Home » Foto, video in kratko mnenje: Yamaha X-Max 400

Foto, video in kratko mnenje: Yamaha X-Max 400

Prejšnji teden sem Toneta (to je en tak prijazen VW T4) zamenjal za maksi skuterja. Fine zadeve so to, da veste.

Z dvema Yamahama iz tega segmenta imam zelo dobre izkušnje: z Yamaho X-Max 250 in Yamaho T-Max 530. Kako se obnese letošnja novost, ki s prostornino motorja in ceno sodi nekam vmes? Takoj je jasno, da žlahtnosti kralja maksi skuterjev, T-Maxa, ne premore. A pri ceni pod šestimi tisočaki tega niti ne gre pričakovati, saj 530-kubični brat z dvovaljnim motorjem stane nič manj kot deset tisočakov. V akciji.

Pograjal bi dve stvari: prostor za stopala (precej ozek in z drsečim materialom na dvignjenem predelu, kjer noge počivajo, kadar jih stegnemo naprej) ter delovanje zadnjega, sicer v štirih stopnjah nastavljivega vzmetenja. Tudi v najmehkejši nastavitvi deluje pretrdo in s premalo dušenja, celo zvok pri ročnem preizkusu blažilnikov ni ‘ta pravi’.

Ostalo ‘štima’. Prostora je dovolj za dva potnika in prtljago je dovolj, enako velja za motor, ki v nasprotju z 250-kubično različico suvereno vozi šoferja in bejbo (zaradi nezahtevnosti lahko tudi v obratnem vrstnem redu). Zavore (spredaj dvojni kolut) so primerne teži, okretnost je kljub prirastku moči še vedno dovolj mestna. Ciklistika (okvir, vzmetenje) ni tako motoristično vrhunska kot pri T-Maxu, a vseeno zelo solidna.

Za koga in kam? Za nekoga, ki ga bo pretežno rabil za mestno in primestno vožnjo in občasno skočil tudi kam dlje, kar je s potovalno hitrostjo okrog 130 km/h mogoče brez naprezanja za tehniko in voznika. Z razumevanjem, da ga do T-Maxa ne loči le 100 ‘kubikov’, ampak tudi debele štiri tisočake, se T-Max 400 lahko izkaže za dobrega sopotnika.

Pod črto:
+ videz, prostornost, prostor pod sedežem in v dveh predalčkih, zmogljivosti, vozne lastnosti, zavore
– delovanje zadnjega vzmetenja, ozek in drseč prostor za noge, štrleč izpušni lonec, zaenkrat nima ABS-a (na voljo jeseni!) in sistema proti zdrsu