trening: tek na smučeh

Ne vem še, koliko dirk mi bo uspelo odpeljati v 2015. Ampak saj dirke niso bistvene. Kondicijo je dobro imeti tudi kar tako. Zato je škoda zamuditi priložnost za dvodnevni trening na avstrijskem Tirolskem.

Sanjske razmere na Tirolskem. No, čez Pokljuko ga ni.

Sanjske razmere na Tirolskem. No, čez Pokljuko ga ni.

Na zimski izziv v šotorskih prikolicah (Camp-Let Winter Challenge 2015) sem s seboj vzel tako turne kot tekaške smuči, saj je hiter ogled spletne strani turističnega mesteca Achensee dajalo slutnje za dobre možnosti vseh sort smučarije. A ko sem enkrat občutil vrhunsko pripravljeno 8,5-kilometrsko tekaško stezo, so ‘običajne’ smučke ostale parkirane v šotoru. Soudeleženec na dogodku je komentiral, da je tek na smučeh dolgočasen … A to je njegov pogled. Tudi prav.

Izgubljen gamsji mladič (stari, a je?). Pok puške mi daje misliti, da ga je nekaj minut zatem ferderbal lokalni jager.

Izgubljen gamsji mladič (stari, a je?). Pok puške mi daje misliti, da ga je nekaj minut zatem ferderbal lokalni jager.

Predvsem je tek na smučeh odličen kondicijski trening. To vam bodo potrdili športniki (in njihovi trenerji) v različnih kategorijah. Tudi marsikateri motošportnik si v zimskem času na tak način nabira ‘bazo’. Med tekom na smučeh treniramo mišice na celem telesu, poleg tega pa zaradi usklajenega dela vseh štirih udov ter neprestanega drsenja smučk brez ostrih robnikov poskrbimo za razvoj koordinacije. Osredotočiti se je treba na pravilen položaj telesa, na pravilno izvedbo gibov (kar je brez trenerja kar težko), na dobro razporeditev moči preko celotne steze in na ritem dihanja. Ni tako preprosto, kot je morda videti na teveju med prenosom svetovnega pokala … (Ampak, bodimo odkriti, noben vrhunski šport ni preprost.) Po dveh uro in pol dolgih treningih sem bil kar konkretno izmučen. Morda sem zato pod temperaturo ledišča tako dobro spal. Priporočam! (Tek na smučeh, namreč).

Šotor in zimska oprema - a gre to skupaj?

Šotor in zimska oprema – a gre to skupaj?

Hja, spali smo v šotorskih prikolicah, katerim v deželi jugoslovanski radi rečemo ‘brako prikolice’, poleg tega pa se jih prijemlje ime Camp-let, po danskem proizvajalcu bojda enih najboljših izdelkov te sorte. Danci enkrat letno organizirajo zimski izziv (Winter Challenge), kjer preizkušajo kvaliteto materialov in trdno voljo udeležencev.

»Koliko časa bo delala pečka,« vprašam.
»Ne skrbi, do jutra! Porabi približno štiri do pet litrov na noč.«

Seveda je crknila kmalu po večerji, saj peči na petrolej nekdo ni dolil do vrha, jaz pa, butelj, nisem preveril. A če me je zeblo? V puhasti Salewini spalki in ob pomoči dveh starih, dobrih volnenih odej se je dalo preživet.

Naslednji dan sem dolil do vrha. Malenkost več, kot je označeno na kontrolnem okencu. Pečka je spet crknila in mene je spet rahlo do pretežno zeblo. Da so bile temperature res nizke, je zjutraj pričala zmrznjena voda v plastenki tik ob moji glavi.

Improvizacija pri sušenju in gretju opreme.

Improvizacija pri sušenju in gretju opreme.

Video z dogodka:

In še beseda o porabi goriva švedskega voza, Volva V70 letnik 2001, s petvaljno turbodizelsko mašino in (vsaj) 290.000 prevoženimi kilometri: ob vožnji s hitrostjo 120 km/h (avtocesta, tempomat) mi je uspelo potovalni računalnik po prevoženih 850 kilometrih spraviti do številke 4,5. A kot pravi prejšnji lastnik in kot sem ugotovil že pri prejšnjem polnjenju goriva, potovalni računalnik laže za slab liter. Ampak, hej, poraba 5,5 litra v zimskem času na zimskih gumah je za 163-‘konjsko’ mašino dober podatek. Zaenkrat sem zadovoljen. Dasiravno sem zelo hitro ugotovil, kakšno udobje je pravzaprav PROSTOR. Vanj sem dal kovček, dva para smuči s palicami in pripadajočimi čevlji, nahrbtnik s prenosnim računalnikom, fotoaparat … Pa je bil Šved poln! Tone, pogrešam(o) te.

Iz Nemčije uvožen Šved na danskem dogodku v Avstriji.

Iz Nemčije uvožen Šved na danskem dogodku v Avstriji.

Prečitaj še: