Home » Fizika in motociklizem na Srednji lesarski šoli v Ljubljani

Fizika in motociklizem na Srednji lesarski šoli v Ljubljani

Po dolgem času (no, ja, niti ne tako zelo dolgem) sem bil spet v šoli, tokrat v vlogi, mi je kar malo nerodno zapisati, predavatelja.

IMG_9540

A?

Še predobro se spomnim srednješolskih nalog z vedno enimi in istimi – kladami! Klada na ledu, klada na klancu, klado porivamo, klado dvigamo in klado, kaj pa jaz vem kaj še vse – suvamo, na primer. In potem sta se starša čudila, ko sem konec druge konference v drugem letniku domov prinesel opomin? Če nas pa mučijo s kladami!

Danes smo pomešali moje praktično in Gregovo teoretično znanje in računali: kako hitro gre motorist lahko v ovinek z določenim radijem, za koliko hitrejši je po idealni liniji v zavoju, s kakšno brzino mora zapeljati na zid smrti, kako vpliva na (neželeno) vožnjo po zadnjem kolesu položaj motorista, zakaj motokrosisti preko skokov ‘scrubajo’, zakaj motor zavije v levo, če krmilo obrnemo v desno in kako 100-kilogramski stroj postaviti na mizo. Saj niste povedali ravnateljici, kajne?

Meni je bilo všeč, fantje (ja, fantje – za punce bi bilo treba pripraviti predavanje trenje sesalca na različnih podlagah; praktični preizkus na parketu, toplem podu in različno kosmatih preprogah (hecam se, no!)) so večinoma spremljali in sodelovali.

Pa še kdaj!

Povezava: Domača stran Srednje lesarske šole Ljubljana