Home » Enduro Buzet 2013: Dirka ne odpušča

Enduro Buzet 2013: Dirka ne odpušča

4. in 5. maja se je v Buzetu na Hrvaškem odvila klasična dvodnevna enduro dirka. Odlični tereni, veliko uživaških kilometrov in spet ena velika šola …

IMG_0171

Zgodba se začne v začetku tedna pred dirkaškim vikendom. Ob menjavi gum sem se spomnil, da imam v prednjem plašču še vedno nameščeno zračnico iz Tunizije. Ta tanko. Pred mano pa dirka v skalnati Istri … Ne vem, kaj sem mislil. Verjetno nič. In pustil v lepi novi Savski MC33 EH1 (trda zmes) ta ubogi dureks.

IMG_0128

KTM 125 EXC je dokončni dizajn za dirko doživel na zahodni obali Istre, kjer smo v dneh pred dirko združili prijetno s koristnim in si čas med tekom, telovadbo, plavanjem, prehranjevanjem in hidriranjem, igranjem šaha ter balinčkanjem zapolnili se z uricami likovne vzgoje in izškarjali štartno številko 828, dodeljeno s strani organizatorja. Toliko enega čiščenja, mazanja in lepljenja za to, da ga bom v soboto zapodil v blato? Smo pa res eni čudaki.

Tole je bila moja tretja klasična enduro dirka. V Ajdovščini sem leta 2010 na strašnem enduro dirkalniku Aprilia RXV 450 prebil stranski pokrov motorja in čakal na rezervno olje (blog lahko najdete tukaj), isto leto jeseni pa v Primoštenu preklal prednjo gumo in namesto dveh odpeljal le en krog v res čudoviti nevihti. Zato se v tej panogi počutim precej mlečnozobega.

IMG_0136

Na kratko za nevedne: medtem ko se crosscountry vozi na krajšem krogu (3 do 8 km) s skupinskim štartom in v omejenem času vseskozi dirka s polnim plinom, je enduro dirka sestavljena iz daljše etape in specialnih testov. Štarta se v parih s časovnim razmakom minute; etapo moraš prevoziti v točno določenem času, specialni test pa v čimhitrejšem času. Končni rezultat je sestavljen iz časov na specialih in časovnih pribitkov zaradi prepoznega ali prezgodnjega prihoda na časovno kontrolo.

Krog v Buzetu je bil dolg 55 kilometrov; vseboval je dva speciala in dve etapi (prva je bila dolga 55, druga 80 minut). Druga posebnost enduro dirke je ‘parc ferme’, kamor moraš po prijavi pripeljati motocikel in ga tam pustiti ves čas, ko ne dirkaš. Za dolivanje goriva in ostale manjše servisne posege (ki jih moraš opraviti sam!), je na voljo le 10 minut po prihodu v cilj prvi dan oziroma 10 minut pred štartom dirke naslednji dan, ali pa v času, ki si ga privarčeval na etapi. Zapleteno? Niti ne.

IMG_0142

Kmalu po prvem sobotnem specialu smo par kilometrov odpeljali po cesti skozi Buzet in tam sem opazil, da je prednja zračnica prazna. Na bencinskem servisu jo napolnim, a le za par sekund. Ššššumi. Drek. Ampak kaj čem zdaj? Bom jezen? Na istrsko skalo – zakaj že? Lahko bi bil kvečjemu nase, ampak od tega pa ni dosti koristi, zato po hitrem postopku s prazno gumo zapeljem do približno dva kilometra oddaljenih boksov, na štantu kupim novo (debelo, kakopak) zračnico in v (za moje izkušnje) razmeroma kratkem času zamenjam zračnico.

Prvi krog in prvo polovico drugega sem odpeljal sicer odpeljal kar solidno z enim daljšim postankom zaradi ugasnjenega motorja v potoku. Poudarek na ‘V’. Ročno sem ga porinil ven in ga uspel ponovno zagnati šele po nekaj minutah čakanja in obedovanju tablice iz nahrbtnika. Skupno sem prvi dan zbral 47 ‘kazenskih’ minut. Na dirki, kjer štejejo sekunde, sem naredil za slabo uro pribitka. Ajej.

Drugi dan so nam po trikrat prestavljenem času štarta dirko skrajšali za en krog, torej smo tekmovalci za Buzet Cup vozili samo enega. Z izjemo dveh krajših zastojev (enkrat spet v vodi, drugič na prvem specialu) sem odpeljal odlično. Užival sem v vsakem kilometru in vseh ovirah, ki so se znašle pred prednjo gumo. Čeprav so nam čas druge etape podaljšali za 10 minut, na etapah nisem popuščal tempa. Na prvo časovno kontrolo sem pripeljal 12 minut prezgodaj, na drugo pa 23 minut.

ČE bi odštel skupaj zbrane pribitke, BI se na lestvici rezultatov znašel dosti višje od 28. mesto, verjetno v prvi deseterici. Čas drugega speciala je šesti najhitrejši v našem razredu …

AMPAK če-ji ne štejejo. Dirka te postavi na realna tla. Si ali pa te ni. Si pripravljen ali pa nisi. Imaš pripravljen motor ali pa ga nimaš. Brez izgovorov na kar- ali kogarkoli.

IMG_0209

Kakorkoli že, prebita zračnica gor ali dol – z vikendom sem zelo zadovoljen. Celotne rezultate najdete na tej povezavi.

Naslednja postaja: SXCC Ajdovščina, 18. maj 2013! Do takrat pa dovolj časa za pranje motorja in stopnjevanje fizične priprave.

Video z dirke (Matevž Hribar, KTM 125 EXC, pri 4:47