Home » Investiraj v znanje: 1. Mala šola nastavitve vzmetenja

Investiraj v znanje: 1. Mala šola nastavitve vzmetenja

Vzmetenje na motociklu je element, kateremu večina izmed nas posveča premalo pozornosti. Predvsem zato, ker se preprosto ne zavedamo, kako koristnih je lahko nekaj zasukov vijakov na prednjih teleskopih in zadnjemu blažilniku. Zdaj imate priložnost, da vas v skrivnosti prednapetosti, dušenja pri majhni ni veliki hitrosti, povratnega giba, poseda in podobnih neznank popelje mojster svojega poklica.

letak vzmetenje rumen65
Naj iz prve roke povem, odkod ideja za Malo šolo nastavitve vzmetenja. Ko sem iz 450-kubičnega EXC-ja presedel na KTM 125 EXC, sem bil po prvih kilometrih nejevoljen nad vedenjem motocikla pri vožnji preko kratkih grbin. Motorček je odbijalo, bil je nervozen, vožnja je bila utrujajoča … Mislil sem si, da je ‘težava’ v lažjem motociklu, ki pač zahteva drugačno tehniko vožnje.

Bogdan Zidar

Bogdan Zidar 

Potem je stroj v roke dobil Bogdan Zidar, mehanik, ki je poleg vsakdanje prakse vrtenja izvijačev sodeloval na dirkah evropskega in svetovnega prvenstva z našim najuspešnejšim supermoto dirkačem, Urošem Nastranom. Po prvi vožnji kar nisem mogel verjeti, da gre za isti motocikel. Preko nasutih razbitih opek ali preko korenin je šel KTM nenadoma kot po tirnicah. »A ni tovarniška nastavitev najboljša?« Ne.

Torej: če imate podobne izkušnje, vabljeni na Malo šolo nastavitve vzmetenja, ki bo v soboto, 22. marca 2014, od 8:00 do predvidoma 15:00. Začeli bomo v učilnici Osnovne šole Šenčur, kjer bo potekal teoretični del s prikazom sestavnih elementov različnih tipov vzmetenja, nakar se bomo preselili na štiri kilometre oddaljeno motokros stezo Brnik. Tam bo pod mentorstvom Zidarja vsak SAM poizkušal različne nastavitve, saj je naš skupni cilj pridobitev uporabnega znanja.

Ne, takole vašega blažilnika ne bomo razdrli. Samo da veste, kaj vse se skriva v drobovju.

Ne, takole vašega blažilnika ne bomo razdrli. Samo da veste, kaj vse se skriva v drobovju. 

Kaj potrebujete?

  • Kompletno zaščitno opremo (škornji, kolenski ščitniki, želva/ščitnik za prsi in hrbet, rokavice, čelada, zaščitna očala).
  • Kolikor toliko čist, vzdrževan motokros ali hard enduro motocikel (brez zračnosti v ležajih, z dobrim verižnim prenosom, …)
  • Vzmetenje naj ne pušča olja! Najboljši efekt imajo nastavitve na vzdrževanem vzmetenju s svežim oljem. Če se boste tečaja udeležili s slabo vzdrževanim vzmetenjem, morda nastavitve sploh ne bodo dale opaznih rezultatov. Če bi kdo rad dal vzmetenje na servis PRED tečajem, naj pokliče svojega serviserja ali pa kar Bogdana Zidarja (030337237).
  • Čim boljše gume (naj ne bodo tik pred odhodom v pokoj).
  • Osnovno orodje (križni in navadni izvijač, ključ za nastavitev krmila, macolo, …)
  • Centralno stojalo za motocikel.
  • Meter.
  • Pisalo.
  • Mladoletni udeleženci potrebujejo soglasje staršev (povprašajte na matevz@batzajla.com).
  • Tisto z macolo je bila seveda šala.

 

Ste za? Pošljite svoje podatke (ime, priimek, naslov, kontaktni telefon) na e-poštni naslov matevz@batzajla.com. Zaradi omejenega števila prostih mest bo prijava potrjena s plačilom predračuna. V primeru slabega vremena ali preveč blatne steze bo dogodek prestavljen na drug termin. Prijave sprejemamo do torka, 18. marca 2014.

 

Še beseda o ceni. Že samo uporaba brniškega motokros poligona bi vas stala 15 evrov. Nekaj stane najem učilnice in, lahko si mislite, da dolgoletnih mehaničnih izkušenj ni možno dobiti na Bolhi v kategoriji ‘podarim’, in da bom zelo zadovoljen, če moj čas ne bo vržen stran. Če hočemo, da je zadeva tudi zakonsko urejena, ima na koncu od vsega skupaj nekaj drobiža tudi naša preljuba država. Zato menim, da je cena za Malo šolo nastavitve vzmetenja primerna. Če boste zaradi novega znanja prihranili za en servis ‘semeringov’, ste že v plusu!
V ceno ni vključenih nobenih stroškov promocije na radiu, revijah, … In tukaj nastopiš ti: v kolikor se ti ideja zdi zanimiva, jo deli med prijatelje. Hvala!

Poglej si še:
Tečaj z Matevžom Irtom
Foto: Tečaj z Matevžom Irtom
Video: 1. mala šola terenske vožnje
Foto: 2. mala šola terenske vožnje z Romanom Jelenom
Video: 2. mala šola terenske vožnje z Romanom Jelenom