Home » Fizika na zadnjem sedežu motocikla: uporabite moč nog

Fizika na zadnjem sedežu motocikla: uporabite moč nog

ABC vožnje za motoristovim hrbtom ali zanikanje stereotipa o motoristki, ki se z joški tišči na motoristov hrbet.

G0015966

Vnaprej se opravičujem motoristkam, ki s svojimi dvokolesnimi raketami na zadnjem sedežu prevažajo dedce. Sledeči zapis bo govoril o sopotnici kot predstavnici nežnega spola ter vozniku – motoristu. Verjamem, da se najde tudi obratna kombinacija, ampak …

“Kje naj se pa držim?” in še kakšno vprašanje se porodi gospodični, ko si na glavo natakne kahlo in je tik pred tem, da (prvič) zajaha zadnji sedež motocikla.

1. Manever plezanja na motocikel naj se vedno vrši z vnaprejšnjim opozorilom vozniku. Če boš hotela zajezditi nepripravljenega, na primer z eno roko na kontaktni ključavnici ali mobilnem telefonu, utegnete vsi trije (ti, on in njegov prvi ljubljenec – motor) zgrmeti po tleh. Isto velja pred sestopanjem. Tega nočem/o. Hvala za razumevanje.

2. Svojo težo (ne, nisi debela) med tem istim manevrom skušaj obdržati čimbolj vertikalno nad težiščem (sredino) motocikla. Moment (navor) se veča z razdaljo (ročico) in ta moment bo motocikel in jezdeca želel postaviti iz nevtralnega položaja. Tega nočem/o.

3. Zdaj pa, traraaaa, vožnja! Mesto oprijema z rokami je odvisno od tipa motocikla, a to naj te ne skrbi preveč. Bistvo je očem skrito oziroma – najboljši ročaj (hm, oprimek) je – MOTORIST. A ne njegov hrbet, trebuh, bohnedej čelada, temveč njegova stegna in boki. Kajti tam ga lahko mirne volje stisneš s svojimi nogami in si tako zagotoviš dokaj stabilen položaj na sedežu, ki sicer, če zanemarimo trenje, tvojo maso prenaša le v vertikalni smeri. In ker je motor sposoben precej živahnih sprememb hitrosti (to zajema pospeške in pojemke), bo treba poskrbeti še za vzdolžne in prečne sile. Torej: ko pospešuje – stisni ga z nogami. Ko zavira – isto. Kot na konju!

Recimo, da ti je s tem uspelo učvrstiti spodnji del telesa. Kaj pa trup od pasu navzgor? E, tukaj običajno pride do pretiranega naprezanja mišic na rokah, kar ni nujno potrebno, če imaš dovolj močne trebušne mišice (center). Slediš? Roke so med tem lahko še vedno na ročajih ali okrog njegovega telesa, a se z njimi ni treba držati tako čvrsto, kot v primeru, ko so stegenske in trebušne mišice mlahave kot … prazna mošnja.

Glej ga zlomka, vožnja na zadnjem sedežu je kar naenkrat postala prijeten fitnes in vožnja je za oba manj naporna. Stiskata se lahko kasneje pod borovci.

P.S.: V primeru nerazumevanja pozno zvečer spisanega besedila nudim inštrukcije. Na cesti, ne na posušenih iglicah.