Home » Je nova Husqvarna TE 310 za 4.900 evrov dober nakup?

Je nova Husqvarna TE 310 za 4.900 evrov dober nakup?

V drugi polovici meseca decembra se je na spletu pojavila zanimiva ponudba: za nov (!) hard enduro motor zahtevajo manj kot pet tisočakov. A se splača? Kaj je narobe s Husqvarno, da je tako poceni? Ali je bolje kupiti rabljenega KTM-a ali novo Husqvarno?

    Nove Husqvarne se konec decembra prodajajo za manj kot pet tisočakov. So vredne?

Nove Husqvarne se konec decembra prodajajo za manj kot pet tisočakov. So vredne?

Najprej na kratko obelodanimo, v kakšni situaciji se je znašla znamka Husqvarna. Seveda bomo tokrat debatirali o motociklih in ne o motornih žagah in kosilnicah. Motocikle so v rodni Švedski pričeli izdelovati daljnega leta 1903, že pred tem pa so izdelovali orožje, bicikle, šivalno opremo, vrtno orodje in še kaj. To je bila zelo močna in širom sveta cenjena znamka z mnogo uspehi v motokrosu in enduru. Leta 1987 so jih kupili Italijani oziroma skupina MV Agusta Motor S.p.A.. Takrat je po besedah poznavalcev izgubila sinonim za (švedsko) kvaliteto, čeprav so tudi italijanske ‘Huske’ še vedno zmagovale v različnih panogah terenskega motociklizma; tudi na svetovnem prvenstvu v supermotu.

Nato je Husqvarno leta 2007 kupil nemški BMW in s tem napovedal vojno avstrijskemu KTM-u. BMW je namreč že sam poizkušal prodreti v terenski motociklizem z enduro motorjem G 450 X, ki pa se nikoli ni resno prijel. Skupni produkti BMW-ja in Husqvarna so postali modeli TE 449, TE 511 (ter njuni supermoto različici SMR) in model Nuda 900. Omeniti velja še Husqvarnin (BMW-jev) razvoj protiblokirnega sistema ABS za terenske motocikle in če k temu dodamo še naslova svetovnih prvakov v enduru v letih 2010 (Antoine Meo v razredu E1) in letu 2011 (Meo v E1, Juha Salminen v E2), smo enduraši upravičeno pričakovali, da bo KTM dobil dostojno nemško-italijansko konkurenco.

Pa je ni. Za čuda je BMW znamko Husqvarna v začetku leta 2013 prodal družbi Pierer Industrie AG v lasti KTM-ovega šefa, Stephana Piererja. Nadaljnje poteze so bile bliskovite: zaprli so proizvodnjo v Italiji, ukinili KTM-ovo podznamko Husaberg in namesto nje umestili Husqvarno. Na kratko: današnje Husqvarne so KTM-i z drugačnimi plastičnimi deli, boljšimi komponentami in nosilnim delom zadnjega blatnika iz umetnih mas (ne iz kovine). Poenostavljeno: Husqvarna in KTM sta kot Volkswagen in Škoda. Ali Renault in Dacia. Take poslovne poteze so v avtomobilskem svetu nekaj povsem običajnega.

Eeee, zdaj pa k bistvu. Prodajalci bi radi počistili zaloge italijanskih Husqvarn, ki jim je zaradi povsem spremenjenih (avstrijskih) naslednic konkretno padla cena. Zato so zdaj te italijanske Husqvarne nenavadno poceni. Pridevnik ‘italijanske’ dodajam zaradi lažjega razumevanja, ne kot slabšalnico.

Kakšna je Husqvarna TE 310? Meni osebno je to najboljša štiritaktna Husqvarna. Je zelo lahka, neverjetno lahkotno vodljiva, ima korektno opremo (zavore, vzmetenje – zadaj z ‘vago’) in za enduro rabo vrhunski agregat z zelo specifično mehkim načinom podajanja moči. Upam si reči, da vas bo motor na terenu utrudil dosti manj kot primerljiv KTM. Ali drugače povedano: če je nekomu všeč agresiven odziv pri obratu ročice za plin, bo nad zmogljivostjo modela 310 z električnim vbrizgom morda razočaran.

Je Husqvarna TE 310 hiter motor? Ja. Preberite si tole primerjavo iz leta 2010, ko sem v Italiji istočasno preizkusil TE 310 in TE 449 … Moj glas gre brezpogojno TE 310!

Gre Husqvarna TE 310 v peti prestavi po zadnjem kolesu? Če vas to zanima, ste zgrešili bistvo terenske vožnje. Prav tako naj me prosim nihče več ne vpraša, koliko znaša končna hitrost. To so za enduraše informacije postranskega pomena.

Pa kvaliteta? Na tem mestu si velja ustrezno tolmačiti pridevnik ‘italijanska’. Da znajo biti naši zahodni sosedi bolj ‘šlampasti’ od tistih s severa, ni nobena vojaška skrivnost. Na Husqvarni boste našli kak nezaščiten konektor, slabo natisnjeno nalepko in nenatančen stik plastičnih delov. Take so moje izkušnje in take so izkušnje fantov, ki s Husqvarnami tudi dirkajo. A v splošnem ni s to serijo TE 310 nič narobe; vsaj ne, da bi jaz vedel.

Je Husqvarna TE 310 vredna pet tisočakov? Ej, za ta denar dobite nov motor! A imejte v mislih dve dejstvi: italijanske Husqvarne bodo po tej ‘razprodaji’ še bolj izgubile ceno in utegne se zgoditi, da bo vaš motor čez dve leti na spletnem oglasniku vreden le še polovico toliko. Drugič: pred nakupom se pri trgovcu pozanimajte, kako je z zalogo in dobavo rezervnih delov. Za KTM-a sem do sedaj še vsako stvar dobil najkasneje v nekaj dneh. Ne vem, ali bodo prodajalci novih (avstrijskih) Husqvarn prodajali tudi dele za ‘italijanske’ Husqvarne.

Toliko za enkrat. Če koga še kaj zanima, naj pa vpraša.

Vir informacij: novinarske in dirkaške izkušnje, wikipedia.org in www.enduro-abc.com.

Še nekaj uporabnih povezav:
Vozili smo: Husqvarna TE 449 (primerjam tudi s TE 310)
Test: Husqvarna TE 310 (spodaj najdete v okvirčku tudi moje mnenje)
Primerjalni test ‘Hobi enduro’ 2010 (testirana je še ‘stara’ TE 310!)
Nova domača stran Husqvarna Motorcycles

DODANO :
Po zanesljivih informacijah je dobavo delov za motocikle Husqvarna do letnika 2013 prevzelo nemško podjetje Zupin Moto-Sport. Dobava rezervnih delov naj bi bila tako zagotovljena še vsaj nadaljnih deset let.