Home » Vesel kot otrok: Balty in njegova nova Husqvarna TC 125 letnik 2015

Vesel kot otrok: Balty in njegova nova Husqvarna TC 125 letnik 2015

husqvarna_tc_125_balty (4)Kristan Debelić, rojen 31. 7. 1964 na hrvaškem otoku Rab, kjer danes prodaja in servisira motorne žage in se bavi s poučevanjem motokrosa, je kariero dirkača začel leta 1983. Najprej je vozil v prvi republiški ligi, kasneje pa v prvenstvu Socialistične Republike Hrvaške. V tem prvenstvu je bila konkurenca sila ostra, saj je kar nekaj slovenskih vozačev (Avbelj, Juhant, Simčić, Zajc, …) tekmovalo za hrvaške klube in je bil tako nivo primerljiv s tistim v prvenstvu Jugoslavije. Za svoje največje uspehe šteje nekaj uvrstitev v prvo deseterico (za nastop na dirki se je bilo treba najprej kvalificirati!), v prvo petnajsterico v prvenstvu Alpe Adria ter v prvo trojico na prvenstvu Balkana.

Zadnji dve leti je tekmoval v enduru in leta 2001 kariero dirkača zaključil kot državni prvak. Takrat se je kot trener posvetil karieri hčerke Nene Debelić, ki je bila dvakrat viceprvakinja Hrvaške, trideseta v finalu svetovnega prvenstva na Japonskem, večkrat uvrščena v prvo deseterico odprtega prvenstva Avstrije, zadnji dve leti pa je kot članica nemške ekipe Scat Europe tekmovala v ženskem svetovnem prvenstvu.

Balty, kot ga kličejo domačini in prijatelji, je tik pred našo prvo Malo šolo terenske vožnje domov pripeljal novo Husqvarno TC 125, letnik 2015. Odrasel gospod pa 125-kubična ropotuljica?! Medtem, ko sva nameščala nove grafike, je povedal, zakaj.


Zakaj 125-kubični dvotaktnik?

Ker je enostaven za vzdrževanje, lahek in ker je tehnika vožnja drugačna, bolj agresivna. Biti moraš zelo natančen pri prestavljanju, zaradi vsake napake pa takoj izgubiš čas, zato motor od voznika, če želi biti hiter, zahteva trdo delo. Na kratko: to je zelo dober motor za trening pa tudi za dirke.

Zakaj Husqvarna?

Moj prvi motor leta 1983 je bila Husqvarna CR 250 in tekom kariere sem se največkrat srečeval s Husqvarno, poleg tega pa že dolga leta sodelujem s hrvaškim uvoznikom za Husqvarno Moto Špica, ki je podprl tudi Neno na svetovnem prvenstvu, zdaj pa je podprl mojo šolo motokrosa.

Kakšne so najpogostejše napake pri motokrosistih?

Največ napak je pri osnovah – pri položaju in pri tehniki vožnje. Vsi bi bili radi hitri, a pozabljajo na osnovne stvari. Če delaš nekaj narobe, boš prišel do nekega nivoja in konec. Kdor pa dela stvari prav, neprestano napreduje, saj pravilna tehnika sama kliče po hitrosti in avtomatsko si hitrejši na stezi. Poleg tega se s pravilno tehniko izgubi manj energije.

Kaj pa napake pri enduraših?

Tisti, ki pridejo iz motokrosa, imajo večinoma dobro tehniko, so hitri in agresivni, kar pride do izraza na hitrih delih in na hitrostnih preizkušnjah. Večina ‘rojenih’ endurašev pa se drži preveč nazaj in v stoječem položaju stojijo preveč pokonci, zato ne morejo biti hitri in imajo slab nadzor nad motorjem. To se pokaže v zavojih, kjer jih motor vleče po svoje in prihaja do padcev. Tudi na skokih imajo večinoma težave s položajem za krmilom, kar je lahko nevarno.

Kje boš treniral s Husqvarno in ali boš odpeljal kakšno dirko?

Z nakupom motorja sem se začel fizično pripravljati s tekom, vožnjo kolesa in telovadbo, zdaj pa se bom kmalu začel tudi vozit. Že dolgo se nisem resno vozil, zato moram začeti pravilno in postopoma graditi hitrost, šele potem bom začel trenirati za daljšo vzdržljivost 15 do 20 minut, kolikor traja dirka veteranov. Za začetek bom odpeljal kakšno lokalno dirko veteranov, cilj pa se mi je pripraviti na dirko za svetovno prvenstvo veteranov.

Pogovarjal, prevedel, zapisal in fotografiral: Matevž Hribar. Test sledi 🙂


Poglejte še video iz leta 2011 s hčerko Neno Debelić v glavni vlogi.

Nena Debelic MX ride 2011. from Skate Kolektiv Videozine on Vimeo.

Leave a Reply