PR

Športniki, dirkači: ne razumite tega napak, a večini ni jasno, da je vaš (bolj ali manj profesionalni) hobi biznis. Pravzaprav – lahko je, lahko pa ni ali pa je slab.

PR
Naj bo prostor na vašem motociklu dobro izkoriščen.

Če mislite, da bo sponzor skakal do stropa, ko se bo v zameno za njegov pri$pevek na dirkalniku našel prostor za nalepko 6 x 3 centimetre, in da se tu zgodba konča … Če se vam zdi, da vam sponzorska sredstva nameni zato, da vi lahko z manj skrbi na Grobniku radirate gume, še toliko slabše.

Resničnost je drugačna in ne tako črna, kot ve marsikdo potarnati v naši deželici. Sredstva so, tudi dobri sponzorji so, ampak niso pa nepremišljeni. Denar želijo vložiti tako, da se jim bo naložba slej ko prej obrestovala, ne pa zato, da se boste vi imeli fajn.

Krog naj bi bil sklenjen nekako takole. Dirkač – športnik, recimo mu Tomaž, ima cilj: postati regionalni, državni, evropski, svetovni, morda medplanetarni prvak. Želja je tako močna, da na poti do cilja premaguje vse vrste ovir in s tem dokazuje, da zna in je zmožen več od zdolgočasenih Janezov. Zato je Tomaž za Janeze zanimiv, torej Janezi radi slišijo o njegovih dosežkih, ciljih, zmagah in o njegovi življenjski zgodbi. Torej: Tomaž je zanimiv za medije. Če ima pravo karizmo, še toliko bolje.

Uspešna podjetja se rada poistovetijo z uspešnimi športniki in če v njih investirajo del svojega dobička, s tem postanejo del zgodbe o uspehu. S sponzorskimi nalepkami in našitki na Tomažovemu dirkaškemu kombinezonu, kapi, majicah in motociklu postanejo prisotni v medijih skupaj s Tomažom. Srečen je Tomaž – ker je mu je uspelo postati svetovni prvak v vztrajnostnih dirkah z mopedi na pedale; srečen je sponzor, ker je dvignil ugled blagovne znamke in ker Janezi zaradi Tomaževih uspehov pogosteje posegajo po njihovih izdelkih ali storitvah. Konec koncev – srečni so tudi Janezi, ker imajo narodnega heroja.

Dobrih in uspešnih dirkačev – športnikov imamo kar nekaj, a jih večina bolj kot za to, da bo za njihove dosežke kdo izvedel, znajo skozi ovinek držati poln plin. Tu se zgodba zaključi: na koncu sezone sponzorja bolj (ali pa vsaj toliko) kot dosežek zanima, kje vse se je o uspehih pisalo in kolikokrat je bil logotip podjetja viden na fotografijah. In?

Mi poskrbimo za ta del, da se vi lahko posvetite tistemu, kar znate najbolje – dirkanju!

Kontaktirajte nas za več informacij.